Publicerad av .

 

LSM Sport kommer ge er en exklusiv inblick i Sveriges främsta beachvolleybollag och deras resa mot OS i Rio. Anne-Lie Rininsland och Karin Lundqvist som förra året vann Sveriges största beachvolleybollturneringar,SM och Swedish beach tour.För tillfället så står de inför världstouren, EM och kvalet till OS där vi på LSM Sport kommer att vara med och följa deras resa. 2006 så valde Anne-Lie att sluta spela beachvolleyboll på elitnivå trots att hon samma år vunnit SM-guld, Swedish beach tour och blivit utnämnd till årets spelare. Hon ansåg att det var dags att skaffa barn och lägga mer tid på familjen. 2012 gick Anne-Lie in i väggen och sov nästan konstant i tre månader och det tog ett halvår innan hon ens kunde vistas bland folk igen. Idag är hon 39 år gammal, spelar på världstouren och representerar Sveriges landslag i beachvolleyboll tillsammans med Sveriges genom tidernas bästa spelare, Karin Lundqvist som vunnit 7 SM-guld och 9 Swedish beach tour titlar. LSM Sport ger er nu den första upplagan av vår säsongslånga artikelserie med Team Anne-Lie/Karin.

 

Anne-Lie har alltid tyckt om att idrotta och utövade konståkning och friidrott tills hon slutade gymnasiet. När hon var 20 år så kom hon tillbaka till Sverige efter en resa till USA och kände att hon behövde börja med någon idrott igen. Ett rykte om att en beachvolleybollhall med träningsplats fanns i närheten gjorde att hon valde att testa på det tillsammans med sin vän Sara Blomqvist. Anne-Lie kom hem till sin mamma och pappa efter första träningen och sa att hon skulle vinna SM i beachvolleyboll. Två år senare spelade Anne-Lie och Sara på Sverigetouren och var de första någonsin att vara med på touren som lag utan att ha en inomhusvolleyboll-karriär med sig i ryggsäcken.

-Jag har alltid älskat bollar och hemma har jag ofta lekt med en tennisboll om tidsfördriv. Bollar gör mig lycklig och beachvolleybollen passade mig perfekt. Jag skulle aldrig ha klarat en bollsport där man behöver använda fötterna. Där är jag helt väck. När jag fick höra talas om beachvolleyboll så lät det så roligt. Vi tog kontakt med Göteborgs beachvolleyboll club och när två träningsplatser blev lediga så fick vi komma dit och träna. Vi blev helt sålda direkt. Båda hade en bra kroppskontroll och kunde hoppa väldigt bra redan från början eftersom jag var friidrottare och Sofie var en handbollsspelare. Vi bodde i princip i beachvolleybollhallen och kände mer och mer att det verkligen var vår grej. Vi började tävla för att få rankingpoäng och klättrade i de olika tävlingsgraderna och efter två år stod vi på touren, berättar Anne-Lie

Vad är det du har gjort för att lyckas inom beachvolleyboll?
-Jag blir väldigt koncentrerad i min träning och är väldigt duktig på kategorisera in olika delar av min träning som jag sedan kan sortera i och bearbeta. Jag analyserar andras svagheter och utnyttjar dem sedan. Då kan jag hitta nyckeln till vad jag kan göra för att de inte ska lyckas göra rätt när jag spelar mot dem. Den metoden använder jag även mot mig själv för att utvecklas. När jag var yngre tränade jag mycket för att jag ville bevisa för andra och mig själv att jag kunde nå framgång inom beachvolleybollen. Idag har jag insett att jag gör all träning för att jag älskar det. Jag har varit på botten och nu är jag tillbaka och uppskattar saker på ett helt annat sätt idag, säger Anne-Lie.

 

När Anne-Lie utövade friidrott hade hon en vän som kände en riktigt stor glädje för sin idrott och det var något Anne-Lie inte förstod hur hon kunde känna så. Det var först när hon började spela beachvolleyboll som hon fick förståelse för sin friidrottskompis känslor. En ren och skär glädje till idrotten. En glädje som Anne-Lie drömde om att en dag få dela tillsammans med Karin Lundqvist. Men efter flera fina resultat och utmärkelser på SM och touren med olika partners var det så dags att 2006 byta riktning i vardagen och satsa på familjelivet.

-Jag fick mitt första barn 2007 och har alltid velat ha två barn. Jag tänkte på att jag var 32 år och förstod att den internationella karriären fick läggas på hyllan. Min man sa till mig att om det skulle komma upp en förfrågan senare om en internationell satsning så skulle han stötta mig i det. Jag tänkte att det aldrig skulle hända. Vem vill spela med en tvåbarnsmamma liksom, skrattar Anne-Lie.

Idag 7 år senare, 39 år gammal med två barn så spelar nu Anne-Lie med sin drömpartner och har matcher på världstouren, EM och kval till OS inplanerat. Resan där emellan har inte varit spikrak. En kväll, hösten 2012 så gick Anne-Lie och la sig precis som vanligt men dagen därpå förmådde hon sig inte att stiga upp ur sängen.

-Jag gick in i väggen helt enkelt. Jag är sjukgymnast och har jobbat med strokepatienter där de har en helt välfungerande hjärna men att kroppen inte besvarar impulserna som hjärnan skickar ut. Jag har tänkt att det måste vara fruktansvärt att vara i den situationen och det var en liknande känsla under den tiden jag gick in i väggen. Det kändes som att jag var förvarad i en kropp som jag inte kunde använda. Jag kunde varken hjälpa barnen eller min man utan sov hela tiden. Jag sov nästan konstant i tre månader och det tog ett halvår innan jag kunde vistas bland folk igen. Mina läkare berättade för mig att det inte handlade om att jag gått in i den så kallade väggen utan att jag var deprimerad. Själv så kunde jag inte se att jag skulle vara deprimerad och att mina symptom skulle bero på det. Till slut fick jag en läkare som lyssnade på det jag hade att säga. Jag var lycklig med min familj, spelade beachvolleyboll och var nöjd med mitt nya jobb så det kunde inte vara depression som  jag led utav. Med den nya doktorn fick jag den hjälp jag behövde och började succesivt att jobba samtidigt som jag var väldigt noga med sömn och kost. Idag mår jag mycket bättre och är väldigt noga med att äta bra och sova bra och samtidigt inte ta på mig för mycket säger Anne-Lie.

Då var Anne-Lie tvungen att återhämta sig i flera dagar efter att hon gått en 15 minuters gångpromenad. Idag har hon tagit sig tillbaka till toppen. Hon har sagt upp sig från jobbet och spelar numera på världstouren med sin partner Karin Lundqvist som vi tidigare skrivit om på LSM Sport. Karin spelade tillsammans med Nina Grawender och de tillsammans gjorde en satsning för att nå OS. En skada i ryggen för Nina gjorde att Karin stod utan partner som då hörde av sig till Anne-Lie.

 

Anne-Lie & Karin under SM 2015.

 

-Karin har alltid varit en spelare som jag har velat spela tillsammans med. Den största anledningen till det var för att hon verkligen ville satsa. Hon blev aldrig aktuell under min karriär och när hon frågade mig förra året blev jag helt paff. Vi hade aldrig spelat med varandra, inte ens bollat. Vi hittade varandra direkt och det funkade väldigt bra redan från första början vilket är unikt, berättade Anne-Lie.

Karin började spela volleyboll som ung då hennes två äldre systrar spelade mycket. Som tioåring spelade Karin tre gånger i veckan och kom upp i elitserien redan som 14-åring. Som 16-åring testade Karin och en två år äldre kompis att spela beachvolleyboll-SM och lyckades knipa en fin tredje plats. Efter gymnasiet fick hon stipendium och åkte till USA för att kombinera volleyboll och studier. Efter fyra år så kom Karin tillbaka till Sverige och har sen dess spelat beachvolleyboll i 13 år med stora framgångar.

Vi frågade Karin varför hon valde att kontakta Anne-Lie om ett samarbete och svaret var klockrent.

 

”Jag spelar gärna med en person som jag själv inte gillar att möta”

 

-Jag vart väldigt nedstämd när Nina skadade sig och det blev såklart både Nina och vår tränare. Vi hade satsat väldigt hårt för OS i Rio och helt plötsligt så gick det inte längre. Det som gjorde att jag valde Anne-Lie var för att jag såg potentialen att kunna avancera i ett OS-kval tillsammans med henne. Till en början så var detta bara en tillfällig lösning ifall Nina skulle komma tillbaka från sin skada. Nu har Nina faktiskt kommit tillbaka men vi tog ett beslut tillsammans att omständigheterna gjort att vi har högre potential till bättre resultat på tu man hand. Den främsta anledningen till att jag frågade Anne-Lie var att jag gärna spelar med en person som jag själv inte gillar att möta. Det är ett tecken på att de gör något bra och jag har aldrig sett Anne-Lie spelat dåligt. Vi kände inte varandra så bra innan och förra årets tour blev ett indirekt test. Bevisligen gick det bra säger Karin och skrattar.

 

För att få spela i OS krävs det att man spelat minst 12 internationella turneringar. Karin och Anne-Lie har därför noga planerat in i spelschemat så att Anne-Lie ska hinna få sina 12 internationella matcher innan ett eventuellt OS. Vägen till OS kan gå till på två olika sätt. Antingen vinner man OS-kvalet i sommar där 16 lag från Europa kommer att delta. Där kommer det högst rankade laget att möta det lägst rankade laget och sedan fortsätter det så. Varje landslag består av två lag där man i en match mot ett annat land spelar mot lag ett och två. Om det skulle bli lika efter alla spelade matcher så avgörs det i en golden match där lagen själva får välja vilket lag som man vill ställa på banan i den avgörande matchen. Sedan går det lag vidare som vunnit sin första match till nästa spelomgång.
Vissa länder kommer redan att vara kvalificerade för OS innan kvalet tack vare att de redan har tillräckligt med rankingpoäng. Vissa länder kommer att ha deras förstalag klart för OS vilket gör att de istället skickar deras lag två och tre till OS-kvalet. Det gör att motståndet i kvalet blir lägre. Det andra sättet att ta sig till OS är att alla som får en andra och tredje placering under kvalet i respektive kontinent kommer att få en ny chans under ett världskval där vinnaren får en biljett till OS i Rio. SOK har även satt ett krav på att de behöver ha en femteplats på en världstourturnering för att gå till OS även om de skulle vinna kvalet.

-Många lag har spelat ihop i fyra år och gjort en satsning för just OS i Rio. Där ser jag en mental fördel för mig och Karin då vi har mindre press på våra axlar. Vi har en bättre ingångsposition och det gäller att vi tänker rätt tankar. Man skulle kunna se det som en stor nackdel att vi inte spelat ihop oss under flera år men istället ser vi det som att vi har en väldig potential till att bli bättre. Det är bara ren glädje, berättar Anne-Lie

 

OS-kvalet är i full gång för Karin & Anne-Lie

 

Team Anne-Lie och Karin bor väldigt långt ifrån varandra vilket har gjort att de fått träna mycket på egen hand.

-Vi vet vilka delar vi behöver fila på och när vi varit ifrån varandra så har vi tränat på det som varit viktigast. Det som är svårast är att hitta passen till varandra eftersom det är komplicerat att träna in utan att spela tillsammans.  När vi tränar ihop så blir det mycket spel eftersom man väldigt tydligt upptäcker sina brister då. Vi filmar alla våra matcher så att vi kan analysera våra brister och det vi gjorde bra. Efter en match kan man som spelare få ganska olika uppfattningar om vad som hände under matchen. Filmanalysen hjälper oss att reda ut vad som skedde under matchen.

Vad förväntar du dig av Karin?

  • Att hon förberett sig bra genom att hon lever på ett optimalt sätt.
  • Att hon känner att det viktigaste är att vi hela tiden har en glädje i det vi gör.
  • Att hon inte ser nackdelar med den lilla tiden vi spelat ihop utan istället ser vår utvecklingspotential. Det gäller inte att träna mest timmar utan att vi tränar på det som vi behöver träna på. Jag har precis samma förväntningar på mig själv.

Vad förväntar du dig av Anne-Lie?

  • Att hon ska ge 100% i allt för att optimera våra chanser under OS-kvalet.
  • Att hon gör sitt bästa och spelar på topp av hennes maximala kapacitet. Hon är en väldigt bra lagkamrat och hon skulle aldrig visa med sitt kroppsspråk att hon är frustrerad på sin medspelare.

 

Vad gör er till ett bra team?
-Vi har stor erfarenhet av beachvolleyboll om man tänker på alla år och timmar som vi har lagt ned. Vi båda har fötterna på jorden och är väldigt mentalt starka. Vi kompletterar varandra bra då Anne-Lie har ett starkt försvar och jag har ett bra block och blockback. I vårt anfall så har vi en hög nivå där vi anfaller olika från olika vinklar då Anne-Lie är vänsterhänt och jag högerhänt.

Varför ska man följa er?
-För det är en spännande resa. Karin har haft otur flera år med partners som skadat sig och har därför inte riktigt kunnat göra en lång satsning med samma person. Jag är 39 år och visar att åldern inte spelar någon roll när man ska spela på en hög nivå. Beachvolleyboll är en enormt tuff sport som kräver mycket och är otroligt roligt båda att spela och att titta på. Vi ska nu ta vara på en chans som egentligen var körd och som läsare får kommer man att få en inblick i en intensiv och professionell resa, berättar Anne-Lie.

Två fantastiska idrottsprofiler som bär på helt olika resor men som nu har samma mål i destination, Rio.

 

bm556ee810d98f09.95588414d-500,670

Karin Lundqvist
Bor: Brasilien/Sverige
Född: 5 oktober 1981
Längd: 188 com
Klubb: Katrineholm VK

bm556ee810d98f09.95588414d-500,670

Anne-Lie Rininsland
Bor: Göteborg
Född: 4 januari 1977
Längd: 168 com
Klubb: Göteborgs beachvolleyboll club, GBC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bildkällor:

OS-kval – CEV

SM/Swedish Beach Tour – Robert Boman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *