Publicerad av .

 

Sveriges bästa damer i beachvolleyboll slutade på en nionde plats när spelades förra veckan i Schweiziska Biel. Team Karin/Anne-Lie hade egentligen inte kvalat in till mästerskapet men lyckades ändå knipa en plats tack vare en hel del strul.

Hela EM var helt konstigt skrattar Karin. Vi och ett till svenskt lag väntade på att få komma in i turneringen ifall något lag inte skulle komma. Man måste nämligen vara på plats och checka in sig mellan 15-19 dagen innan turneringen börjar. Det visade sig att ett utav de ryska lagen inte var på plats vilket gav oss hopp. Vi väntade och väntade men det gick rykten om att de ryska tjejerna faktiskt var på plats eftersom att folk hade sett dem. Supervisorn trodde också att de var där så även fast klockan slagit 19 så ville han hålla platsen åt dem. Han ringde runt för att höra sig för men tillslut fick han ge oss platsen. Hur kul och skönt som helst tyckte vi såklart men det visade sig sen att ryskorna faktiskt var på plats i Biel men inte lyckats ta sig till incheckningen i tid. Man åkte någon slags linbana uppe från berget där vi bodde ner till stranden vilket kan ha krånglat till det för tjejerna. Vi stötte på ryskorna under veckan men det var inga dåliga miner mot oss utan de var mest besvikna på sig själva.

Det känns ju som att ni gjorde en rejäl chansning när ni åkte till Biel och hoppades att komma in. Hur gick era tankar?
-Vi valde att åka till Biel tack vare att förbundet stöttade oss i beslutet och för att jag hade hört att en italienska skulle byta partner vilket hade lett till att vi kommit före dem på rankingen och på sett kommit in i turneringen. Nu blev det inte så utan det italienska paret körde vidare tillsammans så vi hade tur att det ändå gick som det gick

När tjejerna väl var inne så var det bara att ladda igång direkt då man skulle spela EM:s öppningsmatch klockan 08.00 dagen dagen därpå.Man åkte tyvärr på två förluster direkt vilket gjorde att den sista gruppsspelsmatchen var direkt avgörande för om de skulle ta sig vidare eller ej. Vinst blev det och man ångade även vidare genom att slå ett ryskt lag i första slutspelsomgången. Sen tog det tyvärr stopp mot ännu ett ryskt lag och EM äventyret var slut för denna gång.

Beskriv era matcher som ni spelat kortfattat.
-Den första matchen mot Slovakien gjorde vi det ändå bra. Vi gjorde ett riktigt bra första set men de var skarpare på slutet. Den andra matchen mot holländarna var vi inte riktigt där. De var riktigt duktiga. I den sista och avgörande mot norskorna så var vi riktigt laddade men det började på värsta tänkbara sätt när Anne-Lie fick en boll stenhårt i skallen under uppvärmningen. Hon blev groggy och chockad men försökte att skaka av sig det. Hon sa att det verkligen kändes i hela ryggraden upp till nacken. Tidigare i veckan hade hon även fått en fotboll i huvudet utan att vara beredd när hennes barn lekte. Hon blev både ledsen och förbannad men vi gick sedan in i matchen med ett stort lugn och vi visste att vi hade bra chans att vinna mot dem om vi bara spelade vårt spel. Vi har mött båda spelarna tidigare men när de haft andra partners så vi visste en del om dem vilket gav oss möjligheten att spela ganska taktiskt och utnyttja det vi visste var deras svagheter. Trots ett galet andraset där vi förlorade med 32-30 så lyckades vi fortsätta nöta ner våra motståndare vilket gjorde att vi stod som segrare efter tredje set.
Matchen därefter var det återigen ryskor som stod för motståndet. Vi var verkligen laddade på att slå ännu ett par ryskor men de var riktigt duktiga. Egentligen så var det inte så stora detaljer som hade behövt ändras. Vi borde stannat lite mer i block och jobbat mer med det taktiska. Den ena ryskan försökte läsa oss och kollade mycket när vi pratade ihop oss vilket vi borde utnyttjat genom att lurats mer. Vi spelade lite för simpelt och och borde pressat serven lite mer. På kvällsmatcherna så dör nämligen bollen snabbare på något vis. Då kan man tjäna många poäng om man kan ta vara på det vilket de gjorde men inte vi.

 

 

Ni har sagt flera gånger att vad som helst kan hända och ni kan vinna mot vilka som helst. Går ni alltid ut med samma inställning oavsett motstånd?
-Vi går alltid in med inställningen att vinna. Det är alltid enklare att slå ett lag man spelat mot nån gång innan även om det är tio år sedan så minns man ofta något om spelaren. Vi tittar såklart mycket på videos för att analysera motståndet också. Men svaret på frågan är ja, vi går alltid ut med inställningen att vinna och spela vårat spel oavsett vilka vi möter.

Hur ser relationen till era motståndare ut?
-Det är såklart väldigt olika. De nordiska lagen kommer man ju närmre eftersom vi enklare kan snacka med varandra. Vi försöker att snacka med folk när vi är runt men det är verkligen inget som påverkar oss om vi sedan spelar en match mot varandra. Jag tror att grabbarna har lite mer den kompisrelationen till varandra än vad vi tjejer har. Men nu i år med Anne-Lie har vi blivit bättre på det. Men det är verkligen inga problem att ställa om till killer mode när det väl är dags för match.

Vad tar ni med er ifrån Biel och vad behöver ni jobba ännu mer med?
-Först och främst har vi fått fler bra matcher i bagaget. Vi har fått bevisa vetenskapen än mer att vårt spel verkligen räcker oavsett motstånd. Vi kan slå alla lag om vi litar på vårt eget spel och håller oss till vår plan. Det är alltid viktigt att se vad vi gjorde bra och inte vad de andra gjorde dåligt.

Hur är det att inte ha möjligheten att träna så mycket tillsammans på hemmaplan då ni inte bor på samma ort?
-Jadu, om man analyserar hur många dagar vi varit ifrån varandra så är det faktiskt inte så många. Så det fungerar ändå bra skulle jag säga. Dock hade ju drömscenariot varit att Anne-Lie med familj hade kommit ner till Hawaii de tre månaderna när jag var där, skrattar Karin.
Hur ser ert spelschema ut nu de kommande veckorna?
Idag drar vi till Hamburg för att spela vår första Major på världstouren. Missar vi att ta oss vidare från kvalet på tisdag så åker vi hem. Vi har sedan valt att köra en träningsvecka och skippa turneringen i Uppsala. Veckan därefter är det dags för OS-kvalet.

Karin ger även några tips för er som ska ut och lira beach i sommar. Är du sugen på att utvecklas så gäller det att inte vara för hård mot dig själv och ha bra tålamod. Om man vill bli bra är det ett bra tips att nöta väldigt mycket mottag och pass. Blir man bra på det så leder det ju till att man får många fler lägen att slå på. Det är något vi nöter väldigt mycket inom beachvolleyboll.
Mer uppdatering kring veckans Major i Hamburg kan ni läsa här på lsmsport.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *