Publicerad av .

 

De är elitidrottare som satsar otroligt många timmar på sin idrott där de flesta oftast saknar ekonomisk ersättning. Jämför man nivåerna mellan fotboll och innebandy i Sverige så känns prioritering och uppmärksamhet lite skev. Den svenska innebandyn är i absolut världsklass där vi både på dam- och herrsidan har världens bästa spelare och liga. Det inspirerande med innebandy är att sporten helt saknar pengar som motivation utan det finns en drivkraft bakom som är större än så. Vi har pratat med två av världens bästa spelare som till vardags spelar i IKSU.

 

Iza Rydfjäll född 1992 har redan vunnit allt man kan vinna. Hon är en av världens bästa backar och har enligt förbundskaptenen Andreas Lundmark även världens bästa skott.

Hur ser du på innebandyns framtid?
-Framtiden ser ljus ut. Innebandyn utvecklas hela tiden och har tagit stora kliv på sistone. Jag hoppas att det kommer fortsätta så. I så fall har vi en lovande framtid för innebandyn, säger Iza.
Iza förklarar att om innebandyn ska utvecklas och bli större så är det inte bara i Sverige som intresset behöver öka. Intresset måste öka mer i andra delar av världen.
-Innebandyn finns i många länder men själva intresset måste öka för att utvecklingen ska bli bättre, menar Iza.

 

Iza Rydfjäll

 

En av de främsta spelarna för det svenska landslaget är Josefina ”Jossi” Eiremo. Hon har tagit fyra VM-guld och är väldigt erfaren. Rutin är bara förnamnet. När vi frågar Jossi hur hon lyckats hålla uppe sin motivation så märker man vad innebandy betyder för henne. Hon har en längtan till träningarna och trivs väldigt bra med sina lagkamrater, både i IKSU och i landslaget. Det som hon berör som den främsta drivkraften är viljan att alltid utvecklas.
-Jag vill bli bättre hela tiden, det driver mig att träna hårt och göra allt ordentligt. Jag vill uppleva känslan att vinna igen och igen och igen. Att vinna ett SM-guld, VM-guld eller Championscup-guld är en helt fantastisk känsla som gör att man vill uppleva den igen.

När Jossi får frågan om innebandyns framtid delar hon samma åsikter som Iza.
-Sveriges framtid ser onekligen bra ut. Många barn och ungdomar spelar innebandy och sporten växer, säger Jossi.
Hon lyfter fram de bra ungdomsledarna och de bra tränarutbildningarna som finns i Sverige.
-Sverige är ledande på både dam och herrsidan. Närmst Sverige är Finland och därefter kommer Tjeckien och Schweiz, säger Jossi.
Jossi tror precis som Iza att intresset behöver växa i andra länder för att innebandyn ska få mer dragkraft.
Det är roligt att innebandyn spelas i så många länder och jag tror att om sporten skulle ta mer fart i Asien och kanske främst i USA så skulle den bli ännu större. Just nu är det som sagt 4 länder som kämpar om guldet, säger Jossi.

 

Josefina ”Jossi” Eiremo

 

När vi frågar vad som behövs för att innebandyn ska växa i Sverige kommer vi in på något som är anledningen till att LSM Sport skriver denna artikel. Innebandy är redan stort i Sverige. Innebandy spelas på skolgårdar, på idrottslektionerna, med kompisar på gatan och med arbetskompisar på fritiden. Vi har världens bästa liga men trots detta så syns det ändå inte speciellt mycket i media. Något som skulle bidra till ett ökat intresse i Sverige. Jossi betonar även en annan viktig aspekt.
-För att innebandyn ska fortsätta växa så tror jag att det är viktigt med bra ungdomsledare som försöker göra allt för att barnen ska ha roligt. Det är viktigare än att bara sträva efter resultat och att toppa lagen i för tidiga åldrar. Det är en utmaning och viktigt att man får barn och ungdomar att vilja spela länge och inte lägga av i tidiga åldrar. Det är ju barnen och ungdomarna som är vår framtid. Glädjen är allt och där har föräldrar och tränare en otroligt viktig roll. Vi som spelar i de högsta divisionerna har även vi en viktig roll genom att vara ute och besöka ungdomslag.

Hur kan du som spelare påverka innebandyns framfart i Sverige?
-Genom att vara en god förebild, besöka ungdomslag och ta tillfällen som ges att försöka förmedla glädjen och storheten i sporten. Man kan även försöka bidra till att utveckla sporten genom att delge tankar och idéer kring regelverk, säger Jossi.
Sedan förklarar hon vikten av att man även hjälper andra länder att komma framåt i sin utveckling. Det svenska landslaget gjorde till exempel ett besök på en finsk skola under fjolårets VM-turnering i Finland.
Något som vi på LSM SPORT tror skulle vara en viktig del i innebandyns utveckling och som skulle skapa mer engagemang hos media är ifall innebandy skulle bli en OS-gren.

Vad skulle det betyda om innebandy skulle bli en OS-gren?
-Det är något som sporten strävar efter. Det skulle så klart vara enormt stort och det skulle göra så att sporten blev ännu större! Jag hoppas och tror att vi kommer dit en vacker dag, säger Jossi.

 

 

 

Fotograf : IFF/ Ville Vuorinen

En Kommentar till “Världsledande i innebandy”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *