Publicerad av .

 

Vi har pratat med två av Sveriges främsta beachvolleybollspelare, tvillingsystrarna Susanna & Kristina Thurin!

 

Vad är det som gör att ni är ett bra team tillsammans?
Susanna berättar att eftersom de är tvillingar som gillar att umgås med varandra så har de fördelar som de kan ta till vara på.
De har lätt att hitta träningstillfällen och vi kan träna alla pass tillsammans vilket gör att de blivit väldigt samspelta på planen. Att de är syskon och umgås mycket ger även stor förståelse för varandra vilket såklart är en stor fördel .

OS-guld-medaljören i beachvolleyboll, Jonas Reckermann föreläste i samband med Swedish beach tour-finalen och berättade om att en allsidig träning hade hjälpt honom att bli en bättre beachvolleybollspelare. Han fick exempelvis bättre splitvision i hans block på grund av hans jongleringskunskaper och han är smidig på planen trots sin 2.01 meter långa kropp eftersom han friidrottat som ung.

-Vi har haft en väldigt aktiv familj. Under hela vår barndom har vi varje helg hittat på någon slags idrottsaktivitet vilket har gett oss bra grundstryka och sammanhållning. Vi gjorde som Reckermann och höll på med flera idrotter som unga. Bland annat fotboll, gymnastik, utförsåkning och började sedan elitsatsa på beachvolleyboll vid 20 års ålder, säger Susanna.

Kristina poängterar också att det förenklas att de båda umgås mycket och att det underlättar all logistik till träningar och turneringar.
-Beachvolleyboll är det bästa vi vet och vi vill båda bli så bra som möjligt. Vi har väldigt bra stöd utanför planen som gör det möjligt för oss att satsa. Att vi är träningsvilliga och har samma mål gör det lätt för oss att motivera och peppa varandra när vi tränar, säger Kristina.

 

received_10153038811992047
received_10153038820772047

 

Vad har ni för mål?
-Efter en avslutad säsong pratar vi igenom vad som gått bra, vad som gått dåligt och vad vi vill förbättra och utifrån det så sätter vi våra mål inför den kommande säsongen, säger Kristina.
Att de har drömmål tillsammans skapar en motivation till utveckling och en vilja till träning.
-Vi har tillsammans ett drömmål som vi i periferin hela tiden strävar efter, säger Kristina.
Susanna berättar även att de sätter individuella mål som de vill uppnå.
-Jag vill bli bättre på att slå hårt med en bra handled medan Tina vill bli bättre på att shotta med en bra handled.

Vad är en bra handled?
-Att kroppen visar åt ett håll och handen åt ett annat håll, vilket gör det svårt för motståndarna att veta vart vi ska placera bollen, säger Susanna.

Sedan systrarna började träna i beachhallen i Södertälje och fick både ny tränare och härliga träningskompisar så har det blivit ännu roligare än tidigare.
-Vi har en väldigt bra sammanhållning i beachhallen vilket jag tycker är viktigt för att utvecklas. För oss som är relativt korta är det viktigt med teknik och att få en träning som är anpassad efter oss och vår spelstil, vilket vår tränare Mattias är väldigt duktig på, säger Susanna.

Se det roliga i tråkiga övningar.
-Vi tränar mycket och vi måste därför träna smart så det inte blir slitsamt. Det är därför viktigt att kunna se det roliga i tråkiga övningar som är väldigt bra. Det absolut viktigaste är att det är roligt och det absolut roligaste jag vet är att vinna viktiga bollar/ matcher och det gör man genom att träna hårt och utveckla sin teknik, säger Kristina.

Kristina, vad är viktigast med din träning?
-Om träningen inte gett resultat hade det inte varit motiverande att gå till träningen. Som tur är så är det raka motsatsen för oss. Vi känner att vi utvecklas på varje träning och kan använda oss av det när vi spelar match, säger Kristina.
Vi accepterar en mindre rolig träning.

 

received_10153038815072047
received_10153038813527047

 

Fokuserar ni något på den mentala delen i er träning?
-Mental träning tror jag är väldigt viktigt och är något jag skulle vilja jobba mer med. Vi har gått en kurs i idrottspsykologi tillsammans där vi lärde oss mycket som vi har tagit med oss till beachen, säger Susanna.
Susanna berättar att i beachvolleyboll blir man väldigt utpekad och utsatt när man har en dålig dag eftersom den som har sämst dag får all serve på sig. Mental träning kan förebygga hur man klarar av sådana situationer.
-Av all tid man lägger ner på träning känns det onödigt att förlora på att det tar stopp i huvudet. Jag tror att man aldrig kan bli fullärd utan att mental träning är något man hela tiden bör jobba med och att det är väldigt givande, säger Susanna.

-Kursen vi gick inför säsongen har hjälpt oss att förstå varandra bättre och framförallt lärt oss att alltid tänka positivt. Innan kursen insåg jag inte hur mycket våra tankar påverkar våra prestationer. Det är väldigt intressant och något jag verkligen rekommenderar, säger Kristina.

Vad skulle du ge för tips till ett beachpar som vill elitsatsa? Susanna

  • Se positivt på alla delar av träningen, den ” tråkiga” träningen kommer göra det roligare att spela!
  • Spela många matcher, rutin är väldigt givande i beachvolleyboll.
  • Älta inte förluster, ta vara på det man gjorde bra och prata om det man kan förbättra och gå vidare.

 

Vad skulle du ge för tips till ett beachpar som vill elitsatsa? Kristina

  • Sätt upp mål och tävla. Målen gör det mer motiverande att träna hårdare och genom att tävla får man en extra adrenalinpush som gör att man presterar bättre och tänker inte på att det är jobbigt.
  • Spela mot bättre lag och mot killar.

 

 

Tre snabba frågor till Susanna:

Beach eller Volleyboll? Beach!
Sol i ögonen eller medvind? Sol i ögonen!
SBT-vinnare eller SM-vinnare? SM vinnare!

Tre snabba frågor till Kristina:

Beach eller Volleyboll? Beach!
Sol i ögonen eller medvind? Sol i ögonen!
SBT-vinnare eller SM-vinnare? SM vinnare!

 

bm556ee810d98f09.95588414d-500,670

Kristina Thurin
Född: 19 november 1992
Längd: 169 com
Klubb: Sollentuna VK

bm556ee82d8f3787.36967605p-0,0,500,670d-500,670

Susanna Thurin
Född: 19 november 1992
Längd: 168 cm
Klubb: Sollentuna VK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor:

Bild 1 prispall: Europeiska Volleybollförbundet
Bild 2 SM: Robert Boman
Bild 3 SM: Sebastian Marmolin
Bild 4 Träningsläger Portugal: Louise Carlsson
Bild 5 Världstourkval: Stephen Olsen
Bild 6 & 7 Världstourkval Kroatien: Internationella Volleybollförbundet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *