Publicerad av .

 

Sveriges klarast lysande orienteringsstjärna Tove Alexandersson, född 1992 har trots sin unga ålder redan en helt otroligt imponerande meritlista. Tove har varit ledande inom både orientering och skidorientering under den senaste tiden och laddar nu inför sommarens VM i Estland som drar igång den 30:e juni. Tove har två guld att försvara (medeldistans och långdistans) från VM i Norge i fjol.Hon beskriver sig själv som en tjej som är bra på att vara i nuet och njuta av saker och ting medan hon är mitt uppe i det. Hon älskar att tävla och har alltid varit väldigt målinriktad.

 

Hur kom det sig att du började med orientering?
-Mina föräldrar är orienterare så jag har varit med ut på tävlingar i hela mitt liv. När jag var yngre var jag även aktiv i både friidrott, mountainbike och längdskidor men det har alltid varit orientering och skidorientering som jag har tyckt varit roligast. 

Vilka är dina främsta styrkor och vad jobbar du extra mycket med?
-Det orienteringstekniska och att springa i skogen har alltid varit en av mina främsta styrkor men jag försöker alltid att utveckla det som jag är lite sämre på för att ha så få svagheter som möjligt. Just nu ligger huvudfokuset på att få en så bra orienteringsteknik i den typ av terräng som VM kommer att gå i. Träningsmässigt så tränar ganska mycket och hårt i vissa perioder för att sedan dra ner på träningen in mot de tävlingar jag vill prestera på. 

Vad krävs för att lyckas som elitidrottare enligt dig?
-Jag tror det viktigaste är att optimera sin träning och återhämtning så att det passar individen själv bäst. Alla är olika och det gäller att hitta rätt typ av träningsupplägg för en själv. 

Vad har du för mål och hur arbetar du mot dem?
Mitt mål är att alltid utvecklas och sedan är det VM som är den tävling där jag verkligen vill få ut all den kapacitet jag besitter. För att nå mina mål försöker jag att jobba med detaljer, en eller ett par saker i taget som jag vill bli bättre på och sedan går jag vidare med nästa. 

 

”Mitt vardagsliv är min elitsatsning”

 
 
Hur går elitsatsning ihop med vardagsliv? 
-Mitt vardagsliv är min elitsatsning så det går bra ihop kan man väl säga. 
 
Vad skulle du säga att det är som är så speciellt med orientering till en oinsatt?
-Jag skulle säga att det bästa med orientering är variationen. Att det alltid är nya utmaningar och att du aldrig riktigt vet vad som väntar. Det är alltid nya banor och oftast skogsområden som man aldrig har varit i tidigare vilket gör att man får uppleva väldigt mycket nya saker. Sen älskar jag också att vistas i skogen och naturen och se nya platser så då passar orienteringen perfekt. Jag gillar också utmaningen i att pressa sig väldigt hårt fysiskt samtidigt som man måste hålla koncentrationen uppe för att klara av att orientera rätt.
  
Har du några tips till andra som drömmer om att nå långt med deras idrotter?
-Det gäller att vara väldigt målmedveten och aldrig ge upp. Det kommer alltid att komma motgångar och dem som klarar av att ta sig igenom dem på bästa sätt är de som kommer att nå längst. Ska man lyckas måste man vara beredd på att lägga ner mycket jobb samtidigt som man inte får glömma bort att ha roligt och alltid ha glädje med i det man gör. Jag kan inte ge några specifika träningstips för hur man ska träna för att nå toppen utan det beror helt på vilken idrott man håller på med och vad man har för förutsättningar. Framför allt tror jag att det är viktigt att hitta sin egen väg och vad som passar en själv bäst i det långa loppet.

 

 

 

Foto: Stina Loman/Skogssport

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *