Publicerad av .

 

Hemvändarsonen Tobias Hysén är återigen på gamla ullevis gräsmatta och huserar. När vi lite nyfiket undrar över hur hans resa fram till seniorfotbollen sett ut så säger han att den är så lång att den inte hinns med att gå igenom. Kortfattat ser resan ut ungefär såhär, säger Tobias.

 

-Jag började i Ubbhults IF, via Lundby, Lindholmen, Lundby igen, till Häcken och sedan till Djurgården. Det blev ett år i Sunderland och sen hem till IFK Göteborg. Nu har jag varit i Kina i två år innan jag nyss kom tillbaka till IFK Göteborg igen.
-När jag var i Kina så var det ju mycket som var annorlunda mot här hemma i Sverige. Det var ju framför allt många kulturkrockarna och en väldigt roligt och konstig grej var att alla i laget var tvungna att kolla en halvlek på Barcelona varje torsdag, skrattar Hysén.

Tobias beskriver sin karriär som relativt tursam då han lyckats undvika skador och större motgångar. Han lyfter upp sin familj som en viktig ingrediens för hans framgångar. Hans fru har fått sätta mycket av sina egna intressen åt sidan på grund av Tobias karriär och även hans mamma och farfar var väldigt viktiga för Tobias tidigare i karriären.
-I och med att morsan och farsan skiljde sig ganska tidigt så blev det farfar som hängde med på mycket. Alla stöter på motgångar i livet men som jag sa så har jag haft tur med det. Egentligen så finns det inga riktiga knep för att nå framgång förutom att träna hårt och smart. Det är viktigt att du tränar på sådant som du kan använda. Framför allt handlar det om att kunna spela spelet. Som jag sa så är det viktigt att träna på sådant som man använder under match. Om du inte kan det grundläggande med fotboll så spelar det ju ingen roll om du kan skjuta som Christiano.
Nästan hela släkten Hysén har varit och huserat i den svenska toppfotbollen. Tobias gammelfarfar Erik spelade både för IFK Göteborg och Åtvidabergs FF. Eriks bror Carl Hysén spelade även han i IFK Göteborg under 30-talet. Tobias farfar Kurt spelade några matcher med IFK Göteborgs B-lag och pappa Glenn var som många av er vet en mycket framstående spelare både här hemma i Sverige, ute i Europa och i landslaget.

 

 

Vad har varit och är din drivkraft i fotbollen?
-Drivkraften har nog alltid varit att bli lite bättre hela tiden, att få vinna matcher och att göra mål. Glädjen man får av att vinna saker är oslagbar. Det är verkligen något som drivit mig.

Det allsvenska engagemanget och nivån på spelet, spelarna och organisationerna har höjts mycket under de senaste åren. Hur kommer det sig?
-Anledningen är att träningsmöjligheterna har blivit mycket bättre tack vare att vi har konstgräs året om. Jag är en av dem som absolut inte vill ha konstgräs i allsvenskan men som träningsunderlag vintertid är det fantastiskt bra. Engagemanget har alltid funnits där anser jag men det är otroligt roligt att det är fler och fler väljer att gå och titta på matcherna.

När vi frågar Tobias om vad som är nycklarna för ett allsvenskt lag till att ta hem guldet så svarar han utan tvekan.
-Precis samma nycklar som det alltid behövs för ett vinnande lag. Kontinuitet och att få vara hyfsat skadefria. Att ha spelare i laget som gör sina bästa säsonger är ofta förekommande i ett vinnande lag. Sen behöver man alltid lite tur.

Många ungdomar drömmer om att kunna livnära sig på sitt fotbollsspelande och tar ofta lite för många genvägar vilket även Hysén framhäver.
-Ungdomar idag måste förstå att man inte behöver ha så bråttom. Ta din tid och lär dig vad du är bäst på. Alla kan inte bli nya Zlatan eller Ronaldo.. Faktum är att knappt nån blir det. Lär dig istället det du är bäst på och jobba sedan stenhårt med det. Då är chansen störst att du når längst.

Har du något som du drömmer om att sätta tänderna i efter den aktiva fotbollskarriären?
Jag har inte börjat tänka på det riktigt på allvar än gällande min karriär efteråt. Jag tror att om man börjar att tänka på det för mycket så lägger huvudet omedvetet av. Därmed inte sagt att jag inte har några idéer för framtiden. Men det tar jag senare.

Vem skulle du vilja att vi intervjuade?
-Jag skulle vilja att ni intervjuar Imad Khalili i Hammarby.

 

 

Bildkällor:

www.ifkgöteborg.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *