Publicerad av .

 

Mästarnas mästare, VM-hjälte, guldbollenvinnare. Det finns många namn på allas vår Thomas Ravelli. Vi på LSM Sport var nyfikna på vad som ligger till grund för all framgång denna mannen lyckats uppnå.

 

Kan du berätta lite kring hur allting började?
-Som barn var det väldigt mycket spontanidrott. Jag idrottade konstant och höll på med det mesta. Det var allt från Simning, golf, basket, handboll, friidrott och fotboll. På den tiden fick man inte börja i fotbollsklubben innan man fyllt 10 år. Till en början handlade idrottandet mest om att träffa kompisarna och ha skoj.
-Jag var inte tillräckligt bra för att få spela speciellt mycket heller. Ofta fick jag sitta på bänken eller spela ytterback eftersom den positionen ansågs vara den plats där potentialen till att göra misstag var lägst. En dag dök inte vår målvakt upp och jag fick hoppa in i mål och jag kände ganska snabbt att jag hittat min plats. Det var så min målvaktskarriär började. Jag har nog egentligen alltid haft drömmar om att få spela i landslaget men när min karriär väl började ta fart så har jag jobbat med att bryta ner drömmarna i små mål för att kunna ta mig dit. En av de första målen jag hade som målvakt var att en dag få representera Östers A-lag.

 

”Vågar man inte göra misstag kommer man aldrig kunna visa din fulla potential.”

 

Varför blev det just du som lyckades bli så bra och vad tänker du att det är som krävs?
-Jag tror att det finns en medfödd egenskap som innebär att du presterar bättre ju mer press du får på dig. Den egenskapen har jag fått ta del av och jag tror att den är svår att träna upp. I pressade situationer och när det verkligen gäller så har jag en växel extra att lägga i medan det istället låser sig för många andra. Det är otroligt viktigt att man som spelare tar chansen när den väl ges. I och med att chanserna troligtvis inte är så många är det av vikt att man är förberedd att prestera när chansen väl ges.
Jag tror även att tränaren har ett stort ansvar och stor påverkan på vem som kommer att lyckas nå toppen. Det är viktigt som spelare att du känner förtroende från din tränare och resten av laget. Vågar man inte göra misstag kommer man aldrig kunna visa din fulla potential.

Hur ska en bra tränare gå tillväga då?
-Jag tror att det är viktigt att tränaren är duktig på att se individer. I ungdomsåren är spelarna i sådana olika utvecklingsfaser att tränaren måste individanpassa träningen om man vill utveckla individen till att bli en bättre idrottare. Varje spelare kommer behöva olika hjälpmedel och redskap för att kunna utvecklas och ta sig framåt. Mina tränare lärde sig att jag presterade bättre ju mer press jag hade på mig vilket gjorde att de helt enkelt utmanade och pressade mig mycket. Sammanfattat tror jag att man bör arbeta för att lära känna sina spelare bättre inom idrotten.

 

 
 
Vad är det som krävs för att lyckas slå igenom i sin idrott enligt dig?
-Framför allt tror jag att det är betydelsefullt att man tränar allsidigt. Nöter man samma sak konstant tröttnar man till slut och tappar glädjen i det man gör. Jag tycker att man borde ta vara mer på det som olika idrotter kan ge varandra. Som fotbollsmålvakt hade jag stor användning av att jag också spelat basket och hållit på med friidrott eftersom jag kunde använda mig av liknande rörelsescheman som målvakt. Exempelvis genom layupsträning (basket) och höjdhopp. 

Är det vid något tillfälle som du lyckats vända motgång till framgång?
-När vi åkte ur Allsvenskan med Öster 1989 så blev jag orolig över min landslagsplats. När sen IFK Göteborg där min tvillingbror Andreas redan spelade hörde av sig och sa att de var i behov av en målvakt så var jag inte sen att tacka ja. Inför VM 94 hade det dock gått riktigt dåligt för oss i IFK då vi inte kom upp i nivå vilket påverkade oss alla i klubben. Både som målvakt och på andra positioner presterar man såklart bättre om man har en bra omgivning runt omkring sig. Det ledde med sig att det nästan inte var någon som trodde på mig på mig som landslagsmålvakt. Jag blev tvungen att ta tag i det på egen hand och arbetade mycket mentalt för att komma ur min svacka. Känslan av att ingen tror på dig är en av de anledningar till att det blir så mycket svårare att lyckas. Jag lyckades ta mig ur det och presterade på topp under mästerskapet i USA.
 
Vad är det bästa du varit med om på fotbollsplanen?
-Det är ju VM 94. Hela känslan av att vi spelade så bra fotboll och att vi klarade av att prestera under de förutsättningarna vi hade. En anledning till att vi lyckades så bra tror jag var att många av de ordinarie i laget spelade i europeiska toppklubbar och hade ansvarsfulla ställningar där. Förbundskapten Tommy Svensson bidrog också med otroligt mycket. I och med att han själv varit med och spelat i VM. Han gjorde precis som det jag sagt tidigare i intervjun, coachade individanpassat och lät spelarna ta ansvar. Han valde ju att forma en fungerande grupp istället för att kanske ta alla de spelarna som sett till kvalité var bäst. Vi hade förberett oss bra och vi som spelade i nordiska klubbar åkte och var med på för-VM under januari.
Att jag fick vara med och skriva svensk fotbollshistoria genom det vi åstadkom som lag den sommaren är svårslaget.
 
Hur arbetar du mot mål som du sätter upp?
-Jag har använt mig av autogen träning där går in i mig själv och försöker hitta målbilder. Inför matcher har jag alltid använt mig av avspänningsövningar. Jag har alltid tyckt att det varit jobbigt att spela viktiga matcher och får ofta en känsla att inte vilja vara med. Jag har behövt jobba mycket med detta och min nervositet hade kunnat sabba hela min karriär men jag lärde mig att kontrollera de jobbiga känslorna till något som gjorde att jag presterar ännu bättre istället. Jag målade upp matchsekvenser i mitt huvud och spände och slappnade av i musklerna jag skulle använda för att hjälpa kroppen att samla energin och fokusera på rätt saker. På min aktiva tid var det inte så mycket snack om mental träning utan det var mest bara att köra.

 

 
 
Vad har för tips har du till andra som drömmer om att nå långt med deras idrotter?
-Du måste se kapaciteten i dig själv och skapa målbilder som du kan arbeta mot. Kliv utanför feghetszonen och jobba bort rädslan för att misslyckas. Livet går inte sönder av ett misslyckande.  Ingen kommer lyckas nå sin högsta potential om man inte tilllåter sig själv att misslyckas. Jag tror att man kommer så mycket längre i livet om man låter sig själv ha en positiv livssyn.Ska man lyckas så krävs det såklart att man lägger tid på det man arbetar för också såklart. Varje dag måste man ha med sig målbilderna. Att medvetet göra val varje dag som ska leda till och främja din utveckling. Gå inte heller runt o älta om du t.ex inte kommer med i en uttagning utan låt det istället bli en drivkraft för att bli ännu bättre. Självklart förstår jag att livet innehåller perioder som är tyngre än andra av olika anledningar men för att nå sina drömmar tror jag som sagt att en positiv livssyn där man låter sig själv göra misstag kan vara vägen till framgång.

 

”Jag förundras själv ibland över hur jag fick ihop dagarna.”

 
 
Hur går en elitsatsning ihop med vardags och familjeliv?
-Jag förundras själv ibland över hur jag fick ihop dagarna. När jag gjorde lumpen 78-79 var jag vid idrottsplutonen i Växjö. Där körde vi två pass om dagen men sen när jag började att arbeta som säljare på dagtid mellan 08.00-15.00 blev det körigare. Direkt efter jobbet var det fotbollsträning mellan 16.00-18.00 och sen var det ju massor med resor på det. Det hektiska livet gjorde att det inte var många träningar som vi spelare orkade ge hundra procent vilket såklart påverkade vår utveckling. I och med flytten till IFK Göteborg -89 fick jag en annan situation då jag började tjäna lite mer pengar på mitt idrottande. Jag har haft förmånen med en fru som alltid ställt upp och anpassat sig mycket efter de premisser som varit under min fotbollskarriär. Hon var hemma med våra barn och trivdes och kände att hon gjorde nytta. När jag lade skorna på hyllan -99 så var ju barnen fortfarande små vilket gjort att även jag fått väldigt mycket tid med dem. Våra barn har aldrig gått på dagis utan vi har haft möjligheten att få spendera mycket tid med dem vilket känns som en stor förmån.
 
Har du något du speciellt du drömmer om idag?
-Det är väl att familjen ska må bra och att mitt och brorsans företag ska fortsätta utvecklas. Vi hjälper föreningar och skolklasser att tjäna pengar genom att de säljer våra produkter kort sagt.
 
Vad tror du är receptet för att aktivera barn och ungdomar i vårat samhälle där föreningslivet blir mindre och mindre?
Som jag sa tidigare så måste man bli bättre på att anpassa träningar mer utifrån individerna. En del vill ju inte ha den pressen jag själv behövde och då måste man försöka anpassa sig efter det. Andra är mer som jag och tycker att vinna är det viktigaste som finns. Jag accepterade ju att sitta på bänken som ung för att det viktigaste för mig var att vi vann. Ledarna har ett stort ansvar och svårt uppdrag att individanpassa i större grupper men jag tror att det är viktigt att man inte börjar med toppning för tidigt och låter träningen handla mer om utveckling än att laget ska vinna. Jag tror att ännu mer ledarutbildning skulle öka kvalitét på kompetensen som besitts ute i föreningarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *