Publicerad av .

 

2012 var Ted Bergström med och vann VM guld i Kazakstan med landslaget. Även 2013 var han med i landslagstruppen enda tills olyckan var framme då han åkte på en oschysst bentackling under en match mot Hammarby IF. Ted kämpade sig tillbaka till toppen genom tuff rehab och en krävande mental kamp. Nästan exakt tre år efter den ödesdigra matchen mot Hammarby så spelar Sverige ett dubbelmöte mot Finland och Ted har äntligen tagit sig tillbaka in i den svenska truppen. Det är hans andra landskamp sedan skadan 2013 och det vill sig inte bättre än att mardrömmen återupprepas. En riktigt ful bentackling som tar över samma knä som senast.

 

Ted Bergström är en av Sveriges bästa bandyspelare och trots skademotgångarna så vägrar han vika ner sig och ge upp. Vi på LSM Sport fascineras över drivkraften som Ted besitter och som tagit honom dit han är idag.

Vad är det egentligen som driver dig i ditt bandyspelande?
-Först och främst så tycker jag att det är så fruktansvärt roligt. Jag har alltid hållit på med många idrotter genom livet. Det var allt från fotboll, tennis, bandy och hockey. I början av tonåren så var jag ganska liten till växten och mina främsta kvaliteter var att jag var snabb och tekniskt. En av anledningarna till att jag lade av med hockeyn var just att jag var mindre när alla utvecklades så olika under puberteten. I fotbollslaget tyckte dem att det visade på att jag inte var tillräckligt seriös med min fotbollssatsning eftersom jag spelade bandy samtidigt. Det resulterade i att jag inte fick åka med till elitlägret i Halmstad och det var väl där någonstans som det blev ännu tydligare att det var bandyn jag ville hålla på med. Även fast jag gillar alla de andra sporterna jag utövat så är det något speciellt med bandyn. Det är en vacker sport som går snabbt. Jag har alltid fascinerats över hur fint det ser ut när man spelar bandy.

-Säsongen då jag blev värvad till VSK Bandy blev också något slags nytt avstamp. Eftersom jag tycker det är så fantastiskt roligt att vinna kan man nog se det som en drivkraft också. I och med det så kanske mitt val av klubb inte känns helt logiskt när det stod mellan Hammarby IF som vann SM-guld den säsongen och VSK som var en poäng från missat slutspel. Men jag blev såld på konceptet i Västerås och jag såg vilka potentialer det fanns vilket gjorde att jag bestämde mig för VSK.

-Dock började det ju inte speciellt bra eftersom min första skada ställde till det direkt för mig. Jag krigade mig tillbaka i ren desperation och kände att jag verkligen hade kommit upp i den nivå jag vill vara på. Mitt mål efter den förra skadan var att få representera Sverige under hemma-VM 2017. Jag hade lagt ner mycket krut på försäsongen med extra egenträning och annat för att höja mig ännu en nivå. Resultatet blev att jag återigen fanns med i landslagstruppen. Efter 30 min in i den andra av två landskamper mot Finland smäller det till och det är som att ballongen spricker. Det känns som att ridån dras ner. Såhär i efterhand känns det nästan som en saga som inte kan vara riktigt sann men det är den tyvärr.

 

 

Hur arbetar du mot mål som du sätter upp?
-I och med mina skador så har jag ju behövt ta lite omvägar för att nå mina mål. Egentligen har jag nog bara borrat ner huvudet och kört. Vi har haft lite idrottspsykologi inom klubbarna jag spelat i men framför allt så tror jag att jag har ett ganska starkt psyke från grunden. När man är skadad inom idrotten och utövar en lagsport så blir det väldigt påfrestande att se hur de andra utvecklas och det bara rullar på medan man själv sliter med rehab och annat på egen hand. Man känner sig ganska ensam och utanför laget på något sätt vilket verkligen kan bryta ner en och göra så att man ger upp om man inte har starkt psyke.

Varför blev det just du som lyckades bli så bra?
-Jag har alltid varit väldigt nyfiken av mig. Jag har nog alltid haft målsättningen att vara bäst och i och med det så har jag förstått att mycket av ansvaret ligger hos mig själv om jag ska lyckas med det. Jag har t.ex. kontaktat olika skrinnare för att få tips om teknik för att själv bli en bättre skridskoåkare. Jag tror det är viktigt att ta hjälp av folk med bra kompetens vilket jag har gjort.

 

”Jag har tvingat mig själv att träna minst lika mycket på det jag är sämre på”

 

-Framför allt har jag tränat kopiöst mycket. Jag har tränat, tränat och tränat. Både på mina styrkor och mina svagheter. Jag tror att en sak som varit avgörande för mig är att jag varit ärlig mot mig själv. Ofta tränar man på det man är duktig på och tycker är roligt men jag har tvingat mig själv att träna minst lika mycket på det jag är sämre på vilket egentligen är det viktigaste om man vill bli en riktigt duktig idrottare. Sen har jag väl haft någon slags medfödd talang också skulle jag väl säga.

-Ett av mina starkaste bandyminnen som verkligen suttit avtryck i mig är när vi var iväg på uttagning till något som kallas knoppläger där de främsta spelarna i 14-års åldern tas ut för elitträffar och pojklandslag. Jag kände mig nästan överlägsen och jag minns en av matcherna där vi vann med åtta mot någonting och jag gjorde fyra mål och fyra assist. Jag blev ändå inte uttagen och grät hela bilresan hem de elva milen från Ljusdal. Jag sa till farsan under den bilresan att om två år så skulle jag minsann komma med. Jag började träna två till tre gånger om dagen och gick upp nio kilo i muskler den sommaren. På något sätt kan man ju idag se det som något positivt att jag inte blev uttagen den gången. Sammanfattat så kan man säga att jag lyckats ta mig dit jag är i dag tack vare bra träningsmentalitet, ärlighet mot mig själv, talang och starkt psyke.

Välj ut en höjdpunkt i din karriär.
-Det är nog slutspelet säsongen 13/14 med VSK som var en väldigt märklig säsong. Vi kom fyra i serien och var extremt nära på att åka ut redan i kvarten mot Vänersborg. De hade 2-0 i matcher och ledde med 3-0 i den tredje matchen men då vände vi på allt och lyckades vinna de resterande matcherna. I semifinalen mötte vi Hammarby som hade vunnit grundserien. Vi leder med 2-1 i matchserien och har även ledningen med tre bollar när det återstår en kvart av matchen. Hammarby gör tre hörnmål under den kvarten och jag minns att man var så extremt frustrerad och förbannad då. Då sa coach Westman åt mig att lugna ner mig och åka in o avgöra vilket jag också gjorde. Den matchen är nog en av de bästa jag spelat. Tyvärr hade liksom hela anspänningen som ska vara runt en final redan infunnit sig för oss under semifinalerna vilket gjorde att vi inte kom upp i nivå och kunde prestera i finalen mot Sandviken.

 

 

Hur går elitsatsning ihop med vardagsliv, familjeliv och arbete?
-Jadu, det är ju ganska speciellt! Jag tror att vi tränar lika mycket som de flesta andra elitidrottare. Och om man jämför vår ekonomiska situation med hockeyspelarna eller fotbollsspelarna så är det otroliga skillnader även fast vi tränar och lägger ner minst lika mycket tid på det vi gör. Som bandyspelare så är det väldigt vanligt att du behöver ha annat arbete vid sidan av din idrottskarriär. Min personliga känsla är att bandyspelare är väldigt ambitiösa som personer vilket hjälper dem att lyckas få ihop vardagen. Något jag tänker är att arbetsgivarna, alltså klubbarna inom svensk bandy borde bli mer förstående och hjälpa sina spelare att få vardagen att gå ihop på ett bra sätt.

-Tänker man på familjen så är det klart att den påverkas av ett sånt här liv. Vi har en två-åring hemma och min sambo jobbar heltid och både kvällar och helger. Det är verkligen ett livspussel som ska gå ihop men jag tror att allt går om man verkligen vill. Ska jag vara ärlig så har min sambo ganska många upp på mig när det handlar om att ställa upp på den andres villkor. Jag tror att en stor fördel är om ens partner är intresserad av det man håller på med. Den turen har jag haft och det har betytt väldigt mycket för mig.

 

”För mig handlar det om att drivet måste komma inifrån”

 

Har du några tips till andra som drömmer om att nå långt med deras idrotter?
-För mig handlar det om att drivet måste komma inifrån. Jag har gått upp på morgonen och sprungit en mil det snabbaste jag kan och sedan kört styrka på kvällen bara för att jag vill. Hade någon tränare sagt åt mig att göra det så hade det tagit emot på ett helt annat sätt. Det är något som är väldigt viktigt att hela tiden bära med sig. Att drivkraften måste komma ifrån dig själv och inte av eller genom någon annan. En annan faktor är att du måste ha roligt, annars kommer det heller inte gå hela vägen. När jag var yngre så var ju idrotten allt för mig. Vi åkte hem efter träningarna och fortsatte att lira flera timmar ute på gatan bara för att vi tyckte det var så kul. Idag ser inte samhället riktigt likadant ut som det gjorde då. Jag märkte stor skillnad bara på min bror som är fem år yngre än mig och hans generation. Spontanidrottandet har tyvärr bleknat men för mig har iallafall den haft stor betydelse.

Kan du ge några konkreta träningstips?
-Att ha en allsidig träning tror jag är jätteviktigt. Lägg in olika moment för att göra träningen roligare och mer stimulerande. Som jag sagt tidigare är det av stor vikt att det är roligt. Dock kopplar vissa ihop roligt med oseriöst vilket inte stämmer. Det kan vara roligt även om det är seriöst och jobbigt. Även om du inte elitsatsar så är det inte farligt om träningen är jobbig. Att lägga träningen på en nivå där de tre delarna roligt, jobbigt och seriöst får rum är optimalt tror jag. Att som tolvåring springa intervaller en hel försäsong är helt meningslöst enligt mig. Använd andra idrotter istället när det inte är säsong i din egen. Jag minns att vi körde friidrott och badminton under vissa träningar för att få till en allsidig träning.

Sammanfattningsvis, vad har bandyn betytt/betyder för dig?
-Den betyder väl i princip hur mycket som helst skulle jag säga. Det är ju på något sätt min identitet. Nu när jag varit skadad så kommer de tankarna upp vilket gjort att jag funderat en del över vem jag skulle varit utan bandyn och vad skulle jag göra? Jag kan inte riktigt se mig själv utan bandyn helt enkelt.

 

 

 

Foto: Stefan Lindgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *