Publicerad av .

 

Solen tittade fram mellan molnen och bredvid beachplanen sträckte sig den 470 km långa Ume älv som reflekterade solstrålarna. Klockan var 11.00 på torsdagsmorgonen den 18 augusti och första matchen för detta tourfinal-stop startade. De åtta bästa beachlagen i Sverige på både dam- och herrsidan gjorde upp om vilket lag som skulle ta hem den åtråvärda segern i Swedish beach tour. Grenarna som sträckte sig ut från björkarna rörde sig lätt med vinden och flaggorna på läktaren reste sig lagom för att kunna tyda vad som stod på dem. Under tre dagar visades glädje, ilska, frustration, vinnare, förlorare och matcher som pendlade upp och ner för de olika lagen. Beachvolleyboll är en idrott som fler bör uppmärksamma och som bjuder på allt man kan önska sig, både som utövare och åskådare.

 

Funktionärer har slitit i flera dagar för att bygga upp en temporär beachplan vid Skeppsbron där systrarna Thurin ”Twinsthurin” mötte Sara Carvetti/Jóna Vigfúsdóttir i en tajt öppningsmatch. Sara och Jóna kom upp till en hög nivå och gjorde det svårt för systrarna Thurin att hitta sitt spel. Slutligen stod ändå en av förhandsfavoriterna ”TwinsThurin” som segrare med 2-1 i set.

-Det var inte vår bästa match och vi kände att vi kunde spela mycket bättre. Dom spelade väldigt bra, servade bra och använde sig av ett varierande anfallsspel. Under matchen försökte vi få igång snacket och hitta vårt spel men det funkade inte riktigt, berättar tvillingsystrarna.

Att Sara och Jóna spelade ett varierat anfallsspel fick TwinsThurin att vakna.

-Vi älskar att spela försvar och vi peppade varandra mer än vad vi brukar och hittade mer bestämdhet i vårt anfall. Nu ser vi fram emot kommande matcher, vi blir alltid bättre ju fler matcher vi spelar under en turnering.

Sedan fortsatte den svenska eliten att göra upp i sandlådan under den första speldagen. Svenska mästarinnan, Sigrid Simonsson äntrade planen med sin partner Johanna Rohkämper. På herrsidan fick vi bland annat se en tidig derbymatch mellan Simon Boman/Martin Appelgren och Alexander Herrman/Adam Nilsson som alla representerar Göteborgs beachclub. Fyra personer som är några av de som lyfter svensk beachvolleyboll i och med deras träningssatsning inför OS 2020. Läktaren hade flera lediga platser men det var inte märkbart när sista matchen för dagen spelades då den evigt unga Björn Berg med sin partner Alexander Annerstedt vann mot Micke Östberg/Erik Bylund till publikens glädje. Björn Berg är förövrigt Sveriges genom tidernas bästa beachvolleyspelare med bland annat hela 13 Swedish beach tourguld.

 

Det bjöds på mycket bra spel under de tre speldagarna i Umeå, här Sara Cavretti som sträcker ut.

 

Dag två startade tidigt på fredagsmorgonen och ett tiotal tappra personer fanns på läktaren och höjde stämningen under första matchen mellan Sara Carvetti/Jóna Vigfúsdóttir och Fanny Lindström/Malin Linde. Sara och Jóna gick vinnande ur första matchen med 2-1 då Sara och Jona vaknat till i slutet av första set. Om man tog vägen mot Skeppsbron via IKSU kunde man se Lisa Sundberg och Jenny Persson värma upp med Isak Hermansson inför sin morgonmatch samtidigt som deras motstånd, Sofia Wahlén/Matilda Skagerberg redan befann sig på arenan och värmde sina axlar med stretchband. Dag två var igång och det visades tydligt under dagen att det var avgörande matcher som gällde. Publiken kände av spänningen mellan de olika lagen och frustration över domarbeslut. Mer publik sökte sig till läktarna och trotsade molnen och de få regndropparna som föll. De som lyckades kvalificera sig vidare till lördagens semifinaler var TwinsThurin, Sofia Ögren/Tora Hansson, Sigrid Simonsson/Johanna Rohkämper och Tadva Yoken/Camilla Nilsson på damsidan. På herrsidan kvalificerade sig Viktor Jonsson/Petter Jonsson, Björn Berg/Alexander Annerstedt, Johan Ström/Linus Tholse och Martin Appelgren/Simon Boman.

Regnet drog in över Umeå under natten mellan fredag och lördag. Enligt prognosen dagarna innan skulle det bli regnfest men det kom endast några droppar under förmiddagen. Läktarna saknade fortfarande sina åskådare till första semifinalen mellan Tora Hansson/Sofia Ögren och TwinsThurin. Samtidigt värmde Björn Berg och Alexander Annerstedt upp på planerna vid IKSU.

Matchen mellan Tora/Sofia och TwinsThurin kan man sammanfatta som fyra olika kraftpaket i olika former. Thurin har en spänstig defensiv medan Tora och Sofia har massivt anfall och block. Efter en välspelad första semifinal stod Thurin klara för final och satte ribban för kommande matcher.

 

IKSU-spelaren Tora Hansson fick se sig besegrad i semifinalen av försvarsskickliga systrarna Thurin.

 

Andra semifinalen startade på det bästa sättet men avslutades på det värsta sättet. Sigrid Simonsson/Johanna Rohkämper mötte Tadva Yoken/Camilla Nilsson där de redan från start bjöd på show. Läktarna hade börjat fyllas av hemmasupportrar och hemmalaget Sigrid/Johanna tog första set efter att de hämtat upp ett underläge. Tidigt i andra set blev det en duell vid nät, där Sigrid skadade foten och fick avbryta matchen. Matchen var jämn och båda lagen var heta kandidater till att bli klara för final men skadan gjorde att Tadva/Camilla som spelade bra även under denna match vann med 2-1 i set och blev klara för final.

 

Sigrid Simonsson fick tyvärr lämna planen med skadad fot efter att ha landat olyckligt efter ett block

 

Viktor Jonsson och Petter Jonsson kom till Umeå med självförtroende efter att tagit sig till final under SM-veckan och spelade väldigt bra i sina första matcher under tourfinalen. Nu mötte de Björn Berg/Alexander Annerstedt och kom inte upp i sin nivå samtidigt som Björn och Alexander fick igång sitt spel. Björn och Alexander blev klara för final efter 2-0 i set.

Inför fjärde och sista semifinalen mellan Simon Boman/Martin Appelgren och Johan Ström/Linus Tholse vaknade Umeå och sus från läktaren växte fram vid spektakulära försvar och anfall. Musiken fick läktarna att klappa igång spelet och beachfesten hade börjat. Simon/Martin som var förhandsfavoriter till att ta hem guldet i Umeå nådde likt Jonssons inte sin nivå och Johan/Linus gick välförtjänt vidare till final efter att ha spelat ett fantastiskt försvar.

Finalernas final lyfte Swedish beach tour något som är viktigare än all idrott och visade sitt stöd mot de som gör något mycket större än att vinna ett tourguld. De hade under tourens gång samlat in pengar till förmån för Beachvolley Mot Cancer där pengarna går till de som kämpar mot den svåra sjukdomen. Swedish beach tourspelaren Sofia Ögren släppte iväg en röd ballong som lyftes upp i himlen som en symbolisk handling till de cancersjuka med publikens värmande applåder i bakgrunden.

Speakern vandrade ut från sitt bås och värmde upp publiken från planen där vinnarna skulle krönas. Publiken lyfte sina armar, vevandes samtidigt som de sjöng ”mein block”. TwinsThurin som för andra året i rad stod i en Swedish beach tourfinal fick se sina motståndare Tadva/Camilla bli presenterade på andra sidan nätet och finalen var igång.

Tadva Yoken och Camilla Nilsson som stod i SM-final två veckor tidigare visade direkt en revanschlust. Med ett starkt spel defensivt och offensivt stod de tillslut som vinnare med 2-0 i set. De båda lagen bjöd på fantastiskt spel och spektakulära bollar.

-Vi börjar väldigt starkt, med bra servar, bra försvar, vi gör det bra i alla moment. Vi lyckades ta väldigt mycket försvar och fick en stor ledning, berättar Tadva och Camilla.

 

Tadva Yoken och Camilla Nilsson vann Tour-finalen 2016.

 

Hur behöll ni fokus efter att vunnit första set väldigt stort?
-Vi har våra nycklar som vi jobbar med under matcherna som gör att vi fokuserar på rätt saker. Vi tar verkligen en boll i taget för att inte släppa in dem i matchen för då blir Thurinarna grymma. Om vi släpper taget så drar dom iväg men vi lyckades hålla avstånd trots att det var jämnt i andra set.

Tadva och Camilla har spelat ihop sig under fyra år och ser det som ett vinnande koncept.

-Vi har en teamkänsla och jobbar så bra ihop och det är det som det verkligen går ut på. Man ska jobba tillsammans i beachvolleyboll och stärka varandra när en har det tufft. Vi har lärt känna varandra så väl och vet hur vi båda fungerar. Vi har spelat upp och ner i sommar men vi har hela tiden vetat att vi har det i oss så det var härligt att allt äntligen stämde, framför allt i finalen. SM för två veckor sedan var en urladdning när vi förlorade finalen och vi behövde både ta hand om kropparna och det mentala.

De berättade om en nyckel.

-Vi har blivit otroligt inspirerade av damerna som spelar i OS som vi också har fått möta på World Tour. Vi är lite knasiga när vi spelar, idag var vi tyskorna som vann OS-guld men det får oss att fokusera. Viktigaste nyckeln av alla är att man ska ha roligt och njuta, något vi har gjort hela helgen här i Umeå, berättar de nyblivna Swedish beach tourmästarna.

 

Under finalerna var det mycket folk och bra stämning på läktarna!

IKSU-spelare som har hemmaplan i Umeå föll bort en efter en i semifinalerna förutom Björn Berg som fick chans att ta sitt 14:e tourguld. Publiken applåderade in Björn Berg och hans 21 år yngre partner Alexander Annerstedt efter att Johan Ström och Linus Tholse välkomnats in på planen. Att det handlade om att stå överst på prispallen gick ingen miste om, publiken levde sig in, frustration över domarbeslut växte hos spelarna och glädjen vid poäng var total. Det var en tajt kamp mellan två lag där tillslut Björn Berg kasserade in sitt 14:e tourguld och Alexander Annerstedts sitt första efter en vinst med 2-0 i set.

-Vi har inte tränat så mycket ihop, vi har spelat en turnering, det är det som vi gjort. Så det är väldigt lätt att spela med Alex. Vi började turneringen lite trevande och så blir vi starkare ju längre turneringen går. När vi kan toppa prestationen under finaldagen då har vi chans att vinna, berättar Björn Berg.

Under dagarnas tourspel pratade Björn och Alexander om att de hela tiden skulle ha tålamod, fokus och göra det dem trodde på. Dock kunde det hela slutat mycket tidigare när det gick snett på morgonträningen.

-Under finalmatchen hade vi pratat mycket om detaljerna i block och försvar. Det höll på att gå åt skogen i morse när vi var vid IKSUs planer och skulle träna lite block. Då slog jag en boll som drog i Alexanders tumme så han stukade den. Vi tränade block utifrån hur Johan Ström slår för att stänga av vissa utvägar. Det är så vi pratar inför varje match, berättar Björn Berg.

 

Ström/Tholse slog ut favorititippade Boman/Appelgren och tog sig till final

Björn Berg har under hela sin karriär spelat block men bytte i år till att spela försvar och har väldigt mycket rutin. Han kan från sin försvarsposition se vad som händer och hur Alexander behöver blocka.

-Det betyder jättemycket att jag fick spela med Björn Berg. Jag hade inte satt några mål denna säsong, utan jag skulle utvecklas som spelare och försöka spela med dom som varit med ett tag och lära mig så mycket som möjligt för att utvecklas som spelare. Då hamnade jag här med Björn och han coacha mig jättebra, det var exakt det jag ville åt. Sen att jag fick vinna var en bonus på det hela, säger Alexander.

 

Björn Berg har under 13 tourguld fått ringa hem och berätta om sina segrar men fick som 44- åring ställa sig högst upp på prispallen med hemmapubliken runt omkring sig.

 

Beachvolleyboll är en idrott som fler bör uppmärksamma och som bjuder på allt man kan önska sig, både som utövare och åskådare. Vi summerar dessa dagar som projektgruppen bakom touren gör, Life´s a beach!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *