Publicerad av .

Det blev en kväll som inte liknande de senaste tillfällena då våra svenska mannar bemannat Friends Arena. Kung Carl Gustav kan inte vara långt ifrån att abdikera. Vår egen Zlatan skrev ännu en gång in sig i historieböckerna genom att först på volley slå in 1-0 efter knappa fyra minuters spel och sedan ca 20 minuter senare då han än en gång bjöd den annars ganska lågmälda publiken på show då han klackade in 2-0 och gick upp i ensam skytteligaledning i de svenska historieböckerna då han slog Sven Rydells 82-åriga långa rekord för flest gjorda mål i landslagströjan.

Att Zlatan är en av modern tids största atleter går inte att säga emot. Gång på gång visar han absolut världsklass och mer där till oavsett omständigheterna. Idag visade han mycket känslor efter att han slagit rekordet och det känns kul att han verkligen visar hur mycket han kämpat för detta. Målgesten resulterade i ett gult kort men gesten han gav det svenska folket var absolut värt det då han drog av sig matchtröjan för att visa tröjan under där det stod  ”50+ Ni gjorde det möjligt”.

Bifakta

(Ibrahimovic har spelat mer än dubbelt så många matcher som Rydell. Statistiskt sätt så gör Zlatan mål i varannan match medan Rydell hade ett målsnitt på 1,1 per match)

Om vi riktar oss på hur matchbilden såg ut så visade Sverige under första halvlek upp ett väldigt publikvänligt anfallsspel. De två ”debutanterna” Emil Forsberg och Nabil Bahoui visade väldigt bra inställning och självförtroende vilket vi behöver i svensk fotboll.

Försvarsmässigt så måste backlinjen och mittfältet synkronisera bättre. Det sker lite för många enkla misstag i omställningarna som mot ett bättre lag än Estland hade straffat oss flera gånger om.

Ekdal var tillbaka och visade att han är en viktig kugge i det svenska lagets speluppbyggnad. Samspelet mellan kvällens tre mittfältare, Ekdal, källström och Larsson fungerade utmärkt och de två förstnämnda kompletterar varandra ytterst bra.

Ett gäng med byten till andra halvlek resulterade i att matchrytmen kom av sig och en ytterst chansfattig fyrtiofemminutare. Ingen av inhopparna visade framfötterna särskilt. Möchengladbachs proffset Hrgota var den som verkade mest spelsugen. Den killen kommer vi få se mer av framöver.

Ett omdiskuterat byte av Hamréns byte var då han kastade in 32åriga Tobias Hysén i andra halvlek. Hysén spelar i klubben Shanghai East Asia som huserar i den kinesiska högstaligan. Hysén har under hela 2000-talet varit ett av de större namnen i allsvenska där han fört sitt IFK Göteborg till många framgångar. Men är det verkligen rätt av Hamrén att slänga in en så pass gammal spelare då matchen mot Estland främst var till för att få ihop ett lag inför det stundade EM-kvalet. Platsar Hysén ens i truppen? Visst visar han en enorm kämparglöd och det är inget fel på hans inställning men finns det inte andra spelare som Hamrén borde låta få speltid för att Sverige ska kunna bygga långsiktigt. Det är flera namn som dyker upp och känns som troliga kandidater till att konkurrera ut Hysén från truppen. Johan Guidetti, Muamer Tankovic, Alexander Kacaniklic är bara några av dem.

Hamrén får bakläxa och får fundera en gång extra inför nästa laguttagning.

Kommentarsfunktionen är avaktiverad..