Publicerad av .

Jag ser svart, slänger mig sent in i situationen och tar ett gult. Det är mitt andra kort denna match och jag blir utvisad efter 60 minuters spel. Händelsen var vid målområdet på offensiv planhalva. Mitt lag har nu 30 minuters spel med en man mindre under den tid då det oftast blir mål under en match. Klar fördel att få spela med en man mer.

 

Självklart kan det vara taktiskt att ta ett gult kort för flera olika orsaker men det är de onödiga korten vi behöver fokusera på. Man kan som åskådare fundera över hur i hela världen han kan sätta ett huvud i bröstet på sin motspelare och tycka att det var värt att bli utvisad i en VM-Final, just i den stunden. Hur en annan spelare biter tag i en motståndares axel och får flera månaders avstängning. Dessa situationer är kanske i sig extrema och jag behöver inte ens nämna deras namn för att ni ska förstå vilka dem är. Men det händer inte bara i VM matcher. Varje match är av lika vikt i seriespelet där det kan avgöras på några få poäng om man vinner serien eller hamnar i ingenmansland.

Vad är det som gör att vi når den här aggressionen som tränger undan allt vårt förstånd och gör att vi tar dumma beslut som vi i stunden inte kan överväga?

Ostskivan åker upp i luften och ena klacken suckar medan den andra gläds. I många fall åker det röda kortet upp direkt.

 

Några element som skapar aggression är värme, trötthet, när arousal-nivån stiger (spänningar, det som gör att pulsen ökar) och när man inte når sitt mål. Ju närmre man är att nå sitt mål men ändå inte lyckas desto starkare blir aggressionen. Alla dessa element som skapar aggression är väldigt närvarande under matchspel speciellt i de mest avgörande minuterna i slutet av matchen, oavsett om det är en match i div 7 eller i Premier League. Detta är något som kan bli matchavgörande och avgörande för seriesegern, kan avgöra fall Sverige når VM eller inte. Därför behöver man också ha med det i sin träning för fotboll är mer än bara passningar och mål.

Bara att ha en vetskap om vad som frambringar aggression och skapar dumma beslut på planen förebygger detta, att ha det i tanken i stundens hetta. Lag/spelare som tar till sig detta kommer att utvecklas. Den tränare som lägger fokus i att lära spelarna att styra om sin aggression till en energikälla för att spela bättre kommer att få ett lag som i motgång under en match kommer att plocka hem väldigt många extra poäng som man i vanliga fall kanske inte skulle vunnit. Detta gäller inte bara fotboll, utan all sport och idrottande.

 

 

IMG_3609

 

Johan Plate har skrivit elva böcker på temat prestationens psykologi, han är konsult och idrottspsykologisk rådgivare på heltid. Han har jobbat med flera av Sveriges bästa idrottspersoner och idrottslag. Han kommenterar LSM SPORTS artikel om aggression.

 

Bör idrotten fokusera mer på detta?

Absolut, det har dock blivit mycket bättre. Men behöver man ha ett tydligt syfte med sin mentala träning. Samtidigt måste man träna annat, man måste kunna slå en pass, annars finns det ingen mentalträning som hjälper. Det slarvas med den inre resan.

Kan du förklara den inre resan?

Att man gör upp med sig själv, tar det på en djupare nivå, vad man har för fördelar eller nackdelar med sin mentala bit. Det farliga är att inte förhålla sig till situationen, flera kan känna av att vissa saker påverkar ens skicklighet men väljer att inte göra någonting åt det.

När jag frågar hur svenskfotboll har jobbat med den mentala biten hör jag en besviken röst.

Fotbollen har inte kommit långt med det arbetet. Ishockey, handboll och väldigt många individuella idrottare har kommit mycket längre. Samtidigt berättar han om samarbeten han haft med olika tränare i Allsvenskan och i landslag, Nanne Bergstrand och Andreas Alm är några han lyfter fram som är väldigt duktiga på att jobba med den mentala träningen, säger Johan.

Behövs det en fast mentalcoach i fotbollslag?

Om man har en sådan så finns det en risk i kollektiva idrotter att man inte tar det egna ansvaret. Det behövs en tätare koppling. Det intressanta är inte anställningsformen utan hur ofta man följer processen. Speciellt i fotboll där det är en närkamps idrott kan man tjäna mycket på att arbeta med den mentala biten, säger Johan.

 

Efter en intervju med Johan Plate så märker man att det finns oerhört mycket att hämta i läran om det mentala. Kanske så är en sådan satsning något som kan påverka Sveriges fotbollsframgångar men också där nyckeln finns för lag att utvecklas och ligga steget före sina motståndare.
Vem vågar ta steget?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *