Publicerad av .

 

Återigen stod IKSU och IBF Falun som segrare in sina respektive finaler. IKSU har nu vunnit fem SM-guld vilket inte något annat lag på damsidan mäktat med tidigare. På herrsidan tog Falun sitt fjärde SM-guld på de fem senaste åren efter en otroligt dramatisk drabbning mot Växjö Vipers som stod i SSL-final för första gången i klubbens historia. Finalspelet var åter tillbaka i Globen efter ett besök i Tele2 arena 2016.

 

Damernas final såg på förhand ut att bli en jämn tillställning. I säsongens två möten hade IKSU gått segrande ur båda två efter hårda matcher, 11-8 och 5-4 e.f. Mora såg otroligt revanschsugna ut efter finalförlusten ifjol och sist finalen spelades i Globen stod KAIS Mora som segrare. Många tillresta supportrar manade på lagen redan långt innan domaren blåst igång matchen. En lång säsong med många härliga innebandymatcher skulle nu få en slutgiltig mästare.

Iksu tog kommandot från minut ett och pressade högt och stressade fram misstag hos Moraspelarna. Under första perioden är det verkligen KAIS målvakt Amanda Hill som håller laget kvar i matchen med flertalet kvalificerade räddningar. Efter ungefär halva perioden lyckas Mora få ner tempot på IKSU-spelarna och får i och med det till bättre och farligare anfallsspel. Bollen håller sig borta från målmaskorna under hela perioden medan målramarna på båda sidor fick smaka på många träffar.

 

Cornelia Fjellstedt i kamp med KAIS Moras kvicke Tone Einstulen.

 

Andra perioden börjar likt den första men när Alice Granstedt blir utvisad efter några minuter tar Mora över taktpinnen för ett tag. Båda lagen bränner flera riktigt bra lagen och stolparna och ribborna fortsätter att göra ett bra jobb för det försvarade laget. Efter att halva finalen spelats så spricker så till slut nollan. Det är genom en riktigt fin styrning av IKSU:s Sofia Joelsson på Sofie Anderssons skott efter en snabb omställning. Målet ger otroligt mycket energi och den orangea klacken från Umeå höjer nivån ännu några snäpp. Bara två minuter senare är det dags igen. Genom hög press och en fin pass av Joelsson så stänker kapten Eiremo ett kanonskott i krysset. IKSU fortsätter trycka på och det är Hill som håller Mora kvar i matchen. I den 17:e spelminuten småller det dock till igen genom ett skolboksexempel på hur ett innebandyanfall ska se ut. Frida Norström skjuter ett fantastiskt direktskott efter en fin pass över hela banan av Corinne Ruttiman. Mora vägrar dock vika ner sig och jobbar sig verkligen tillbaka in i matchen och lyckas reducera i sista minuten av perioden. Det är Moa Gustavsson som är påpasslig efter en rörig situation framför IKSU-målet.

Tredje perioden lyckas KAIS Mora ta tag i taktpinnen mer och mer genom högre press framför allt genom ett väldigt bra jobb av Therése Karlsson och många löpningar av Tone Einstulen. Båda lagen fortsätter att skapa chanser och ramarna fortsätter även dem att göra sitt jobb. Det är nästan så att man behöver två händer för att räkna matchens alla ramträffar. IKSU spelar verkligen som ett kollektiv under hela matchen och lyckas hålla undan. 4-1 genom Julia Nordin i matchens sista minut blir också slutresultatet.

 

Lagkapten Anna Wijk

 

Moras lagkapten Anna Wijk är otroligt besviken efter matchen men menar att om man ser till hela matchen så förtjänar IKSU att vinna även om vi verkligen kämpar oss tillbaka efter en riktigt skakig första period.

IKSU:s tränare Andreas Harnesk är otroligt glad och lättad efter att man lyckats bärga det efterlängtade guldet.
-Det är så otroligt skönt. Vi har haft sånt favoritskap hela den här säsongen. Det har varit som om vi inte vinner så skulle det ses som en jätteflopp. Vi har verkligen kört fullt ut o trott på vårt sätt att spela innebandy. Vi försöker vara modiga hela tiden o idag går vi in i SM-finalen och visar att vi verkligen kan prestera på topp under dessa förhållanden också.

Vad ligger till grund för segern idag?
-Det är ett arbete som startat för väldigt länge sedan. Vi har jobbat ihop gruppen och förberett oss länge för detta. Just inför finalen har vi gått in väldigt noggrant på hur Mora spelar och hur vi ska förhålla oss och spela utifrån det. Vi hade ett möte här om kvällen o då kände jag verkligen att det går inte att slå det här laget. Varenda en är så otroligt skickliga och alla har varit så grymt fokuserade o taggade inför den här uppgiften.

Lagkapten Josefina Eiremo som nu vunnit fyra guld berättar om matchen och vad motiverar till att fortsätta spela innebandy fast man vunnit allt?
-Först o främst älskar jag att spela innebandy och det är så fruktansvärt roligt. Det är såklart den främsta drivkraften. Även att veta hur det känns att vinna guld gör att man bara vill dit igen och uppleva det om och om igen. Det är helt omöjligt att bli les på den här känslan.

-Under dagens match försökte vi mana på varandra varje byte och verkligen kriga tillsammans som ett lag vilket vi är väldigt bra på. Jag tycker att vi gör en riktigt bra match och varje mål vi gör är så förlösande. Det är så otroligt viktigt i innebandy att man är med hela tiden och inte slappnar av. Gör man det så blir man straffad så otroligt lätt vilket vi blev på deras mål tycker jag.

Vad anser du vara Harnesk bästa egenskaper?
-Han är en sån grym taktiker och han har alltid stenkoll på varenda detalj hos motståndarna. Tack vare det hjälper han oss att vara extremt väl förberedda för våra uppgifter. Han lämnar ingenting åt slumpen. Jag vill även passa på att nämna vår matchcoach Magnus Norrman. Han har gjort så otroligt många bra drag under säsongen och matchar och ger oss så djävulskt med energi. Hela ledarstaben ska ha så mycket cred.

 

Guldfirande tillsammans med den tillresta IKSU-klacken

 

På herrsidan var det debutanterna Växjö Vipers som hade allt att vinna mot IBF Falun som har varit tippade till mästartiteln i stort sett hela säsongen. Vipers chockstartade och ställde om i blixtrande kontringar så fort faulspelarna gjorde ett litet misstag. 1-0 kom efter ett riktigt konstnummer av Jesper Sankell som tunnlade sista falubacken innan han stänkte upp bollen i krysset. Det dröjde inte mer än 23 sekunder innan samma kryss fick sig en till stänkare. André Andersson sprang förbi försvaret och sköt 2-0 till Växjö. Den blåa klacken skränade ut sina hejarop över globen medan det rosa havet blev tystare och tystare.

Om Vipers var kvickare, noggrannare och tuffare än Falun i första perioden så var det tvärtom i den andra. Falun gick ner på folk och flyttade ner Johannes Larsson som back.Tack vare det lyckades man hålla tillbaka Vipers och undvek deras omställningar. Man fick fast bollen i anfallszon bättre och det dröjde knappt en minut innan reducering av Jonas Adriansson var ett faktum. Kvitteringen lät sig inte heller dröja utan strax därpå stänkte Simon Palmén in 2-2 efter en snabb omställning och en fin pass av Alexander Hallén. Tempot på matchen var extremt högt och båda lagen tilläts spela väldigt fysiskt vilket uppskattades av både spelare och publik. Växjö kör på taktiken att vänta på Faluns misstag och straffa dem genom omställningar medan Falun nöter ner Växjö och deras box i försvarsspelet. Hela Växjös lag sliter hårt och går verkligen in i varenda närkamp till hundra procent. Lagkapten Kjellsson driver fram bollen och passar till Manuel Engel som tidigare klivit av pga knäskada men som precis kommit tillbaka in på plan igen. Han slår i sin tur en riktig smörpass över planen till en fristående André Andersson som återigen skriver in sig i målprotokollet. Matchen fortsatte att svänga och inte långt senare gjorde året spelare, Alexander Galante Carlström ett riktigt ”Galantemål” När han vänder om och vispar in ett hårt skott lågt i hörnet. Innan periodpaus har även Adriansson slagit till igen och ställningen inför sista är 4-3 till Falun. Båda målvakterna bjuder på några riktigt vassa och svettiga räddningar. Omar Aldeeb gör några sköna dragningar och drabbar flera gånger ihop med växjöspelarna med lät sig inte triggas upp av det.

 

Jesper Sankell firar efter sitt drömmål

 

Inför tredje säger Galante Carlström att han tycker det är fantastiskt kul att spela en sån här match. –Det är en väldigt svängig match och domarna släpper på ganska mycket vilket gör att spelet blir väldigt intensivt och tufft. Riktigt kul tycker jag.

Tredje perioden börjar med ett anmärkningsvärt lägre tempo där Falun försöker locka upp Växjö genom att avvakta i uppspelsfasen. Vipers är dock väldigt tålmodiga trots underläge och stressar inte upp sig över Faluns taktik. Man lyckas kvittera genom ett distinkt backskott av Marcus Johnson efter 4 minuters spel. Det är en fantastisk inramning med två stora klackar som verkligen bär fram sina lag. Efter kvitteringen tar Falun tag i taktpinnen mer och mer och när halva perioden gått ungefär så styr Galante Carlström in ett inspel av Emil Johansson. Just den varianten har de använt sig av flera gånger tidigare under säsongen. Galante springer över hela planen ner till den andra kortsidan för att fira med fansen. De sista minuterna av matchen blir otroligt spännande när Växjö återigen lyckas skapa tryck i anfallszon och det är flera gånger om som Faluns målvakt Johan Rehn monsterräddar Vipers fina försök till kvittering.

Efter slutsignalen beskriver en glad och otroligt lättad Rehn,
-Jag visste inte vad som hände. Jag kastade mig och fick den på handen. Det känns så otroligt skönt att få vinna en sån här tight match.
Dagen innan finalen när vi träffade Johan Rehn berättade han om hans ovanliga ticks i periodpausen.
–Jag går in i duschen spottar i brunnslocket och jag måste träffa mitt i, annars vet jag att det går dåligt. Uppenbarligen lyckades Rehn med sitt spottande denna dagen.

 

Alexander Galante Carlström blev hårt uppvaktad av Växjöspelarna under finalen

 

IBF Falun står som segrare efter 60 minuters fantastisk innebandyunderhållning. Växjö Vipers genomför finalen på ett imponerande sätt och gör så att Falun inte kan spela så som de önskar samtidigt som man gång på gång straffar Falun i sina kreativa och snabba omställningar. Trots det så kniper alltså IBF Falun sitt fjärde SM-guld.

Efter slutsignalen kommer en lycklig Emil Johansson (utsedd till årets back) fram och ger oss sin syn på matchen.

-Alltså jag tycker faktiskt att vi gör en jävligt dålig match. Vi spelar ju en av våra sämre matcher idag men bestämmer oss väl i första periodpaus för att verkligen ge oss själva chansen och gå för det fullt ut.

-Vi vinner idag för att vi har en bra bredd i laget och många matchvinnare. Vi går runt på tre femmor som har presterat bra allihop under hela säsongen. Sen skulle jag säga att vi på något sätt blivit väldigt duktiga på att vinna måstematcher.

Kan man lägga av när man vunnit allt redan eller vad är motivation till att fortsätta?
-Nej alltså det är ju de här matcherna som är det bästa. Man kan aldrig få för mycket av den här känslan. Så att vinna sånt här skapar snarare ett ännu större behov att vara med om det igen.

Vad gör det med självförtroendet att bli utsedd till årets back?
-Såklart jättekul och ett kvitto på att man gjort något bra. Jag försöker bara att fortsätta göra ett så bra jobb jag kan.

Landslagsbacken Thomas Holmgren berättar även han om sina tankar kring matchen.

Blev matchbilden som ni ville idag?
-Nja, vi gör så att Växjö inte skapar något i sina uppställda anfall utan det är ju omställningarna som de gör det väldigt bra. Jag tycker att vi jobbar oss in i matchen mer och mer. Det är två lag som verkligen förtjänar att vara i final idag. Växjö spelar riktigt bra innebandy och det gör vi också.

 

Thomas Holmgren

 

Vad har du gjort för att vara här idag?
-Träning. Jag har spelat innebandy sen barnsben. Mitt svar är tyvärr lite klyschigt men det krävs klyschor för att lyckas.

Vad sa ni under Växjös timeout när det återstod två minuter av matchen?
-Vi visste ju att de skulle ta ut målvakten och ställde upp oss utifrån det. Det är bara att jobba hårt tillsammans i det läget och täcka allt man kan.

Hur firar man ett SM-guld?
-Jadu, nu ska jag in i omklädningsrummet o hänga med grabbarna o sen blir det nog nån bankett ikväll. Det blir trevligt.

Med dem orden sammanfattar vi SSL-säsongen 16/17 med två favorittippade lag som tillslut fick lyfta segerpokalen in inne i Ericsson Globe Arena efter en riktigt underhållande dag för alla inblandade.

 

Falun firar med den ”Rosa Armén”. Bra stämning i Globen!

 

Foto: Joel Magnusson, LSM Sport

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *