Publicerad av .

Om vi skulle få se Sofia Jakobsson som coach en dag så skulle hennes lag troligtvis spela en 4-3-3 formation med offensiva ytterbackar, spelskickliga innerbackar, en defensiv innermittfältare med ett bra tillslag och två innermittfältare med bra teknik och speluppfattning. Framåt skulle hon köra med tre forwards med bra samarbete som gör varandra bra, alltså tre spelare som både blir duktiga målgörare och framspelare.

Trots blotta 25 år så har Sofia hunnit med en hel del i sin fotbollskarriär.Vi lät henne berätta lite kort om hennes resa så här långt.

– Jag började spela fotboll när jag var 5-6 år gammal. När jag var 15 år flyttade jag till Växjö för att spela fotboll i div 1 med öster. Där stannade jag 1,5 år innan flyttlasset gick tillbaka till norr för spel i UMEÅ IK som då var ett av världens bästa lag. Där fick jag vara med och vinna SM-guld, spela en CL-final med några av världens bästa spelare som Hanna Ljungberg, Marta och Ramona Bachmann. Efter 4 säsonger i UIK så började min resa som utlandsproffs. Mitt första stopp var Ryssland för spel i Rossiyanka. Vi vann ligan den säsongen men jag drog vidare till Chelsea FC. Sen blev det en kort sväng i Tyskland innan jag hamnade i Montpellier i Frankrike där jag spelar idag.

Sofia berättar att om hon inte blivit fotbollsproffs så hade hon gärna tagit en paus efter gymnasietiden och jobbat ihop pengar för att sedan kunna rest runt i världen.

 

Sweden_-_Denmark,_8_April_2015_(16901370649)

 

Vad anser du vara viktigt hos en tränare?  
Jag tycker det är viktigt att en tränare är bra på att ge konstruktiv kritik, att han/hon är rättvis och tydlig och behandlar alla lika.
Vilka tips har du till unga killar och tjejer som drömmer om att få spela fotboll på hög nivå?
Det viktigaste i ung ålder är att man har kul, att man gillar att träna och vågar att utmana sig själv. Du måste våga tro på dig själv och den dröm du har. Låt inte någon annan bestämma över hur din dröm ska se ut.
Vilka är dina drivkrafter genom allt som du möter i din karriär?

Det som driver mig är kärleken till att spela fotboll. Jag strävar hela tiden mot att bli en bättre och bättre spelare. Jag har alltid haft en väldigt stark drivkraft inom mig och har alltid gillat att träna mycket.
Drivkraften har nog alltid varit den samma även när det gått tyngre vissa stunder. Däremot har självförtroendet och självkänslan varit sämre under mina tuffare perioder.
Motgångar kommer alla fotbollsspelare att gå igenom någon gång och alla hanterar dem på olika sätt. För mig har det varit viktigt att i tuffa perioder fortsätta tro på mig själv och fortsätta att träna och kämpa hårt mot mina mål.

På frågan om Sofia tror att det svenska landslaget har vad som krävs för att bli bäst i världen och hur man isåfall ska gå till väga så svarar hon bara kort ”Vi har absolut vad som krävs för att bli det bästa laget i världen”.
Sweden_-_Denmark,_8_April_2015_(16901383519)
.

 

 

Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Sofia_Jakobsson_(16801344931).jpg,https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Sweden_-_Denmark,_8_April_2015_(16901383519).jpg, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Sweden_-_Denmark,_8_April_2015_(16901370649).jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *