Publicerad av .

 

Världens bästa simmerska, Sarah Sjöström. Hon började med simning vid nio års ålder och var redan då väldigt duktig på det hon gjorde. Karriären har i stort sett gått spikrakt uppåt sedan hon i tidiga tonåren började att elitsatsa men utan möjligheten att få tävla hade hon inte fortsatt med idrottandet säger hon.

 

Vad har du gjort för att nå framgång?
-Oj det är så himla mycket. Det är ju inte bara att träna hårt, ha kul och så utan det krävs ju lite talang också. Jag tror dock att även om man har talang så måste man ju använda den talangen och träna hårt. Sen så handlar det om att jobba på mycket tekniska detaljer tror jag. Man kan exempelvis filma teknik och jämföra med andra. Lär av andra, härma konkurrenterna och kolla hur tekniken ser ut. Våga även att förändra ditt träningsupplägg ibland. Simning handlar inte bara om simningen utan innehåller så många olika moment. Det handlar om start, vändning, undervattenspark och såklart de olika simtagen.

-Det är just det som jag tycker är så roligt med simning att det är en idrott som är under ständig utveckling. Det slås ju rekord hela tiden och det är ju ett tecken på att det hela tiden skapas bättre möjligheter att förbättras och det gör ju såklart att det blir roligare att träna och jaga nya mål.

Hur motiverar man sig när man vunnit allt?
-Det är just det, det är ju att vinna som är grejen. Så enkelt är det. Nej men jag gillar sättet man kan leva som elitidrottare. Det är ganska lyxigt och verkligen ett privilegium så jag tycker absolut att man ska hålla det så länge man kan. Man kan ju inte göra det hela livet så när kroppen säger ifrån får man väl gå iväg o sätta sig på något kontor eller så. Men så länge man kan så tycker jag verkligen man ska träna för att prestera på topp.

Hur arbetar du med mål?
-Jag försöker att inte sätta för höga krav och förväntningar på mig själv utan när jag åker till ett mästerskap försöker jag att gå in med en neutral inställning och inte gå in och tänka att jag ska vinna. Jag har inte skrivit upp något speciellt mål utan jag försöker att hålla det för mig själv.

Om du skulle ge tips till idrottare som elitsatsar, hur når man toppen?
-Man måste våga och prioritera bort. Det ska vara kul även om det är tufft på vägen dit. Det finns inga genvägar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *