Publicerad av .

 

Peyman Simaei föddes år 1990 i Iran där han växte upp. Han började tidigt med karate och har tävlat aktivt enda sedan han fyllde 12 år. År 2010 flyttade han till Sverige och fick två år senare tävlingslicens och samma år vann han sitt första SM-guld. Att idrotten är ett fantastiskt redskap för integration är Peyman ett mycket bra exempel på. Idag är Sveriges främsta karate utövare inom Budo och har vunnit vunnit tre raka SM guld och är regerande svensk mästare.

 

-Karaten har varit till stor hjälp för mig att komma in i det svenska samhället. Jag har fått kontakter och vänner som lärt mig allt möjligt som språk, kultur och även hjälp mig in i klubben jag idag är aktiv i.

-I Iran var jag med i ett av de främsta lagen i den iranska karateligan. När jag flyttade till Sverige var jag först inte tillåten att tävla eftersom jag inte hade någon tävlingslicens vilket då var ett krav. För att få tävlingslicens 2010 när jag kom hit behövde man ha ett svenskt personnummer men idag kan man få licensen genom ID-kort man får från migrationsverket. Det är jättebra att det har ändrats eftersom det gör det enklare för nyanlända att komma igång med en sysselsättning vilket är bra för integrationen.

-År 2015 fick jag mitt svenska medborgarskap. Det innebär att jag sedan dess får representera Sverige på NM, EM, VM och OS. Idag är jag aktiv i min hemmaklubb Göteborg Karate Akademi samt det svenska seniorlandslagets A-trupp.
Jag är även instruktör för barn och ungdomar i Göteborg Karate Akademi. Anledningen till att jag vill vara instruktör är för att det är kul att lära ut det man kan till dem som verkligen vill lära sig. Jag tycker det är väldigt kul att se hur ungdomar utvecklas och mognar både mental, tekniskt och fysiskt. I karaten får man lära sig att visa respekt och hur man hanterar olika situationer vilket jag anser vara viktigt för dagens unga att lära sig.

 

 
Vad drömmer du om vilka mål har du?
-Jag har flera mål. Dels vill jag vara en värdig representant och ta medaljer för Sverige i stora mästerskap såsom NM, EM, VM. Jag drömmer även om att ta medaljer i Premier League som WKF karate1.
Karate kommer ju också vara en OS-gren 2020 vilket i dagsläget är vad jag arbetar mot framför allt. Det är min allra störta dröm att få delta i ett olympiskt spel.

Hur tränar du för att nå dina drömmar och vad har du för tips till andra som också vill nå sina drömmar?
-När man tränar som elit och satsar på idrott på elitnivå krävs det mycket stöd i alla former. Det handlar om stöd både fysiskt, mental, tekniskt och ekonomiskt. Som elitidrottare inom karate får du inte mycket ekonomisk sponsring vilket försvårar elitsatsningar. Jag hoppas att i och med att karate kommer in som OS-gren kanske vi kommer få mer uppbackning i vår satsning. Jag arbetar hårt med att hitta sponsorer så finns det någon där ute som vill hjälpa mig i min OS-satsning får man gärna höra av sig.

”Karate är inte bara en sport för mig utan en livsstil, my way of life!”

 

-Jag tränar mellan 8 till 11 pass per vecka beroende på min träningsschema. Vissa dagar kör jag dubbelpass och andra bara en gång per dag. I mina träningar ingår allt från mental,tekniskt och fysiskt träning.

-Om man ska bli bäst så är det många faktorer som spelar in tror jag. Dock är den främsta och mest betydande faktorn att bara träna och träna. Man måste kämpa och vägra ge upp om man vill bli allra bäst. Som jag sagt tidigare är den ekonomiska uppbackningen otroligt viktig i en sådan sport som karate om man ska kunna elitsatsa. Det måste bli bättre i Sverige anser jag.

-Jag har lärt mig så otroligt mycket genom karaten och det har format och ändrat mitt liv på många sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *