Publicerad av .

 

Peter Svensson har förändrat innebandyvärlden, tränat och format några av de bästa spelarna i världen och leder idag svensk innebandys framtid. Peter Svensson har spelat i elitserien som är nuvarande SSL, han har grundat den dåvarande elitserieklubben IBK Sundsvall, han har vunnit EM-guld och stått som klubblagstränare i två SM-finaler. Idag är han ansvarig för strategierna hos Umeås riksgymnasium i innebandy, deras träning och RIGs flicklag som förra säsongen vann alla sina matcher i sin serie och vann sitt andra raka SM-guld i DJ18. Peter inspireras av andra idrotter för att utveckla innebandyn och anser att Sverige måste ändras inom det idrottsliga. Låt dig inspireras!

 

När Peter gick på lågstadiet hade inte innebandyn etablerats som idrott än men plastklubborna började så smått komma in i skolan och det spelades en hel del både på raster och gymnastiklektioner. Med tiden började innebandyn ta mer plats i Sverige och många hockeylag använde sig av sporten som försäsongsträning. I slutet av gymnasiet spelade Peter en innebandyturnering på skoj. Det hela eskalerade och han åkte på fler turneringar och han startade sedan sin egen klubb, IBK Sundsvalls. För att få spela i serier så grundade han Västernorrland IBF och i och med det så släppte drömmen om att bli fotbollsproffs.
-När jag var liten så var det inte så mycket olika idrotter på tv utan mest ishockey. Vi spelade landhockey på fritiden och i spontanidrotten fann jag alltid inspiration. Man kunde göra snygga mål, röra sig på ett bra sätt och just den inspirationskänslan fick jag av innebandy. Det är få tillfällen där jag som på innebandyplanen kan känna att alla sinnen är med mig och att jag har en totalupplevelse här och nu. När jag är tränare så försöker jag därför även att få mina spelare att inte spela efter vana utan istället vara i nuet och tänka och se vad motståndaren faktiskt gör, berättar Peter.

Vad tycker du om det idrottsliga läget i Sverige?
-Generellt sett så är vi inne i en svår fas. Idrottsrörelsen kommer att få ta mycket skit snart. Idrottsstjärnor har fått en väldigt hög status och har tagit dåtidens filmkändisroll. Samhället har förändrats och vi har inte samma förutsättningar längre då den svenska idrottsmodellen bygger på att man ska ha åtta timmar fritid men det har vi inte nu för tiden. Det finns få som hinner sitta i styrelser eller att träna lag. USA är väldigt duktiga på det och knyter istället idrotten till skolan där folk jobbar med det och skapar en bra miljö där alla har samma förutsättningar. Allt kostar också nu för tiden vilket påverkar den bredd som vi vill ha. Ju dyrare desto färre icke elitsatsande får man med. Det är inte många serier i de olika idrotterna som håller en hög klass utan det är alltid några få som tillhör toppen. Vi har alltså ingen bredd och det tror jag även kommer göra att intresset för de olika idrotterna svalnar.

 

Peter nöter power-play med RIG-eleverna.

 

Peter Svensson har aldrig trott att han sitter på alla svar och därför har han sökt inspiration i andra idrotter för att utveckla innebandyn.
-Så fort ett lag blir framgångsrikt så kopierar andra det och idrotten i Sverige har inte längre så många dynastier. Istället bör vi inspireras av olika idrotter och inte kopiera ett lag rakt av. Det gäller att hitta detaljerna. I handboll till exempel så hjälper backen till att täcka en stolpe i försvaret och så tar målvakten andra stolpen. I basket har man långa anfall där bollföraren kan pausa sitt spel väldigt enkelt. Där måste vi försöka se ett sätt hur vi kan pausa spelet i innebandy och hitta situationer där vi kan skapa basketrörelser. Tränaren Sir Alex Ferguson i Manchester united var väldigt duktig på att styra sina spelare att de aldrig tappade bollen. De försökte anfalla på en kant men vände direkt hem om det inte fungerade. Barcelona är väldigt duktiga på att få andra laget att trycka in sig centralt och när Barcelona väl tappar bollen så kan de få tillbaka den väldigt snabbt. Det är sådant jag tittar efter. Handbollen och fotbollen har kommit väldigt långt i sin utveckling och därifrån har jag fått väldigt mycket.

Peter beskriver sedan sin besvikelse över ishockeyn och att de skulle kunna lära sig mycket av innebandy.
-Jag tycker inte ishockey alls levererar. De spelar bara på vana och spelar ständigt sarg ut, alla lag i Sverige förutom SAIK och Frölunda. Många ishockeylag kan, trots att de har fem spelare som är leftare, ändå välja att spela den större delen av anfallsspelet på höger sida, vilket gör att dom kan aldrig ta skott direkt. Det är helt obegripligt att de inte tänker på det. Skellefteå AIK har tittat på innebandy och de spelar inte på vana som robotar utan kan utveckla sitt spel efter sina motståndare vilket också har visat sig ha gått väldigt bra de senaste åren.
Peter kopierar inte men inspireras och vågar sätta in taktik som andra inte gör.

-Vårt damlag spelar man/man och det är inte många andra som gör det i innebandy. Folk skrattade i början men inte nu längre. Vi vann alla matcher i serien förra året och lyckades även vinna två JSM-guld trots att vi fick spela sju matcher på tre dagar i slutspelet.
Vad är din träningsfilosofi?
-Jag har gjort en modell som kallas för ”Svensson-modellen” och den har Svenska innebandyförbundet anammat. Modellen bygger på att man prioriterar saker i rätt ordning i sin träning.

1. Plattform
2. Människan
3. Atleten
4. Innebandyspelaren
5. Spelsystemet
6. Spetskvalitén

Om du vill jobba med en person eller en förening så gäller det att göra rätt saker i rätt ordning. Du ska börja se laget som människor. Att de har roligt är ett måste. Får du energi i människan så kommer de må bra och då kan du gå vidare till det fysiska (atleten). De ska träna som elitidrottare och när de väl är atleter kan du börja titta på teknik och spelförståelse vilket också är något en del föreningar tyvärr gör som första punkt. Tekniken och spelförståelsen kan man egentligen inte börja med utan att ha det fysiska men det blir väldigt intressant att kombinera det när bitarna är på plats.
Min stora styrka är att jag är intresserad. Jag är noggrann i alla moment och att vi lyckades vinna med vårt gymnasielag i serien utan att förlora en enda match är tack vare att vi lyckades med sammanhållningen i laget. Det är grunden för allt. Hur väl förberedda vi än är så spelar det ingen roll om några inte mår bra.

 

 

Hur kom det sig att du skapade modellen?
-Jag blev spelande tränare tidigt och började direkt fokusera på olika spelsystem. Det fungerade inget bra då det kom upp olika saker varje gång som man var tvungen att reda ut på grund av att jag fokuserat fel från början. Jag trodde jag skulle klara av att träna laget helt själv men idag vet jag att jag aldrig skulle klara det utan ett team. Hela modellen formades i mitt huvud genom flera års besvikelser och framgångar. Den sista pusselbiten fick jag när jag och Thomas Eriksson gjorde en VM-analys under dam-VM i Västerås för några år sedan. Där syntes skillnaderna mellan de olika nivåerna så tydligt att när jag sammanfattade turneringen ramlade modellen på plats automatiskt.

Vad saknas bland satsande ungdomar?
-Jag ser tre delar som jag önskar att alla kunde ha. Den ena är att individen ska se vart de vill. Det behöver inte vara precist utan det viktiga är att de ser en möjlighet och kan jobba mot ett mål. Det andra är att du har någon form av förståelse eller klarsynthet hur den vägen ska se ut och vad som krävs. Det tredje är det absolut viktigast; att du är beredd att satsa.
Peters främsta ordspråk: ”Skapa din egen lycka och framgång.”

-Det finns så mycket som finns i den där meningen. Det är inte enkelt men om du jobbar för att skapa den så har du ett tankesätt som är framgångsrikt. Det går hand i hand med sista delen. Det är speciellt mittenspåret, att bestämma vägen till målet, som våra elever behöver hjälp av oss med. Vi kan hjälpa dom att ifrågasätta första, hjälpa i andra och tredje är upp till dom.

Vad är dina tips för att nå framgång?
-Bestäm vad du vill nå framgång i och lägg energi på det som kan ta dig dit. Skapa rätt vanor i vardagen – åk inte bil till träning, gå/spring när du ska till kompisar och så vidare. Våra elever får inte busskort utan vi uppmanar dem att cykla. Lägger man krut på rätt saker så kommer det betalas. Det betyder inte i sig att man vinner men man har i alla fall satsat och det kan ingen ta ifrån dig. Det krävs tålamod både hos tränare och ungdomar nu när det blir mer och mer stress att unga ska leverera tidigt vilket leder till att fler slutar sin satsning i tidig ålder. Framgång är inte när man blir uttagen i U-landslaget utan när man gjort allt och tömmer sig helt i träning. Med tålamod kommer man att skapa sin egen framgång.

Vem vill du att vi ska intervjua?
-Henrik Fexeus och fråga honom vilka av hans kunskaper kan man använda i idrottssammanhang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *