Publicerad av .

 

I skidspåren dominerar Norge på både dam- och herrsidan. Pallplatserna fylls allt som oftast ut av våra västliga grannar. Det verkar nästan gått så långt att norrmännen hejar mer på Sverige än på Norge då man är oroliga att Norges dominans kommer göra längdskidsporten till en mindre attraktiv idrott.
I disciplinen längdskidcross dominerar dock en tjej som kör i den vita dräkten. Moa Lundgren vann ifjol ungdoms-OS i disciplinen och är även med och fightas i toppen inom sprintklasserna. Vi på LSM Sport lyfter gärna fram 18 åriga Moa Lundgren som har siktet inställt på OS Guld.

 

Längdskidcross är en disciplin som man inte ser så ofta i längdskidåknings-sammanhang. Under ungdoms-OS ifjol fick vi en svensk OS-guldmedaljör. Disciplinen är en blandning av sprint och skicross. Som ett sprintlopp med hinder kan man säga.
-Det är en fantastiskt rolig disciplin eftersom det händer väldigt mycket. Ett exempel på hinder som kan komma är ”orgeltrampen” där skidspåret har olika höjningar på vardera fot. Man tar sig framåt genom att trampa som på en orgel med varannan fot. Sedan åker man slalom både uppför och nedför men det roligaste var hindret som var ett drop, säger Moa.

Åkarna som tog sig till ungdoms-OS i Lillehammer hade inte tränat inför längdskidcrossen.
-Man fick reda på tävlingen en månad innan och det man kunde förbereda sig och träna på var i princip snabba vändningar. Två dagar innan fick man testa, så det var väldigt tajt inpå men du hinner göra ett par timmar på två dagar, berättar Moa.
Fick du mersmak ?
-De var jätteroligt, lätt hänt att man åker ut i skogen. Droppet gav pirr i magen och man fick en härlig känsla när man klarade kurvorna.

 

 width=

Moa fick kliva högst upp på pallen under ungdoms-OS i Lillehammer.

 

Vad tror du om längdskidcrossens framtid?
-Jag tror väldigt många unga tycker om det men att de äldre inte är så taggade på det. Som yngre fanns det alltid en längdskidcross tävling under ICA-Cup som man åkte. Så det kanske är mer en ungdomsdisciplin skulle jag nog säga. Det är för stor risk för skador, titta t.ex på Justyna Kowalczyk som stod över en sprinttävling i år för att inte drabbas av en skada när föret och backen var svår.

-Ifjol föll både Stina Nilsson och Charlotte Kalla bort under sprinttävlingarna på grund av fall i backen. Längdskidcross skulle kunna hjälpa många åkare att bli bättre längdskidåkare i alla discipliner.
– Första gången jag testade droppet så var jag väldigt vinglig men efter ett flertal åk så blev jag mycket stabilare. Att kunna hantera gupp, backar och stå på i tajta kurvor är något man kan ta med sig i vanliga discipliner. Jag tror även att längdskidcrossen är ett sätt att behålla de unga åkarna kvar inom idrotten, säger Moa.

 

Vad vill du åstadkomma med din längdskidåkning?
-Jag vill vinna ett riktigt OS-guld. Det är mitt mål om man tänker på medaljer. Jag vill även lära mig att känna min kropp bättre för att få veta hur mycket jag klarar av att träna. I dagsläget så ligger jag på mer än 500 timmar per år vilket är gymnasiemässigt. Seniorer ligger på 200-300 timmar mer.

Hur ska du ta dig till dina mål då?
-Jag måste träna på helt enkelt. Framför allt måste jag fortsätta älska att träna och inte ledsna på det. Jag får åka lite längdskidcross emellanåt kanske, säger Moa och skrattar.
Moa säger att hon behöver träna mer än andra och variera sin träning. I framtiden vill hon själv lägga upp sin träning och låta tränarna titta på det istället för tvärtom.
-I slutändan vet man själv vad sin egen kropp själv känner och vill.
Tränarna har inte alltid koll på det som passar mig bäst, säger Moa.

Moa Lundgren tävlar till vardags för IFK-Umeå och hon har som 18-åring redan visat upp sig på stora tävlingar. Hon berättar att hon satsar för att komma in i landslaget och att hon använder norrmännens dominans som morot.

 

Kuriosa
Moa Lundgren har kommit 2:a, 2:a och 3:a i lidingöloppet
och har många andra fina resultat inom löpning.
Under lidingö i 10 km i juniorklassen, senast en tid på 38 min och 45 sek.
Hon har även spelat i juniorlandslaget i fotboll, vilken idrottsperson.

 

 

Bildkällor:

Caroline Strømhylden
Vilde Saasen
Jostein Vedvik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *