Publicerad av .

 

Mattias Andersson betraktades som en världens bästa handbollsmålvakter under sin karriär och har flera stora titlar och priser i sitt bagage. Han debuterade i Elitserien 1995 och utsågs år 2000 till elitseriens bästa målvakt. Tolv år senare utsågs han återigen till ligans bästa målvakt men denna gång i Bundesliga. Han fortsätter att leverera och visar vägen genom sin rutin. Med åren har han lärt sig vad som krävs för att lyckas och vi ger er nu chansen att inspireras av en av de största, Mattias Andersson.

 

Mattias var tidigt med i handbollskretsarna då hans pappa spelade handboll när Mattias var yngre. Han fick följa med på träningar och matcher runt om i Sverige och när det var dags så började Mattias att träna handboll för Ystads IF där han kom att debutera i elitserien. De var ett roligt gäng, god kamratskap och de tränade hårt tillsammans. Det ledde till juniorlandslaget och sedan herrlandslaget.
-Jag har lagt ner väldigt mycket tid och lever verkligen ett idrottsliv. Jag har gjort mitt bästa för att göra allt professionellt och tagit med mig saker från varje tränare jag haft under mina år och dragit stor nytta ut av det. Med åren har jag lärt mig vad det krävs för att lyckas. Nu har jag haft samma rutiner de sista 8-9 åren där jag till exempel tittar på videos för att hitta ett system hos motståndarna för att lära mig deras spel. Jag behöver även jogga ner på rätt sätt efter matcher. Jag försöker ta varje träning och match så seriöst att man får med sig allt. Varje träning kanske inte är den roligaste men man får göra det bästa av situationen, säger Mattias.

 

”Ställer mig frågan vad jag bör göra för att leverera imorgon”

 

-Jag samarbetar med en mentaltränare där vi tillsammans jobbar på ett konkret sätt. Jag får tillfälle att ventilera tankar vilket ger mig mer fokus under tränings och matchmoment. Trots att jag spelat så många matcher så lär man sig något från varje match vilket jag också vill ta tillvara på. Jag gör en utvärdering efter varje match där man till exempel tar upp en speciell fas från spelet genom att skriva ner det, analyserar en video eller att jag pratar med min mentala tränare, berättar Mattias.
”Jag har alltid fått höra att jag är för kort för att vara målvakt”

Vad är din drivkraft och hur har den förändrats?
-Jag är runt 186 cm lång och Jag har alltid fått höra att jag är för kort för att vara målvakt. Så det blev min drivkraft att kunna visa att jag visst kunde bli en bra målvakt. Det finns på något sätt kvar än idag och jag vill bevisa det både för mig själv och för andra. Eftersom jag även lyckades i ung åder så ville jag få mer av den känslan vilket gav mig drivkraften till att försöka att bli ännu bättre. Idag är drivkraften att jag aldrig är nöjd och vill fortsätta utvecklas genom att ge järnet.
 
Hur tränar du för att bli bäst?
-Jag har lärt känna min kropp under dessa år så nu försöker jag jobba på små detaljer i spelet. Jag förbereder mig väldigt mycket med att analysera videoklipp, det är ett träningssystem som passar mig. Sedan gäller det att ta tillvara på att träna när det ges möjlighet i samband med utespelarnas spelövningar.

Hur har handbollens utveckling sett ut under dina år som aktiv?
-Det har blivit betydligt snabbare i både spelet och hos spelarna. Sen kommer det ske en förändring nu som jag inte tycker är positiv. De kommer ta bort att en utespelare som är inne istället för målvakten inte behöver en väst på sig. Vilket troligen kommer resultera i att fler lag kommer utnyttja den regeln och alltid bli en man mer på plan i sitt anfall. Det finns ingen anledning till att ändra den regeln. Lag som spelar offensivt försvar kommer få det väldigt svårt, berättar Mattias.
 
Vad har du för mål som du vill uppnå?
-Det är framför allt upplevelser i att vinna titlar men också vetskapen om att jag kanske inte spelar så länge till. Jag har vunnit det mesta så upplevelserna är det som jag jagar just nu. Som till exempel att få spela ett till OS vilket är det största man kan uppleva som idrottsman. Det är ett privilegie att spela så länge som jag gjort på en så hög nivå.

Vad vill du att dina medspelare ska ha för förväntningar på dig?
-Att de vågar lita på det vi kommit överens om och att de kan luta sig mot mig. De ska förvänta sig att jag ger allt, att jag ska prestera och göra så gott jag kan. Samma förväntningar som jag har på dem.
 
Dina tips till den som vill bli bäst på sin idrott?
-Träna mycket men ha kul när man gör det.
-Titta på andra som är duktiga inom sin idrott och lär dig av dom.
-Bli inspirerad tekniskt och taktiskt!

Vem vill du att vi ska intervjua?
-Peter Forsberg är en fantastisk idrottsman som alltid gett allt i alla lägen, han skulle jag vilja läsa om!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *