Publicerad av .

 

Hela den här historien började med att Martins pappa, tidigare brottare för det Polska landslaget stannade kvar i Sverige efter en tävling på grund av politiska skäl. När Martin växte upp fick han hänga med till brottarklubben vilket resulterade i att kampsporten blev en stor del av hans liv redan i unga år. Vid sju års ålder introducerade en vän judo för honom och han fastnade för det direkt. Även fast han började i Judo så fortsatte han med brottningen och spelade även fotboll. Han beskriver sig själv som ett väldigt aktivt och sportintresserat barn. Efter något år med pusslande av alla fritidsaktiviteter slutade Martin dock med brottningen och inte långt senare även med fotbollen.
-Judon var det som jag verkligen brann för och så har det fortsatt säger Marin

 

När han var femton år gammal lyckades han med bragden att komma trea på ett SM utan att elitsatsa på Judon. Han beskriver sig själv som den killen som mest fokuserade på att ha roligt på träningen. Samtidigt började han där någonstans att förstå att han hade talang för judo och att han faktiskt borde testa att satsa på riktigt för att se vart det kunde leda. Och på den vägen är det. Efter det beslutet levde Martin med judon nästan dygnet runt och när han var 17 år gammal så kom han med i juniorlandslaget. Hans första tävling med juniorlandslaget var i Portugal där han egentligen var helt okänd för resten av landslaget som rest tillsammans sen de var ungdomar. Det slutade med att Martin tog en silvermedalj och blev bäst placerad av alla i truppen. Tävlingarna och träningslägren avlöste varandra och 2007 kom han med i seniorlandslaget. Sedan dess har han rest i princip jorden runt på träningsläger och tävlingar och med största meriter som, femma på VM 2014, vinnare av Grand Slam Ryssland 2015 (kvalificerade honom för OS), vinnare av Grand Prix Qingdao 2014 och femma på Masters 2015.

 

Vad har du för knep för att bli riktigt bra och hur skulle du coacha någon annan till framgång?
-Mitt bästa knep är att inte fega på träningar och det skulle jag även coacha andra till att undvika. Många gör misstaget att inte våga utmana de bästa och är rädda för att bli kastade vilket är anledningen till att de kör destruktiv och tillbakadragen Judo. Det gäller att våga utmana och öva på de saker som man behöver bli bättre på även om man just i stunden kanske känner sig kass. Det är på träning som man har chans att lära sig av situationer som man kan ha nytta utav under tävling. Under träningarna så gör det ju inget om man misslyckas. Jag tror också att det är viktigt att man tycker att det är roligt om man ska kunna bli riktigt bra. Det behöver såklart komma inifrån individen men jag tror även att tränaren kan hjälpa till att bygga upp en positiv miljö kring sporten. Det är något som jag skulle lägga mycket fokus på om jag vore tränare. Självklart så kan inte inte allt alltid vara kul men en positiv känsla måste finnas där någonstans enligt mig. Ibland får jag släpa mig till träningen trots att jag inte känner för det men när jag väl står på mattan så njuter jag. För mig är det även viktigt med tydlig struktur kring vad som förväntas av mig och vad jag ska fokusera på, vilket jag också skulle försöka använda mig av som coach.

 

 

Hur laddar du upp inför tävlingar?
– I Judo på den här nivån är det otroligt små marginaler som gör om man är vinnare eller förlorare. Det betyder att det är bättre att fokusera på sånt som går att påverka här och nu. Sen kan jag bara göra mitt bästa när jag väl är på plats.

Hur går ditt livspussel ihop? 
– Tidigare så har jag jobbat vid sidan av judon men kände för två år sedan att tiden inte räckte till. Jag har turen att få visst ekonomiskt stöd från sok och några privata sponsorer. Det är knappt så att går runt men jag har med hjälp av det jag nämnde och min sambo möjlighet att just nu fokusera endast på Judon. En annan aspekt som gör att det är svårt att ha ett annat jobb vid sidan av judon är att vi har ca 200 resdagar per år. Förutom Judon och de träningspass som hör till sporten, ca 4 timmars träning per dag, så umgås jag gärna med vänner och familj. Jag har svårt att hinna med så mycket andra aktiviteter just nu, men det räcker fint för mig.

Vad drömmer du om med livet?
-Jag kan såklart inte bortse från drömmen om att ta en OS-medalj och även en VM- och/eller EM-medalj skulle sitta fint. Jag har varit nära men inte riktigt nått hela vägen fram. Att hålla mig skadefri ligger också högt på listan. Om man tänker utanför idrotten så är jag en riktig familjekille, så en frisk och lycklig tillvaro med mina nära och kära är viktigt för mig. Sen vill jag såklart ha ett jobb som jag trivs med när Judokarriären är över. Vi får väl se inom vilket område jag landar till slut.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *