Publicerad av .

 

Sveriges kanotframtid ser minst sagt ljus ut. Flera av de svenska landslagskanotisterna har tagit stora steg i rätt riktning de senaste åren. En av dessa är Linnea Stensils som gick från att inte ens tro att ett deltagande på OS i Rio var aktuellt till att överträffa alla förväntningar och paddla sig till en sjundeplats i finalen i K1 på 200 meter. Enligt Linnea själv har resan mot toppen bara börjat och hon siktar långt mycket högre än så här. För tillfället jobbar hon med målet att kunna vara med och fightas om medaljerna under sommarens VM i Portugal.

 

Hur kommer det sig att du började med kanot?
-Båda mina storasystrar hade börjat paddla kanot och tävlade en del vilket gjorde att jag som lillasyster såklart också ville testa. Första gången jag satt i en kanot var på en regionstävling i Stockholm när jag var sex år gammal. Reglerna var sådana att klubbarna fick poäng för varje person som körde. Vaxholms kanotsällskap som jag tränar och tävlar för idag låg väldigt bra till och för att kunna samla ihop någon poäng extra så fick alltså även jag sätta mig i en kanot och tävla ett lopp. Jag hade tjatat länge på att få vara med och paddla så jag blev superglad. Jag var ensam tävlande i klassen, flickor födda 94 vilket resulterade i att jag alltså vann min klass i mitt livs första lopp. Efter denna fantastiska upplevelse var jag helt fast.

Hur såg satsningen mot OS i Rio ut?
-Egentligen tänkte jag länge att OS i Rio inte skulle vara aktuellt för mig och att OS i Tokyo 2020 var mer realistiskt att satsa på. Som vi vet idag så blev det inte riktigt så. Under 2014 var vi ett gäng som började göra en satsning i K4. Det gick väldigt bra för oss och vi tog ett världscupsilver 2014 och körde flera finallopp vilket medförde att efter säsongen började tankarna ta fart om vi skulle försöka kvala oss till platser till OS under VM 2015. Så egentligen satsade vi helt och hållet på K4 hela den säsongen men jag fick även möjlighet att ställa upp i K1, 200m vid flera internationella tävlingar och visade bra resultat även där.
Under VM misslyckades vi dock att kvala in i K4. Även om jag visste att det skulle bli otroligt tufft så bestämde jag mig då för att satsa på den sista möjligheten att kvala mig in till OS genom att ta en av två platser i K1, 200m vid europakvalet våren 2016. Det är den sista chansen för alla europeiska länder att kvala in till OS. Många extremt bra kanotister skulle kämpa om de två platserna i K1 som stod på spel.

Uppladdningarna inför det avgörande kvalet blev dock inte direkt ultimata för Linnea då hon ådrog sig en ryggskada under vintern och inte kunde träna på några veckor. Inte nog med det så var oturen framme igen veckan innan kvalet då Linnea insjuknade och blev sängliggande enda fram tills det var tävlingsdags.

-Jag hade inte paddlat på en vecka och var fortfarande krasslig när tävlingen drog igång men trots allt detta så lyckades jag komma tvåa vilket gav mig den allra sista platsen till Rio. Egentligen var min störta dröm uppfylld redan där och fram till OS var den sommaren bara fylld med glädje. Tanken var väl att jag skulle åka dit för att se och lära. Det var nog fler än jag som inte hade kunnat tro att jag skulle åka och dit och ta en sjundeplats.

 

 

Vad har du för mål nu när du lyckades med att ta dig till OS redan förra sommaren?
-Nu vill jag visa att jag kan hålla en stabil nivå och vara med uppe bland världseliten. Mitt stora mål som jag jobbar mot för tillfället är att vara med och slåss om medaljerna på VM i Portugal i augusti. Jag jobbar mycket på kontinuitet och att fortsätta skapa mig en bra grund att jobba utifrån. Jag är fortfarande ganska ung vilket gör att jag saknar lite av den träningsbakgrund som många av de bästa har idag.

Har du någon speciell händelse som du känner har format ditt idrottande?
-Ja, jag kommer ihåg när Sofia Paldanius (Sveriges främste kvinnliga kanotist under 2000-talet) som var en av dem jag såg upp till som ungdom kom fram till mig när jag stod och kollade på resultatlistorna och kommenterade att jag hade kört väldigt snabbt. Jag minns att det inspirerade mig otroligt mycket och jag tänker ofta på hur sådana ”små saker” har påverkat mig under min karriär. Därför försöker jag själv göra samma sak idag om jag ser någon som kört bra. Jag tycker att det är något som alla vi elitidrottare ska ha med oss och tänka på som förebilder inom våra respektive idrotter.

Som elitidrottare inom mindre idrotter har man sällan de bästa förutsättningarna att kunna gå all in. Faktorer som ekonomi, tid och socialt liv är något som många elitidrottare får kompromissa med för att kunna ge sig själva chansen att satsa fullt ut på sin idrott. Linnea bekräftar svårigheterna men lyfter även vikten av att en idrott ger så mycket mer tillbaka än bara pengar.

 

”Jag får så mycket annat tillbaka genom idrotten”

 

-Det krävs väldigt mycket tid för att göra en elitsatsning vilket gör det ganska svårt att få ihop med allt annat. Tack vare bra stöttning hemifrån, från min klubb, landslaget och SOK (svenska olympiska kommittén) så lyckas jag få ihop det. Jag studerar ekonomi på halvfart och försöker arbeta när jag har tid och möjlighet. Jag önskar att jag hade kunnat tjäna mer pengar på min idrott men tyvärr är det svårt eftersom kanotsporten inte är så stort vilket i sin tur leder till att vi inte får speciellt mycket publicitet. Vill man bli rik får man helt enkelt välja en annan idrott. Jag får så mycket annat tillbaka genom idrotten.

Hur ser ditt träningsupplägg ut?
-Jag tränar ungefär 1-3 pass om dagen 6 dagar i veckan. Upplägget på träningen sköter min tränare. Styrkepassen kör jag separat med min styrketränare ungefär tre gånger i veckan. I det stora hela kan man säga jag tränar väldigt varierat. Mentalt arbetar jag väldigt mycket personligt skulle jag säga. Jag reflekterar och bearbetar vad jag gjort under passet och på mer specifika detaljer. Jag analyserar hur kroppen känns, hur jag reagerat på träningen och jag försöker att tänka på hur jag känner mig mentalt i olika situationer när det exempelvis går bra eller dåligt. Efter en säsong så utvärderar jag vad som varit positivt och vilka perioder som det gått bra på eller varit mer kämpigt. Jag har en mental tränare som är med i detta och hjälper mig med det jag behöver.

-Veckan inför ett mästerskap är i princip all träning redan gjord så då försöker man framför allt att hitta formen och en bra känsla på vattnet. Det är mycket mentalt som pågår veckan innan så jag försöker att omge mig med människor som är seriösa men som jag samtidigt kan ha kul och slappna av tillsammans med.

Många idrottare pratarom just det du nämner, att kunna hitta formen inför ett mästerskap. Hur gör man det egentligen?
-Det handlar dels mycket om den träning som du lagt grund för under hela året. Att du har lyckats träna ner kroppen och tränat kontinuerligt för att sedan kunna ”släppa upp” och lätta lite på träningen lagom innan tävling. Det finns många sätt att göra en formtoppning på men det är ganska individuellt. Själv tycker jag att det är väldigt svårt att veta hur jag ska hitta formen. Jag försöker fortfarande att testa mig fram och se vad som fungerar bäst. Speciellt på 200m har det bland annat handlat mycket om att jag ska våga vila ordentligt dagarna innan loppen.

 

”Jag drömmer om att bli bäst i världen och målet är helt enkelt att ta mig dit”

 

Vad är det som driver dig till att lägga ner så mycket tid och kraft på detta?
-Jag drivs av att se hur bra jag kan bli, hur långt jag kan pressa mig själv och se hur snabbt jag kan paddla. Jag drömmer om att bli bäst i världen och målet är helt enkelt att ta mig dit. Jag jobbar främst med långsiktiga mål men har även mindre mål som jag sätter upp för mig själv på vägen. För att nå målen jobbar och tränar jag hårt och fokuserat, känner efter vad jag tror är bäst för mig själv och försöker hitta min egna väg till toppen.

Vad skulle du ge för tips till någon som drömmer om att bli bäst inom en idrott?
-Jag skulle säga att det handlar mycket om att lära känna sig själv, ta eget ansvar och att våga tro på att man faktiskt kan lyckas. Det är också väldigt viktigt att man kan reflektera över sin egna satsning för att bli medveten om vad och på vilket sätt man behöver jobba. Ibland kan det vara bra att inte heller förlita sig för mycket på andra eftersom folk kommer att komma och gå under en karriär. Då är det viktigt att man inte står tomhänt kvar utan besitter egen kunskap och egna kvalitéer. Samtidigt skulle jag säga att det är viktigt att inte göra allt själv utan det är bra att ta hjälp av de personer man litar på och tycker om.

Linnea Stensils är en av alla fantastiska elitidrottare i vårt avlånga land som vill vara med och inspirera och ge redskap till det svenska folket. Håll utkik efter Linnea i sommar då hon ger sig ut i vattnet för göra upp om de ädlaste valörerna.

 
 
 

Foto: Jörgen Westerlind

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *