Publicerad av .

 

Lilie Persson Ass tränare för damlandslaget berättar i en intervju om svensk ungdomssatsning inom damfotboll.

 

Vad är målet med er ungdomssatsning?

Vi bedriver elitläger för både flickor och pojkar som är 15 år gammal.

Här är det samma bestämmelser gällande pojkar och flickor. Alla 24 distrikt i Sverige har rätt att skicka 16 spelare till dessa läger.

Svenska fotbollsförbundet driver även lägerverksamhet som kallas för tipselitlistor där flickor i 16-19 års åldern samlas. Under dessa träffar är fysik en central punkt för tjejerna. Eftersom det är olika ålder på tjejerna så ger det extremt mycket för de yngre och de som är lite senare i kroppsutvecklingen. Man samarbetar mycket mellan flick och damsektionen. Alla förbundskaptener är med på alla centrala läger.

Mycket handlar om att ge flickorna erfarenhet. Nästan alla som spelar i seniorlandslaget idag har varit med på något av dessa tipselitläger under deras ungdom.

 

Hur jobbar man med de spelarna som är med?

Vi sätter upp en målprofil för varje enskild spelare.

Man jobbar som sagt mycket med fysiken eftersom att många ligger på väldigt olika nivå.

Man utgår från en skala som man kan använda för att följa sin utveckling.

Det här jobbar vi med där:

  • Teknik
  • Karaktär
  • Spelförståelse
  • Kravbild

Vi använder oss även av ett internetbaserat system med träningsdagbok.

 

Hur jobbar man för att hänga med internationellt?

Sverige är med i något som heter Uefa study group. Det går ut på att ledningen från ett lands förbund får åka iväg till ett annat lands förbund för att granska och inspireras. Man får välja ett land som man besöker. Sverige har valt att följa och försöka lära sig av det tyska förbundet.

 

Hur har ni kontakt med spelarna?

Man har en dialog med spelarna och klubbarna där man bollar utvecklingsidéer bland annat. Man organiserar träffar med tränare där man går igenom kravbilder från förbundet och vad som krävs för att vara en blågul spelare.

Man jobbar med tränare och förbundsledare som förbundskaptenens förlängda arm genom att de ”scoutar” spelare runt om i landet. I och med att många av flickorna som kommer med i landslagsverksamhet spelar i sämre klubbar så krävs det mer vägledning i damfotbollen från förbundet än vad det krävs i herrfotbollen.

Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ALilie_Persson.jpg

Kommentarsfunktionen är avaktiverad..