Publicerad av .

 

Han har bland annat tagit Sveriges herrlandslag till fem raka mästerskapsslutspel, bemästrat kulturkrockarna i Nigeria och lett Islands herrlandslag till en historisk kvartsfinal i EM. Lars Lagerbäck är en mästare på att få laget att sträva mot samma mål och har visat gång på gång att han är en av de främsta tränarna i världen. Låt dig inspireras av Lars Lagerbäck.

 

Lars växte upp i Ovansjö och började som ung spela fotboll i Alby FF. Han spelade divisionsfotboll fram till 26 års ålder då han slutade i klubben Gimonäs CK. Under de sista åren i Gimonäs CK drogs Lars mer åt tränarhållet då han började jobba med administration och tränaruppdrag i ungdomsverksamheten. 1974 sökte Lars till Gymnastik– och idrottshögskolan men lyckades inte komma in på den spelande fotbollslinjen.

-Intagningen skedde genom praktiska meriter och jag hade inte tillräckligt med betyg. Istället kom jag in på tränarutbildningen. Mina ledaregenskaper hade redan börjat i unga år utan att jag varit medveten om det då jag växte upp på glesbygden och var tvungen att ta tag i vissa saker själv vilket utvecklade mig, berättar Lars.

1977 fick Lars sitt första riktiga tränarjobb då han blev huvudtränare för division 4-klubben Kilafors If. 13 år senare och mer erfaren började Lars jobba åt Svenska Fotbollsförbundet där han arbetade med ungdomslandslagen och med Svenska fotbollsförbundets tränarutbildningar.

Vad har du gjort för att lyckas?
-Jag har kombinerat att vara tränare samtidigt som jag gått min tränarutbildning. Det var den bästa tränarutbildningen i Sverige på den tiden. Sen har jag fått ansvara för Svenska fotbollsförbundets utbildning vilket har gett mig väldigt bra erfarenheter. Jag jobbade med ungdomslandslagen från 15 år till U21-landslaget. Jag har fått ständig utbildning genom jobbet kan man säga.

Hur har du jobbat med gruppdynamiken?
-Jag försöker att jobba så mycket som möjligt med att medvetengöra och skapa en delaktighet. Varje spelare ska förstå vad alla behöver göra och varför. Jag behöver vara tydlig i det budskapet genom att ha en dialog med spelarna både genom teoretiska genomgångar i grupp men också individuellt. När man arbetar med landslag har man inte lika mycket tid för individuella genomgångar som man har med ett klubblag men man ska inte föredra något framför det andra.

Lars hamnadei landslagsbranchen tidigt och har sedan fortsatt på den banan eftersom framgångarna gett flera nya kontrakt.
-Klubblagen har även erbjudit kontrakt men lyckan att ta sig till slutspel i mästerskap är en fantastisk upplevelse och jag har aldrig känt att det skulle vara mer attraktivt att jobba med klubblag.

Det Lars jobbar mest med i sitt ledarskap är också hans största utmaning.

Vad har varit din största utmaning med att träna landslag?
-Det är svårt att konkretisera men för mig är det att vara tränare för en grupp människor och jobba mot ett gemensamt mål. Förhoppningsvis så fortsätter de kvalitéer som behövs för att lyckas hela tiden att förfinas. När jag arbetade med Nigerias herrlandslag fick jag jobba väldigt annorlunda eftersom kulturen skiljde sig så starkt. Oavsett om de var kristna eller muslimer så spelade religionen en stor roll och jag kunde till exempel inte kritisera de som individer på samma sätt som innan. Det fanns en tendens att gömma sig i sin tro om det inte gick bra. Jag hade en väldigt bra ledarstab som förberedde mig väl inför utmaningarna och hur det fungerade med spelare och landets kultur.

 

”Ju mer erfarenhet man har desto mer kan man förfina sina egna metoder”

 

Lars har inte blivit en av världens bästa fotbollstränare under en dag utan han har tagit tillvara på alla tillfällen som gett honom erfarenheter för att utvecklas.

-Ju mer erfarenhet man har desto mer kan man förfina sina egna metoder. Jag har varit med i det Europeiska fotbollsförbundet sedan 2004 och hjälper de europeiska tränarna med att se att de följer den gemensamma träningsmanualen samt stöttar och ger assistans för att kunna utveckla sina egna tränarutbildningar. Att tacka ja till sådana erbjudanden gör att man själv utvecklas som tränare.

Vad är din fotbollsfilosofi?
-Det självklara är att vinna matchen och skapa ett vinnande lag genom att organisera laget på och utanför planen, det måste man sträva efter. För mig är taktik och sammanhållning en kombination, som landslagstränare har du begränsat med tid där det gäller att få saker att fungera snabbt. Både individer och lag ska fungera och du kan inte välja om individ eller lag är viktigast. Min taktiska sida ska bygga på så mycket fakta som möjligt och sen ta hänsyn till de individuella skickligheterna för att kunna bemästra motståndarna.

Analyserar du motståndarna?
-Det kan man säga. Jag gör det väldigt noggrant och försöker ge den bild jag fått av analysen till mina spelare. Det viktigaste är vad vi ska göra och inte vad motståndarna gör. Jag kollar egentligen på hur motståndarna är organiserade både en kombination av lagets uppträdande men också på vissa speciella individer i laget. Utifrån motståndarna kan du sedan prioritera ditt eget spel.

 

”Du måste ge 100%!”

 

Vad är dina tips till idrottare om de vill nå framgång?
-Att det inte finns några genvägar. Du behöver jobba hårt och vara 100 % professionell i allt som du gör. Du måste ge 100% på träning och detsamma gällande hur du lever vid sidan av planen.

Vad är dina tips till tränare om de vill nå framgång?
-Det är samma sak där men också att man arbetar med att sätta in ett medvetande om varför de ska göra saker till 100%. Det absolut viktigaste är att få spelaren att förstå vad det innebär att göra saker utan att ta genvägar. Skaffa så mycket utbildning som möjligt och var tydlig i hur ditt sätt att träna ett lag ser ut.

När vi frågar vem den bästa fotbollsspelaren Lars har tränat säger han att det är omöjligt att svara på.
-Det går inte att jämföra de olika spelarna eftersom de har så stora och olika egenskaper på olika nivåer. Det går till exempel inte att jämföra försvarare med forwards. Tittar vi på den som nått mest framgång så är det mr Ibrahimovic.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *