Publicerad av .

 


Kristoffer Olsson har alltid haft fotbollen som inre drivkraft enda sedan barnsben. Han började extremt tidigt och pratade redan som liten om hur han en dag skulle lyckas nå sina högt uppsatta drömmar. Idag säger han att han nästan ångrar att han inte tränade ännu mer under pojkåren. – Jag blir aldrig nöjd, det går alltid att bli bättre och det finns alltid något nytt mål att sträva efter, säger han.

 

Kristoffer berättar om stödet hemifrån och säger att det självklart är väldigt viktigt att ha folk som tror på dig och som både finns med i med och- motgångar. Jag tror det är viktigt att det finns folk runt omkring som lägger tid på dig och som verkligen visar sitt engagemang. Det får dock inte bli så att föräldern eller den vuxne blir drivkraften i idrottandet utan det måste alltid vara kärleken till det man gör som driver och den egna viljan att lyckas tillägger han.

När vi frågar Kristoffer om det finns någon tränare som gjort speciellt stora avtryck berättar han om Steve Bould, den ungdomsakademiansvarige tränaren som han hade under åren i Arsenal. Steve är en före detta stor Arsenalstjärna. Han lyckades verkligen inspirera mig, säger Kristoffer.

-Steve är extremt bra på att se spelaren som individ vilket är mycket värdefullt i en förening. Att ha en tränare som arbetar för spelarens individuella utveckling före lagets framgång är extremt givande innan man kommer upp på A-lagsnivå. Han är inte rädd för att säga som det är. Han vet vad man behöver höra för att kunna utvecklas.
Steve är både hård men samtidigt väldigt bra på att ge konstruktiv kritik. Han håller bra distans till spelarna trots att han är duktig på att se spelarna som individer.

Några egenskaper som Kristoffer anser att en bra tränare gärna får ha är, ärlig, förtroendeingivande, ödmjuk, erfaren och respektingivande.

Berätta vad du känner och tänker angående att representera det svenska landslaget?
-Framför allt är det ju en stolthet att få representera sin nation. Att få spela med äldre spelare med mer rutin är alltid givande. Det är även positivt att få mötas och höra hur andra spelare har det runt om i andra klubbar i världen. – I vardagen fokuserar jag framför allt på klubblaget eftersom att det är där som jag spenderar all min tid. Det är där jag tränar, spelar matcher kontinuerligt och där jag formas som spelare. Självklart påverkar allt det mina chanser att spela i landslaget men det blir mer som ett plus av det jobb jag lägger ner i klubblaget.

Vad tänker du allmänt kring svensk fotboll om du jämför med den engelska där du tidigare spelat?
-De stora skillnaderna är tempot och fysiken. Den individuella skickligheten som man har i England i större grad än i Sverige troligtvis tack vare att man bedriver mer matchlika träningarna där. Det jag har fått erfara är att man jobbar mer med att spela bollen genom laget, att passningsspelet är prio nummer ett. Jag kan bara tala utifrån det jag sett i Arsenal men jag tror de flesta klubbarna i England jobbar efter detta. Man kör mer på skicklighet än säkerhet jämfört med i Sverige.

Om du skulle varit förbundskapten för det svenska landslaget, vad skulle du utveckla och hur skulle du gå till väga?
-Det är självklart en väldigt svår uppgift eftersom man har så lite tid på sig att jobba med spelarna och få dem att jobba tillsammans i samma riktning. Jag tror att det är viktigt att alla spelare får en roll oavsett vem man är eller vart man kommer ifrån. Det behövs för att skapa en bra lagmoral. Jag skulle vara noga med att se till att alla spelarna ska vara väl förberedda och ha blivit informerade om vad det är som gäller innan man kommer till landslagssamlingen.
Pengar är tyvärr alltid med i bilden. Ju mer pengar man har som man kan lägga på landslagssamlingar desto större är ju chansen att man hinner få laget samspelt. Jag tycker ändå att Sverige hänger med bra.

 

Foto:
Skärmdump – TV4 Sport Youtube

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *