Publicerad av .

 

Sveriges främste dammålvakt i ishockeyhistorien. Kim har vaktat damkronornas mål så länge många av oss kan minnas. Bland annat var hon en stor faktor till att laget bärgade OS-silvret i Turin 2006 och OS-bronset i Salt Lake City 2002. Under större delen av sin barn och tonårstid spelade hon tillsammans med pojklag. Hon har vunnit flera VM och SM-medaljer och spelade mellan åren 2007-2012 ishockey i USA. Idag är hon tillbaka i Sverige och vaktar kassen för storklubben Linköping HC.

 

Vad var det som gjorde att du började med just ishockey?
-Jag har varit aktiv inom fotboll, handboll, konståkning och ishockey när jag var yngre. Min bror som jag såg upp till mycket spelade hockey vilket nog är främsta orsaken att jag kom in på det spåren från första början. Att jag sedan valde att fortsätta med ishockeyn och inte någon av de andra idrotterna var helt enkelt för att jag tyckte hockeyn var roligast samt att jag kände att jag hade störst talang för det.

Vad tror du krävs för att lyckas som elitidrottare idag?
-Mycket handlar om att ha rätt inställning och att ha motivationen att vilja jobba hårt. Sen tror jag att man alltid måste ha en känsla för den idrotten man bedriver om man ska kunna nå toppen. Något som är otroligt viktigt speciellt i ung ålder är att lyssna på sina tränare och försöka ta in så mycket kunskap som möjligt. Håller du på med exempelvis hockey så lär du dig otroligt mycket bara av att titta på hockey. Kolla på teve, andra lag eller filma dina egna matcher. Sen är det även viktigt att alltid träna med kvalité och att vara noga med det du gör.

Vad har du för mål och hur arbetar du mot dem?
-När jag var yngre hade jag många olika mål men det främsta och största var att få spela för damkronorna och att få vara med i OS. I och med att jag spelat med killar under en stor del av min karriär så har ju också det varit ett mål att kunna mäta mig med dem så länge som möjligt. Jag tror att det är viktigt att hitta mål som är möjliga att nå. Sen handlar det också om att man tar ansvar för sin egna miljö och hittar miljöer där man känner att man har möjlighet att utvecklas och nå sina mål.

Hur går elitsatsning ihop med vardagsliv som damhockeyspelare?
-För många är det svårt att få ihop eftersom många är i behov av att jobba eller plugga vid sidan av hockeyn som det ser ut i många klubbar idag. I Linköping där jag spelar jobbar klubben mycket med att hjälpa spelarna att hitta de bästa lösningarna för att ge så bra förutsättningar som möjligt. Det skiljer sig dock väldigt mycket mellan klubbarna här i Sverige. Linköping är en av de klubbar som ger de bästa förutsättningarna. I vissa klubbar får spelarna ingen lön alls.

Vad krävs enligt dig för att ge tjejer i Sverige samma möjligheter som killar att satsa på sina idrotter?
-Jag tror att det handlar mycket om media. Vi behöver hjälp av media för att locka mer publik vilket i sin tur resulterar i mer intäkter för klubbarna. Jag tror att det först och främst helt enkelt handlar om att vi måste synas mer för att folk ska få upp ögonen för oss.

Hur tycker du det var att spela tillsammans med killar tidigare i din karriär?
-Jag har alltid tyckt att det varit superroligt och det har aldrig varit några större problem. I det stora hela har det varit väldigt utvecklande och tufft vilket har gett mig möjlighet att åstadkomma det jag åstadkommit. Idag kan man komma långt genom att spela enbart med tjejer medan när jag var yngre så spelade de flesta tjejer som ville satsa tillsammans med killar.

Vad skulle du ge för tips till någon som drömmer om att nå långt inom sin idrott?
-Sluta aldrig tro på det du gör. Det kommer att vara tufft men vara värt det i slutändan. Glöm inte av att njuta också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *