Publicerad av .

 

När jag frågar vad Karin har gjort för att bli så pass bra på beachvolleyboll får jag svaret att det inte finns några talanger inom sport. Något som hon insåg första gången hon kom till Brasilien för att träna. Varför Brasilien är en ledande nation inom beachvolleyboll är för att de tränar mer än alla andra.

 

-Med den vetskapen kände jag mig lättad då jag visste att om jag bara tränade lika mycket och minst lika bra som alla där skulle jag bli en spelare av världsklass. Det finns som sagt inga genvägar, säger Karin.

Karin som redan flera gånger om vunnit de stora tävlingarna i Sverige i både
Beachvolleyboll och Volleyboll beskriver att sin motivation ligger i utvecklingen.

Vad motiverar dig för att fortsätta träna?
-Jag vill nå nya höjder, det är min drivkraft som har fått mig att träna, analysera och träna mer hela tiden.

Vilka är de nya höjderna ?
-Att bli bättre än jag har varit tidigare. Om det så handlar om att vara starkare, spela smartare, höja precisionen på något spelmoment, det spelar ingen roll. Det viktigaste för mig är att känna att jag hela tiden strävar efter att bli en bättre spelare och människa samtidigt som jag har en bra plan hur jag ska nå dit. Då vet jag att jag lyckas oavsett vilka resultaten blir.

Vad är viktigast med din träning?
-Att jag har hungern för att utvecklas samt passionen för spelet. Då vet jag att jag är på rätt plats i livet, säger Karin. Något som Karin anser är precis lika viktigt som träning är att äta bra, sova bra och att ge kroppen tid för återhämtning. Detta har varit betydande för en lång karriär som varit hyfsat skadefri. Hon prioriterar alltid vad som är bäst för hennes kropp inför träning.

 

IMG_3401

 

Fokuserar du något på den mentala delen?
-Jag tror att mer än 80% av vem som vinner matchen, sitter i den mentala biten. Därför fokuserar jag mycket på den delen av idrottandet. Att kunna göra rätt val, att kunna använda hela ens kapacitet i pressade lägen är en konst som man måste träna på för att lyckas med, säger Karin.

När jag frågar hur Karin tränat på detta så förstår man att det handlar mycket om rutin. Om att få delta i de pressade lägena. Desto fler gånger man får möjligheten att spela stora och viktiga matcher desto lättare blir det. Träningen blir därför ett viktigt verktyg för att nå dessa matcher, rutin är inget man får gratis.
Karin har även gått på flera kurser inom mentalträning. Hon läser även böcker om inspirerande människor för att lära sig av deras vinnande koncept.

-Det finns förebilder överallt runt omkring oss och vi kan lära av dem alla, säger Karin.

Karin säger sedan att hennes fokus under match alltid är på henne själv eftersom det är det enda som hon kan påverka, sin egen prestation. Samtidigt vill hon skapa en bra miljö för att hennes partner ska kunna prestera på topp.
Med motståndarna har hon andra planer.

-Jag gillar att bryta ned dem till ”tendenser”. Jag ignorerar vem som är på andra sidan nätet, vad de heter, vilka meriter de har samt hur de ser ut. Jag tar oftast fem minuter av lugn och ro innan matchen, blundar och fokuserar på motståndarna. Vilka slag de föredrar, vilken typ av serve de använder och deras svagheter, säger Karin.
Utifrån detta skapar hon en taktisk plan som hon sedan använder som ett verktyg för att vinna så många poäng som möjligt mot motståndarna.

 

IMG_3400

 

3 snabba frågor:

Beach eller inomhusvolleyboll? – Beachvolley

Medvind eller sol i ögonen? – Sol i ögonen

SBT vinnare / SM vinnare? – SM vinnare

 

 

 

Fotograf: Robert Boman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *