Publicerad av .

 

Julia Engström är bara femton år gammal men har redan lyckats kvalificera sig för de tre stora major-tävlingarna US Open, British Open och Evian Championship. Detta efter en imponerande seger i British amateurs. Vi på LSM Sport blev intresserade av hur hon lyckats prestera på sådan hög nivå trots hennes unga ålder. Julia har som mål att bli topp 3 i världen och har alltså redan kommit en bra bit på vägen.

 

Julia berättar att hela hennes familj spelar golf och att det på så vis blivit en ganska självklar del av vardagen. Redan som fyraåring började hon med gruppträning i Barsebäck. Vid 6 års ålder så flyttade familjen till Halmstad och sedan dess har hon spelat i Ringenäs GK.
-Vi var ute på golfbanan jämnt med familjen när jag var yngre. Jag har alltid tyckt om att vara ute på golfbanan så jag var ofta med ut när mamma eller pappa åkte och tränade. Det blev lite som en familjeaktivitet att spela golf vilket har gjort att jag alltid tyckt att det varit roligt och därför velat träna mer än vad många andra gör. Jag spelade även tennis som yngre men slutade när jag var 11 år och började då satsa mer på golfen. Jag hade mer vänner inom golfen och det är ju en sport där man kan umgås mer än typ tennis. Det var nog en stor anledning till att jag valde golfen.

Hur tränar du och hur ser de olika träningsformerna ut för dig?
-Ett vanligt träningspass för mig kan se ut ungefär såhär: Först står jag på rangen och tränar teknik. Sen slår jag wedgar med fokus på längdkänsla. Efter det följer ett puttpass med olika fokus och sen efter det 9 hål. Men det är bara ett exempel. Jag har olika tränare för de olika delarna. Sen spelar jag såklart tillsammans med vänner ganska mycket också.

Hur går ditt idrottande ihop med skola och annat vardagsliv?
-Eftersom jag har många av mina kompisar på golfbanan så är jag med kompisarna då. Sen hinner jag faktiskt vara med kompisar utanför golfen också tack vare att ag har planerat min tid väldigt bra så att jag ska hinna med allt. Golf, skola och det sociala.

Vad är dina främsta styrkor och vad behöver du jobba mer på?
Mina styrkor är att jag slår bollen väldigt bra och långt för min ålder. Jag slår mig nära flaggorna med järnen och kan på så sätt göra fler birdies. Det jag behöver jobba lite mer på är närspelet och wedgarna.

Som ung talang kan det lätt bli att man tappar motivationen för att det känns för enkelt. Det är viktigt att man hittar utmaningar för att inte stagnera i utveckling. Julia tipsar om att köra ”klara av” övningar vilket är övningar man inte får sluta med förrän man har klarat det. Ett exempel är att sätta 50 enmeters puttar i rad. Man får inte göra något annat förrän man klarat det.

Hur skulle du coacha någon till att bli bäst på sin idrott?
-För att utvecklas så måste man vara beredd på att lägga ner mycket tid på sin sport. Man måste våga gå utanför boxen och även våga misslyckas. Det allra viktigaste för att lyckas är nog att ha kul på vägen. Har man inte kul kommer utvecklingen aldrig komma. Om motgångar kommer så är det viktigt att man fortsätter jobba på, bryt ihop och kom igen.

Har du någon förebild som du ser upp till?
Jag ser upp till Rory Mcilroy och Brooke Henderson. Rory på grund utav att han har en bra attityd, är trevlig och svingar sjukt bra. Brooke ser jag upp till för att hon är ung och visar att träning ger färdighet. 2015 spelade hon på undertouren till Lpga. Nu är hon världstvåa.

LSM Sport ser fram emot att följa Julias resa framöver. Är hon vår nya Sörenstam tro?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *