Publicerad av .

 

Han är en av de främsta genom tiderna inom bordtennisen. En idrott som kan ses som en av de största i världen sett till antalet utövare då det idag finns fler än 300 miljoner människor som utövar sporten bordtennis. Han har bland annat vunnit Fem VM-guld och 10 EM-guld. Det han själv saknat under sin långa karriär är en mästerskapsmedalj från OS. Han har haft en lång och lyckad karriär där han legat på en hög nivå under väldigt många år. Han har lyckats delta i hela sju olympiska spel!
Bli inspirerad av Jörgen Persson vars backhand kallas för kobran.

 

Likt Björn Borg stod och slog sin tennisboll mot sin garagedörr så använde Jörgen Persson sina föräldrars sovrumsdörr.

Berätta om varför du började spela bordtennis?
-Jag kom in på det i en väldigt tidig ålder. Nu när jag var med i mästarnas mästare ville dom få tag på en bild när jag satt på middagsbordet med ett pingisracket i handen, endast 2,5 år gammal. Pingis var stort på den tiden och Sverige hade flera stora spelare. Jag spelade mycket hemma på morsans och farsans sovrumsdörr, dom blev nog lite knäckta av det. Jag började spela som sjuåring i Halmstads BTK där det fanns många förebilder som var viktiga för mig. Det gjorde att jag tidigt bestämde mig för att jag skulle ta mig till VM. Jag fick framgångar tidigt. Jag var med i ungdoms-SM och kom till final som 11- och 12 åring. Jag ställde upp i klasser där jag fick möta motstånd som var äldre. Bland annat mötte jag och slog J-O Waldner 1978. Detta påverkade mig positivt och jag ville satsa på bordtennis. Jag hade inga andra tankar på någon annan karriär. Jag hamnade i kadettlandslaget och fick framgångar även där.

 

Jörgen nådde snabbt fina framgångar inom pingisen

 

Redan som 15-åring åkte Jörgen Persson till Kina för att träna i en månad där han insåg vad träning kunde göra. Han fick sedan i gymnasiet vara i en träningsmiljö där bland annat Sveriges första individuella guldmedaljör i pingis fanns.

-I Kina förstod man att det krävdes många träningstimmar för att bli bra. Vi tränade sex timmar per dag, sex dagar i veckan. Och fick vår vila på söndagar. Till dess hade man pratat mycket om talang men där lärde man sig att det krävdes ett hårt arbete och mycket träning för att nå den absoluta toppen. När jag slutade i nian så började jag i ett gymnasium där jag kunde kombinera pingis och skola. Det var en väldigt bra pingis-miljö med spelare från landslaget. Till exempel var Stellan Bengtsson där, det var som ett pingis-mecka. Jag gick inte färdigt på gymnasiet för det blev för mycket samtidigt utan valde att fortsatta med att endast spela pingis. Allt kretsade runt pingis och 1985 fick jag åka till Tyskland som pingisproffs. Det var väldigt speciellt att som 19-åring bli uppköpt av ett utländskt lag och ha väldigt stora krav på sig. Jag var etta i laget och det var väldigt mycket folk på matcherna. Antingen var man i himlen eller så var man där nere. Spelade man inte bra så fick man höra det men det var väldigt lärorikt, säger Jörgen.

Jörgen kom till Tyskland från Sverige där tryggheten varit mycket större. Han blev mycket tuffare och lärde sig mycket om spelet. En av de saker som gjorde att Jörgen vann alla dessa mästerskapsmedaljer är för att han lyckades hålla sig lugn och kall. Något som han lärde sig i Tyskland där han behövde hantera motstånd, åskådare och höga krav.

-Man lärde sig att inte brusa upp sig på planen och det har jag haft nytta av i många lägen. Jag lärde mig att visa rätt saker med kroppsspråket. Jag har spelat många avgörande bollar man mot man där detta har hjälpt mig. Många skulle ha vikit sig under vissa bollar där jag lyckades leverera. Jag har varit duktig på att se möjligheter och utmaningar vid avgörande bollar.

 

 

Under mästarnas mästare kunde vi se hur Jörgen Persson gick sin egen väg. I ett tävlingsmoment där de tävlande skulle springa samma sträcka två gånger och få så liten tids differens som möjligt. Alla valde att springa det snabbaste man kunde förutom Jörgen. Han joggade och vann tävlingen med endast 29 hundradelars tids differens.

Vad gjorde du för att bli så framgångsrik?
-Jag har naturligtvis en talang för att spela pingis. Jag har tagit vara på den på ett bra sätt då jag varit väldigt envis och jobbat väldigt hårt. Det är inte bara mitt jobb som gjort mig framgångsrik. Jag har haft väldigt duktiga tränare och spelare runt omkring mig. Det gav väldigt mycket att vi var så många som var bra samtidigt. Det främsta är att jag alltid valt min egen väg. Erik Lind sa att det var typiskt mig att jag joggade och att alla andra sprang i mästarnas mästare. Jag kände mig trygg i att jogga och valde därför att göra så. Det gjorde jag även i pingisen. Jag valde till exempel att träna väldigt mycket bollträning, en så kallad ”Kinaträning”. Då matar en person otroligt mycket bollar i olika spelmönster för att man ska kunna träna enskilda slag, moment, rörelser eller kombinationer. Jag svarade väldigt bra på den sortens träning och gjorde den mer än vad andra gjorde. Om jag istället skulle träna med en kompis så var man tvungen att anpassa sig efter den personen medan Kinaträningen endast var anpassad för mig.

Kina som dominerar bordtennis idag gjorde det även på Jörgens tid.

-Europa var uppgivet när Kina var så dominant. Vi bestämde oss för att vi skulle slå Kina. Vi fick otroligt mycket stryk men vår styrka var att vi lärde oss massor av alla förluster. Vi gav aldrig upp utan skapade en målmedvetenhet och tränade mycket tillsammans på läger och tävlingar. Vi sparrade varandra och det gjorde att vi sedan slog Kina.

Hur kunde du hålla på så länge?
-Sju OS, skrattar Jörgen och säger: Jag är som sagt väldigt envis och spelet har ändrats under alla dessa år vilket har gjort att man behövt hänga med. Framför allt har jag alltid tyckt att det varit riktigt roligt. Det var en drivkraft att hänga med kineserna och den generationen. Jag har varit med under tillfällen då min drivkraft försvunnit och jag hade mina pauser. Jag var med om en bilolycka efter en match i Berlin då det var snöoväder och jag körde av vägen. Jag fick en nackskada som jag kommer få bära med mig hela livet. Under den tiden hade jag låg motivation och skadan gjorde att jag var borta i ett halvår. Efter det så fick jag lusten tillbaka och jag kämpade för att lyckas vinna ett OS men tyvärr blev det inte så. Nu känner jag ändå någon slags acceptans, jag lyckades vara med i sju OS. Jag har faktiskt nått alla mål som jag satte som ung, pingis var inte en OS-gren på den tiden.

 

Jörgen under OS i Peking 2008.

 

Vad var din drivkraft?
-Titlarna var en drivkraft. Man kan tro att det finns en viss mättnad när man nått toppen men då jagar alla en istället. Då skapas det en drivkraft för att stanna där och fortsätta utvecklas. Kobran är en rolig grej som är ett exempel på hur jag utvecklats. Det fanns ingen som slog en backhand som jag gjorde. Man vill hitta på ett nytt slag, ett vinnande slag.

Vad är din drivkraft nu?
-Jag coachar en tysk spelare som heter Dimitrij Ovtcharov och som ligger femma på världsrankingen. Han har fyra kineser före sig i rankingen som han vill slå. Ett läge som jag varit med om förut och hoppas att jag kan leda honom i det. Sen ska jag få Kina att köpa svensk mjölk.

Hur ser du på svensk pingis nu?
-Vi saknar en riktigt stor stjärna men vi har väldigt många unga som kommer fram och det är något jag känner igen mig själv i, att dom är flera bra som kan sparra varandra. Jag tror att vi får tre stycken svenskar i topp 40 nästa världsranking och det är bra. Sverige kom till exempel till kvarten i VM men slogs ut av Kina. Det är riktigt bra träning för dom att möta det bästa laget. Halmstad får VM i bordtennis 2018 vilket är bra för pingisen i Sverige.

Vilka är dina tips om man ska lyckas inom sin idrott?
-Att vara lyhörd på sin omgivning och tränare.
Man måste brinna för något, det är jätteviktigt.
Sätt upp små mål. Börja inte med det omöjliga.
Man ska tycka det är kul men acceptera att det kan vara tråkigt. Många gånger har man varit skitförbannad eller spytt på träning. Det kan ge väldigt mycket och det kan inte vara roligt varje dag, det är inget yrke.

Vem skulle du vilja att vi intervjuade?
Niklas Lidström och Janne Boklöv!

Veteran-VM går av stapeln i Las Vegas 2018. Jörgen Persson ska försöka få med Erik Lindh som partner i dubbel, något som tidigare varit ett vinnande koncept. LSM Sport kommer nyfiket följa upp detta.

 

 

Bildkällor:

www.jpersson.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *