Publicerad av .

 

Sveriges främsta laserseglare Jesper Stålheim ger oss en inblick i en elitidrottares vardag.

Jesper var väldigt aktiv som ung och var med och tränade nästan alla lagsporter. Det var fotboll, innebandy, bandy, ishockey och handboll. Seglingen var den enda individuella sporten som fick plats på schemat. Ishockeyn var den sporten som höll sig kvar längst vid sidan av seglingen men i gymnasiet så blev det fullt fokus på seglingen.
-Jag var väl ingen stjärna rent tekniskt i någon sport egentligen men ändå helt ok i det mesta. Jag var inte heller någon ungdomsstjärna i seglingen utan det var åren efter gymnasiet som utvecklingen tog fart på riktigt.

Vad fick dig att fastna för seglingen?
-Jag började med seglingen pga att min mamma har tävlingsseglat. Jag fastnade för att det var otroligt roligt och utmanande på fler sätt än bara rent fysiskt. Jag tror även att frihetskänslan och närheten till naturen spelar en viktig roll.

Inför OS kan Kan du beskriva de olika klasserna inom segling?

-Det finns 10 olika klasser som skiljer sig ganska mycket åt. Tre av dem är enpersonsbåtar, laser, laser radial(kvinnor) och finnjolle. Laser är den största klassen sett till antalet utövare och också den billigaste och minst spektakulära båten. Den är varken speciellt snabb eller uppseendeväckande. Den är ”onedesign” vilket betyder att alla båtar är likadana. Det gör att tröskeln in är väldigt låg och man kan tävla på samma villkor på mindre budget än i vissa av de andra klasserna. Laser radial är tjejernas variant av laser som är identisk med herrarnas frånsett att de har kortare mast och mindre segel. Finnjolle är större än lasern och passar killarna som väger runt 100kg. Där finns en öppnare regel som gör att utvecklingsbiten kommer till.

Vi har två skiffklasser, 49 och 49FX(FX gör debut på OS programmet). Precis som laser och laser radial är det killarnas respektive tjejernas version av samma båt där masterna och seglen är det som skiljer dem åt. 49ern är klart snabbare och mer spektakulär än lasern och finnjollen. Den seglas av två personer och är onedesign så ingen utveckling sker av teamen.

Vi har 470 herr och dam, där det inte skiljer något mellan dam och herrbåtarna. De tävlar dock inte mot varandra. Detta är också en tvåpersons båt, dock ej lika snabb och spektakulär som 49er. Seglas med spinnaker tillskillnad från 49ern som är en gennackerbåt.

Nacra 17, en katamaran som seglas som en mixed klass. Alltså en man och en kvinna ombord. Också väldigt spektakulär båt att kolla på då de är väldigt snabba. Gör debut på OS programmet.

Sen så har vi RSX herr/dam. Windsurfing för herrar och damer. Riggen skiljer sig i storlek. Väldigt snabba och extremt fysiskt krävande.

 

 

Hur motiverar du dig?
– Rent generellt så älskar jag verkligen det jag gör, jag trivs med att kunna träna och följa min dröm. Om man tänker på det så är det inte så svårt att motivera sig. Sen finns det ju mer eller mindre tunga dagar också såklart. Men med en klar plan om vad man vill åstadkomma under träningspassen kan även de mest svårmotiverande förhållanden(läs snöblandat regn och typ ingen vind) övervinnas.

Kan du satsa på seglingen till 100% eller gör du något mer vid sidan av?
-Via SOK, SSF(segelförbundet) och KSSS(min klubben) så tillhandahålls de medel som behövs för att kunna bedriva seglingen på heltid och kunna satsa 100%. Jag har alltså den möjligheten att verkligen ge allt och har kunnat det sedan 2008 i princip.
Utöver seglingen så tar jag någon kurs ibland. Annars är jag far till en tvååring som tenderar att ta en del tid när jag är hemma.

Hur jobbar du mot dina mål?
-Jag försöker bryta ner satsningen i små delar och arbeta systematiskt med de olika delarna och utvärdera dem individuellt så gott det går. Seglingen är svårt på det sättet att det är väldigt komplicerat att mäta pga av att alla olika parametrar aldrig är de samma. Det gör själva utvärderingen mycket mer subjektiv än i många andra sporter där du kanske kan mäta vissa saker väldigt objektivt som tid/vikt/hastighet etc. Så videokamera och en bra coach är viktigt för att kunna analysera på ett bra sätt. Förutom seglingsträning så kör jag mycket styrke-, kondition och mjölksyraträning. Lite beroende på vilken klass man seglar är det lite olika fysiska profiler. I min klass är cykling en ganska central del av fysträningen.

När vi frågar Jesper vad han anser att det krävs för att bli bäst i laser så är det första han nämner, en väldigt allround teknik. Även taktiken och stragegin är otroligt viktigt i och med att fartskillnaderna är väldigt små då laser är en entypklass(en person i båten)säger han.
-Det blir väldigt fysiskt krävande så det är viktigt att vara mjölksyratålig. Det är främst i lår, höft och buk partiet som man behöver riktigt bra styrka. Även axlar och biceps får sig en omgång. Om du vill bli bäst så är det nog detta som du ska fokusera på. Allround teknik, fysik samt taktik och strategi.

Hur kommer det sig att du blivit så pass bra på det du gör?
-Jadu, det som kanske skiljt mig från många andra är mitt egna driv. Jag tar egna initiativ och väntar inte på att någon ska komma med ett färdigt system till mig utan tar tag i träningen och setupen runt omkring själv istället. jag tror att det är något som behövs i alla individuella idrotter, ett driv som göra att man själv tar tag i träningen, söker information och kunskap osv runt omkring för att ta dig framåt. Vissa ställer sig och klagar och väntar på att systemet ska komma till dem med upplagd träning osv. Det fungerar säkert jättebra i vissa sporter där det finns ett bra system som tar hand om idrottarna men det fungerar sämre i mindre idrotter där systemen inte är lika väletablerade.

Vad skulle du skicka med någon som drömmer om att bli bäst på sin sport?
Våga satsa. Finns det inte resurser så får man ta lite eget initiativ och arbeta vid sidan om så att man kan hålla på med det man vill. Det är viktigt att förstå att det tar många år att bli bäst. En av mina gamla tränare sa att det tar ca 8 år innan man är topp 10 i min sport vilket stämde ganska bra för mig. Sen så tar det väl ytterligare några år innan man faktiskt är bäst och vinner. För att utvecklas är det bra att våga testa nya tekniker, testa andra setups osv för att inte fastna. Ändra dock inte för mycket på samma gång utan förändra träningen lite från gång till gång. Fokusera på olika saker och ändra lite så lär man sig snabbare.

Vad drömmer du mer om i livet utöver seglingen?
Jag vill driva och vara inblandad i olika projekt. Gärna inom idrott eller nystartade företag där drivet, engagemanget och möjligheterna till snabba förändringar finns.

Vem skulle du vilja att vi intervjuade framöver?
-Josefin Olsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *