Publicerad av .

 

Förra året blev den allsvenska säsongen en riktig succé! Publikrekorden avlöste varandra omgång efter omgång. IFK Norrköping skrällde och kammade hem segern efter en otroligt spännande höst där sex lag hade både potentiell och teoretisk chans att vinna allsvenskan ända in till de sista omgångarna.
Även om bengalerna brann och orsakade förseningar i princip varenda stormatch så lyckades man relativt bra med säkerheten under säsongen 2015 med vissa undantag som har skapat mängder av rubriker och diskussioner.
2016 hoppas vi att supporterkulturen får återspegla ännu mer av kärleken till det egna laget, sina medsupportrar och fotbollen i stort. Man önskar verkligen att fotbollsmatcherna som spelas runt om i Sverige detta år ska få knyta samman vårt samhälle. Att fotbollen får vara en länk mellan människor, kulturer, religioner och traditioner. Vi har fått se flera fantastiska exempel på integration med fotbollen som redskap under det senaste halvåret som varit märkt av flyktingströmningarna.
Just nu präglas vi mycket av rädslan över allt som händer runt omkring oss. Rädsla är något som föder förakt vilket i många fall också föder hat. Vi får alltså inte låta rädslan ta makten över oss. Glädje föder glädje. Fotboll ska föda glädje. Vi behöver förebilder och kulturbärare i våra allsvenska spelare.

 

En av årets nykomlingar som det pratats mycket om är Östersunds FK som verkligen går in för att bygga sitt lag genom samhörighet. Laget består av upp emot ett dussin olika nationaliteter och arbetar mycket med att finnas som en vardaglig länk i samhället. Den engelska tränaren Graham Potter säger att ”vi vill njuta av fotbollen. Vi vill vara positiva och göra så att människor ler och är glada”. Förra året gjorde man en uppsättningen av svansjön som ett kulturprojekt vilket blev otroligt uppskattat både i föreningen men även i hela staden.
-Man kommer både närmre varandra och samhället genom sådana här aktiviteter säger Potter. I år satsar man på att skapa en konsert.

Många av de så kallade fotbollsexperterna som älskar att uttala sig om allt och alla anser att Östersundsgrabbarna har fått hybris och att man inte kommer att ha mycket att sätta emot de mer organiserade och etablerade klubbarna. Med en 3-4-3 uppställning kan vi förvänta oss gladfotboll men samtidigt fasa över hur många baklängesmål det kommer att kosta. Dock ska man veta att ÖFK släppte in minst mål i hela superettan samtidigt som man gjorde flest den gångna säsongen.

Två andra uppstickare är Kalmar och Häcken som verkligen har visat framfötterna i svenska cupen. I fjol gjorde sig Häcken framför allt kända för alla indianare man ställde till med. Tyvärr kom den finna, glada och finessrika fotbollen lite i skymundan pågrund av det. I år har laget en starkare, mer erfaren och ännu bättre spelartrupp. Man har i stort sett kvar samma trupp som i fjol samtidigt som man fyllt på med ett gäng intressanta spelare som den unge ghananen Baba Mensah till exempel. Även den snabbe djupledslöpande nigerianen John  Owoeri som värvats från Åtvidaberg inför säsongen ska bli intressant att se hur han lyckas.
Kalmar FF har inte någon rolig ekonomisk situation att jobba med. Men om man kollar på spelarmaterial och hur spelet på försäsongen sett ut så tror jag att 2016 kan bli året då Kalmar tar steget tillbaka mot toppen. Det finns inga förväntningar på att dem vilket är en väldig fördel för dem i dagsläget. Om Marcus Antonsson fortsätter att leverera poängmässigt minst lika bra som i fjol och Viktor Elm håller sig frisk så finns det verkligen potential i laget. Lagets två brassar Ismael och Romario har även dem otrolig potential men hittills har poängen uteblivit vilket det måste ändras på.

 

 width=

 

Det finns mycket spännande att se fram emot i årets allsvenska:

 • Ett revanschsuget Malmö FF som ska visa vad de verkligen går för. Intressant att se var Hareides ersättare Allan Kuhn kommer att leda laget.
 • Örebro SK som gjorde en katastrofal vårsäsong senast hoppas vara lika bra som på höstsäsongen direkt från start i år.
 • Djurgården med hemvändaren Mattias Ranégie siktar på att äntligen vinna ett derby vilket man inte gjort på snart fem år. Kan nå långt om man får bukt med skadorna på nyckelspelarna Radetinac och Mrabti.
 • IFK Göteborg sliter med det ekonomiska men fotbollsmässigt ser det ljusare ut och man fortsätter att förlita sig till alla de nordiska spelarna man har i truppen. Kul att se hur man ska hantera Hysén i laget. Klarar man av att anpassa honom till laget och spelidén istället för tvärtom? Det blir en stor nyckel till om IFK är med och fightas om titeln ända in i november.
 • Elfsborg ska försöka klara sig utan legenden Svensson och stjärnskottet Zeneli. Har dock många unga grabbar som utvecklats enormt och fått bra erfarenhet under den senaste säsongen.
 • IFK Norrköping har lyckats komma undan favoritskapet på något konstigt vis trots den fantastiska säsongen man bjöd oss på 2015. Man har i stort sett kvar samma trupp som tog hem SM-guldet.
 • Henrik Larssons Helsingborg har mycket att bevisa men saknar den riktiga spetsen efter att ha tappat både Simovic och Ajdarevic. Blir det unge Jordan Larsson som får ansvaret för målproduktionen? Risk för att Hif får en kämpig säsong.
 • AIK siktar som vanligt högt och i år har det vanliga målet topp tre gjorts än tydligare för coach Alm. 2016 ska Lennart Johannssons pokal hem till Solna.
 • Den andra nykomlingen Jönköping södra har en tuff utmaning att ta tag i direkt vid säsongens första avspark. Vem ska göra målen? Kan kanske malmövärvningen Pawel Cibicki bli jönköpingsbornas stora stjärna?
 • Gif Sundsvall har även i år hittat ett gäng spännande värvningar i t.ex Stefan Silva och Kristinn Steindórsson. Det känns som att Giffarna kommer att finnas en bra bit högre upp i tabellen än vad vi är vana vid. Man spelar en väldigt underhållande fotboll som ibland liknats med den glada och fantasifulla fotboll som ofta förknippas med Brasilien. 
 • Ska Falkenbergs FF överleva ännu ett år i högstaserien? Under försäsongen har man fokuserat mycket på att jobba med bollinnehavet vilket inte är något som tidigare kännetecknat FFF. Ska man gå ifrån kontringsfotbollen för att på så sätt orka hänga med hela matcherna? Det ska bli spännande att se om giganten Hakeem Araba på topp kan lyckas lika bra eller bättre med målproduktionen som i fjol.
 • Gefle har en helhet som skapar trygghet. Många relativt rutinerade spelare som bär klubben tillsammans. Om det är någon som sticker ut är det Johan Oremo som är alltid livsfarlig och förhoppningsvis kommer han att finnas med i skytteligatoppen.
 • Hammrby IF med Nanne Bergstrand vid rodret hoppas på att kunna hålla ut lite längre än man gjorde i fjol då man startade överraskande bra men sedan föll tillbaka efter att ha tappat många täta matcher. Kommer man att fortsätta med sin egna spelide eller behöver man försöka anpassa sig mer efter motståndarna? Den isländske landslagsmålvakten Kristinsson borde kunna bli en viktigt pjäs för Hammarby i år. Mittfältet ser väldigt starkt ut men man saknar spetskompetensen.

 

width=

 

Tre spännande nyförvärv att hålla extra koll på.

 • Michael Olunga ”ingenjören”(Djurgården IF): Kenyanen som landslagsdebuterade i fjol har gjort två mål på sina fem spelade matcher. Blev kenyansk mästare säsongen 2015 och gjorde 19 mål för sitt lag Gor Mahia. Ska han bli djurgårdens nye Mushekwi i år? Killen är 22 år gammal och har en ingenjörsutbilding (därav smeknamnet), spelar allsvensk fotboll i djurgården och spelar för sitt landslag. Det finns en otrolig kreativitet och målmedvetenhet hos Olunga och han har ett målsinne som heter duga. Samarbetet med Ranégie kommer att bli avgörande var detta ska landa.
 • Rasmus Schüller (BK Häcken): Extremt hårt krigande innermittfältare som kan vara nyckeln till ett stabilare BK Häcken. Hans fysik är utöver det vanliga och det ser man prov på då han sliter i båda riktningarna och ger allt i varje situation. Kommer troligtvis att få rollen som defensiv mittfältare tillsammans med Abubakari. Det skulle inte förvåna oss om Schüllers namn finns med i assisttoppen.
 • Walid Atta (Östersunds FK): Etiopisk landslagsman som blir en extremt viktig kugge gällande försvarsbiten i Östersunds annars ganska offensiva spelsätt. Kan Atta bli den barriär som man hoppas på så kommer han att vara en otroligt viktig pusselbit i norrlänningarnas lagbygge. Han är en lång och snabb mittback med bra speluppfattning.

 

 

LSM Sport tippar allsvenskan 2016

1. IFK Norrköping

2. Malmö FF

3. IFK Göteborg

4. BK Häcken

5. AIK

6. IF Elfsborg

7. Djurgården IF

8. Kalmar FF

9. Örebro SK

10. Gif Sundsvall

11. Hammarby IF

12. Östersunds FK

13. Gefle IF

14. Helsingborgs IF

15. Falkenbergs FF

16. Jönköping Södra

 

 

Bildkällor:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Hammarby_IF_-_IFK_V%C3%A4rnamo_April_2013_16.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Kalmar_FF.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Helsingborg-Tifo.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *