Publicerad av .

 

Sverige regerar på mountainbikearenorna. Det blev ett OS-guld för Jenny Rissveds sommaren 2016 och samma sommar tog stjärnskottet Ida Jansson JVM-guld i samma disciplin, XCO (Cross-Country Olympic). Ida är född 1998 och drömmer om att en dag få stå som segrare av både VM och OS.

 
Hon har alltid varit aktiv och har hållit på med många olika multisporter under sin uppväxt. Hennes främsta egenskaper är uthålligheten och konditionsförmågan som hon bland annat tackar storebrorsan för.
Anledningen till att Ida först började med cykling var enligt henne själv eftersom hennes storebror Henrik höll på med det. Idas föräldrar har också de varit aktiva inom multisport vilket ledde syskonen in på samma spår. Redan som ung blev hon medtagen till Eskilstuna cykelklubbs ungdomsträningar. Hela familjen har alltid var väldigt aktiv och friluftsliv har varit en stor del av Idas uppväxt. Hon äger en egen landsväg men valde ändå tillslut att satsa på mountainbike istället för landsvägscykling.

-Vi har rest i stora delar av världen och klättrat, paddlat, snorklat och vandrat. På sommarhalvåret var det cykling och på vinterhalvåret var det skidor. Jag har hållit på med både alpint och längdskidåkning och slalom tävlade jag faktiskt enda fram tills det var dags att välja gymnasium. Så på den vägen kan man väl säga att jag började att cykla. Både jag och min bror började först med Mountainbike men vid ungefär 12 års åldern började jag även tävla i landsväg och det var först som junior som jag valde att prioritera mountainbike före landsväg. Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och har enda sedan barnsben älskat att tävla och träna. Jag insåg tidigt charmen i att ta ut sig, att få känna mjölksyra och att utmana sina gränser.

Trots talang i fler idrotter än bara Mountainbike valde Ida i och med sitt gymnasieval att satsa helt och hållet på cyklingen. Hon sökte in på Hagströmska cykelgymnasium i Falun där hennes bror precis blivit klar med sina tre år. När hon blev antagen så bar det av norr ut och även föräldrarna följde med i flytten.
-Jag trivs fantastiskt bra här uppe i Falun tillsammans med min familj och det jag får göra. Tack vare valet att gå cykelgymnasium så kunde vardagen planeras utifrån träning och inte träning efter vardagen. Jag vann precis innan skolstart ungdoms EM i Österrike och det var min första stora internationella merit. Innan hade jag mestadels tävlat i Sverige och några gånger i Norge och Danmark. Under mästerskapet i Österrike fick jag verkligen mersmak och insåg att jag ville ut i världen och lyckas med just cyklingen.

 

”Jag älskar att ta ut mig och kämpa”

 

Vad är det som är så speciellt med just mountainbike?
-Det som är det bästa med MTB-cykling är friheten. Även om det kanske låter klyschigt så kan jag inte säga något annat. Känslan när man hittar ett flow i skogen och cykeln bara går och du känner fartvinden samtidigt som du kan pressa din kropp till max. Jag älskar att ta ut mig och kämpa vilket betyder att om det bjuds upp till kamp så ger jag mig verkligen inte i första taget. Det har jag min bror och mina träningskompisar som mestadels består av killar att tacka för. Genom att jag alltid fått kämpa för att hänga med och cykla lika fort som dem har jag byggt upp en mental styrka och fått fördel både tekniskt och fysiskt.

Vad har du för mål och hur arbetar du mot dem?
-Mina mål är att bli en världsstjärna och vinna OS och VM. De målen ser jag som långsiktiga mål och på vägen dit vill jag ha roligt och utvecklas på alla plan. Om man ska titta mer specifikt på mig som cyklist så har jag en väldigt bra konditionsförmåga och uthållighet vilket gör jag kan ta ut mig väldigt mycket. Just nu jobbar jag därför främst med min styrka och teknik för att bli en ännu mer komplett åkare. Den mentala biten är otroligt viktig i min sport. Under tävling ska du cykla partier som många anser vara ”farliga” och samtidigt ge 100% konstant under en tävling som pågår ungefär i 1 timme och 20 minuter. Om du vill vinna måste du verkligen våga det tror jag. Utan min familj, mina vänner och den omgivning jag har så skulle det vara betydligt svårare för mig. För att bli en bra cyklist och för att lyckas få till en bra tävling så är det så många bitar som ska falla på plats vilket är en charmig del av sporten. Även om just det gjort att jag många gånger både gråtit och varit uppgiven precis som många idrottare fått uppleva i och med elitsatsningar.

 

 

Det finns alltid situationer och händelser som formar våra liv mer än andra och så även för Ida.

Berätta om några specifika händelser som du känner har format din idrottskarriär
-Den absolut bästa händelsen hittills i min karriär som betytt otroligt mycket för mig är i somras när jag vann JVM-guld. Jag ryser bara när jag tänker på det hur jag åkte över mållinjen som den bästa i världen och omgavs av min familj som stod vid målgången. En annan grej som format mig och gjort mig till den jag är var en händelse där egentligen inte cykeln var inblandad. Det var under ett påsklov som vi åkt upp till i Björkliden som ligger högt upp i Sverige. Hela familjen var med och pappa sa att vi skulle åka längdskidor upp till en fjällstation och sedan ner igen. Jag minns inte hur många höjdmeter eller hur lång sträckan var men jag var ganska så övertygad om att jag nog inte skulle få komma ner från det fjället igen. Jag jobbar och klarade av att inte bryta ihop. Mamma sa att ”snart ser du toppen Ida” och då kämpade jag på och lyckades ta mig enda upp till fjällstationen. Väl där kände jag mig som en riktig vinnare. Jag gav mig inte utan såg möjligheterna, något jag alltid försöker göra när jag ska utmana mig själv. Ett annat magiskt tillfälle var min första juniortävling. Jag var yngst i klassen och det var det första racet för säsongen. Jag visste ingenting mer än att det enda jag kunde göra var att trampa så fort jag kunde från det att starten gick. Under de fyra varv vi körde så låg jag till en början på fjärde plats, därefter tredje och när jag kom ikapp en brittiska som ledde insåg jag i en uppförsbacke att jag faktiskt kunde cykla ännu lite fortare, så jag vek ut och om och därefter tittade jag inte bakåt utan jag körde iväg och vann. Det var mitt genombrott internationellt som junior och en helt fantastisk dag.

Hur får du ihop vardagen med elitsatsning, skolgång och andra viktiga delar?
-Jag tycker att det går väldigt bra att få ihop vardagen för mig. En grej som underlättar är att jag bor hemma vilket gör att jag helt kan fokusera på träning och skola. Jag har också väldigt många fantastiska vänner både som cyklar men även andra som har helt andra intressen. När jag är i skolan med mina klasskompisar så pratar vi aldrig om cykel och jag är bara en helt vanlig tjej. I träningsgruppen får jag vara med mina vänner som brinner för samma sak som jag och i Falun som stad finns det enligt mig de absolut bästa förutsättningar för att cykla på elitnivå. Skidor, cykling och träning av olika slag är väldigt accepterat och många håller på med väldigt seriösa idrottssatsningar. För egen del tycker jag att det är viktigt att hitta en balans mellan att vara cyklist och en vanlig människa. I det långa loppet kommer jag att orka längre och ha en roligare resa till mina framtida mål då tror jag.

 

”Våga gå utanför din comfortzone!”

 

Vad har du för tips till andra som drömmer om att nå långt med deras idrottssatsning? Vad krävs för att bli bäst?
-Mina tips för att lyckas i sin idrott är absolut främst att göra det för sin egen skull. Har du inte roligt så kommer du aldrig lägga ner tillräckligt mycket av det som krävs för att nå toppen. Man måste också våga lita på sig själv och vara ärlig med hur man känner och mår både mot sig själv och mot någon eller några i sin närhet. Jag tror att det är viktigt att involvera fler än bara dig själv i din satsning. Det behöver inte vara någon som är speciellt insatt i just din idrott utan framför allt bör det vara någon som du litar på och som tror på dig. För dagar då man själv inte riktigt gör det (vi är ju alla människor) så vet man att någon annan alltid gör det. Jag tror också det är viktigt att komma ihåg att njuta av livet som idrottare. Att ha det i åtanke när man kämpar i motvind kan vara den tändvätskan som behövs för att orka lägga ner det som krävs. Man får ingenting gratis utan det är den som vågar vinna som kommer att vinna.

-Mina träningstips är att tänka på helheten. Kondition och styrka tillsammans med teknik. Slarva aldrig med tekniken i vilken sport du än sysslar med. Ju högre nivå desto mindre blir marginalerna. Våga även gå utanför din comfortzone.

 

 

Foto: jsphoto.cz

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *