Publicerad av .

 

Under idrottsgalan 2016 fick U21-landslaget tre priser efter bedriften under U21-EM sommaren innan i Tjeckien där man bärgade hem guldet. Årets prestation, årets ledare och årets lag kammade man hem under samma kväll. En gemensam nämnare till alla dessa priser är Håkan Ericson som varit tränare för U21-landslaget sedan 2011. Segern i Tjeckien visar att en fotbollssatsning i Sverige kan generera i guld i stora mästerskap eftersom Sveriges ungdomar kan om de vill. LSM Sport har i en intervju med Håkan Ericson fokuserat på tränaryrket och hans tankar om Sveriges framtid inom fotbollen.

 

-Det är ett fantastiskt jobb, säger Håkan när vi frågar vad det betyder för honom att vara förbundskapten för U21-landslaget.

-Jag fick jobbet efter att jag varit utanför ett lag under en tid. Jag arbetade på Örebro universitet och var även ansvarig för svenska fotbollsförbundets ledarutbildningar innan jag blev förbundskapten. Min längtan till att träna ett lag var stor, säger Håkan.

Håkan beskriver jobbet som landslagstränare både som intensivt men även att man har god tid för planering. Mellan landslagssamlingarna har man gott om tid vilket gör att man kan vara extremt förberedd. Samtidigt är det väldigt intensivt under landslagssamlingarna då man vill få ut så mycket som möjligt av de få dagarna.

-Det är ett skarpt läge där spelarna besitter en hög nivå som alla egentligen vill ta steget upp till A-landslaget.

Hur känns det att spelarna egentligen vill vara i A-landslaget?

-Vi har en öppen kommunikation, jag berättar för grabbarna att jag förstår att de hellre vill vara hos Erik Hamrén men så länge de är hos mig ska vi göra det så bra som möjligt.
Håkan tycker även att det är viktigt att förhålla sig till just det som tränare för U21-landslaget.

-Så snabbt de kan ta steget ifrån U21-landslaget till A-landslaget, desto bättre, säger Håkan.

Håkan beskriver att ett arbete med U21-landslaget blir svårt att fokusera på i en långsiktig utveckling. Man får förhålla sig till det och ha en tydlig kommunikation att i U21 tränas man inte individuellt. Utan att man får kunskaper om internationella erfarenheter, utvecklas som människa samt att lära sig U21-landslagets spelidé.
Vi frågar om deras spelidé har en röd tråd med A-landslaget och Håkan förklarar att detta är inget som är bestämt från förbundet men att både Erik Hamrén och Håkan ser på fotboll väldigt lika och samtalar väldigt ofta om detta.

-Våra utgångspositioner kan variera, men till stora delar är våra arbetssätt i försvars- och anfallsspel likartade. Januariturnén är ett exempel på när U21 och A-landslaget har ett nära samarbete.

 

Hur ser du att fotbollsföreningar i de lägre divisioner jobbar med en röd tråd inom föreningen?

-Det är något som saknas i de lägre divisionerna. Spanien är extrema på detta. Man har kontroller, specifika träningsmodeller och hela föreningen jobbar efter samma röda tråd, säger Håkan.
Han beskriver även att detta är något som kräver resurser som tyvärr inte många Svenska fotbollsföreningar har.

Vad är dina bästa egenskaper som tränare?

Först får vi svaret att någon annan bör svara på denna fråga men vi säger att vi gärna ser att Håkan lyfter fram dessa själv.
-Struktur är min bästa egenskap, jag har alltid en plan och arbetar efter den. Tydlighet och planering är något som jag är bra på. Jag har varit alldeles för seriös i lägre nivåer.

Är det svårt att ta sig upp från lägre nivåer som tränare? Tips?

-Du måste ha år där dina ambitioner inte stämmer överens med spelarnas ambitionsnivå. Du behöver ställa dig frågan hur seriös du kan vara, säger Håkan.
Han beskriver även vikten av att få ett gott rykte i föreningen, därför är det viktigt att kunna anpassa sig.

-I grund och botten så tror jag på att vara sig själv. Låtsas inte vara någon annan, berättar Håkan.
Sedan fortsätter Håkan att återigen tala om vikten av att få ett gott rykte i föreningen.

-Det gäller att lägga ner mycket jobb i alla situationer och visa att man är seriös. Detta är något som sprider sig och folk hör talas om en i regionen. Man får aldrig gå in med inställningen att någon nivå är för låg för en, ta vara på alla tillfällen.

Hur tar man vara på tillfällen?

-När ryktet sprider sig i regionen så kan man få chansen att ta distriktsjobb, vilket är ett bra tillfälle att träffa mycket folk och knyta kontakter. Det som är det absolut största avgörandet om man lyckas som tränare är drivkraften, säger Håkan.

 

”Som spelare är det inte den som skjuter hårdast eller springer snabbast i ett lag som blir bäst, utan den som har störst drivkraft.”

 

Sveriges U21-landslagstränare Håkan Ericsson läser olika böcker. En av dem är tidningen Idrott & kunskap för att utveckla sig själv som tränare. Håkan har även tagit kurser inom ämnet kommunikation.
-Jag fick lära mig hur man tolkar information och hur man ska ge ut information, vi arbetar ju med människor, berättar Håkan.

Han berättar även att han vågar prova nya saker och att få inspiration från andra ger bra erfarenheter.
-Jag tittar mycket på fotboll och försöker förstå hur andra lag spelar. Min kollega Andreas Pettersson som är assisterande förbundskapten är fantastisk duktig, han är ute och tittar på fotboll och kommer med många idéer.

Kan du ge exempel på olika idéer ni använder er av?

-För att förenkla instruktioner till spelarna om hur man ska agera i olika situationer på olika platser på planen har vi delat in planen. Vi använder oss av korridorer i sidled och numrerade spelytor. Där kan vi bland annat instruera att vi behöver en rättvänd spelare i den inre korridoren i spelyta två. Utifrån detta använder vi oss av delmål i till exempel anfallet vilket gör det mycket lättare för spelarna att ta till sig våra instruktioner, säger Håkan. Detta var något som Håkan arbetade med när han utvecklade tränarutbildningen åt svenska fotbollsförbundet.

LSM Sport intresserar sig även över hur Håkans tankar går kring den svenska fotbollsframtiden.

 

Ser du någon skillnad idag jämfört med några år tillbaka?

– Numera kan vi träna lika mycket som de främsta länderna internationellt, tack vare konstgräset. Vi har bättre möjligheter än någonsin, säger Håkan.
Håkan berättar även att det är enklare att få fler träningstillfällen nu eftersom man kan få bra fotbollsträning under skoltid. Dock säger han samtidigt att det är något som måste utvecklas ännu mer eftersom skolan och föreningarna behöver ett samarbete för att få ut optimalt av träningarna.
-Vi ligger långt efter med urvalet och ekonomin. Där har vi stora utvecklingsmöjligheter. Det finns samtidigt ingen anledning att se negativt på allt detta, när vi tog U21-guldet bröt vi en mental barriär. Det går faktiskt att vinna trots att man är ifrån Sverige. Zlatan har varit jätteviktig. Han är en av de bästa i världen trots att han är uppväxt i Sverige, säger Håkan.
Även våra ungdomslandslag i flera olika åldrar tar sig till slutspel i mästerskapen och vi har ett lag från allsvenskan som två år i rad tagit sig till Champions league.

 

Beskriv dina tankar om John Guidetti och hans framtid?

-John är en urtyp av vad jag menar med att man har talang, hans drivkraft. Han har inte fått det gratis, han tränar mycket hårt och lever fotbollsspelare. John har inte haft en rak väg, kycklingen hade knäckt de flesta, säger Håkan
Håkan berättar för LSM Sport att de i Manchester City inte sett någon träna så hårt efter en skada som John Guidetti gjorde.
-John har ett jättebra tillslag och han vet hur han ska löpa. Han är inte snabb men hans intelligens kompenserar detta. Han tar sig in rätt bakom backen och har ett bra avslut. Förutom snabbheten så är alla hans andra egenskaper i världsklass. John kommer bli ordinarie A-landslagsspelare och toppspelare i Europa.

Man förstår att John är en väldigt varm och omtänksam person när Håkan pratar så gott om honom.

-Han bryr sig om andra och ser människor. När vi är på hotell ser han hotellpersonalen och visar uppskattning och han är även fantastisk med barn. Han har ett rykte om att vara väldigt kaxig men han gör det på ett charmigt sätt. Jag har väldigt positiva tankar om John Guidetti, berättar Håkan.

Fotbollstränare har en viktig roll för svenskfotboll. De utbildar vår framtid och U21-guldet har visat att Sverige är på gång ute i världen och att vi har en ljus framtid att blicka in i. Drivkraft kan ta vem som helst dit dom vill och våra tankar om John Guidetti har förstärkts ytterligare.

Vamos Sverige, Vamos John!

 

 

Bildkällor:

Guidetti: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sweden_national_under-21_football_team_celebrates_in_Kungstr%C3%A4dg%C3%A5rden_2015-11.jpg

Håkan 1:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C3%A5kan_Ericson_in_July_2015.jpg

Håkan 2:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C3%A5kan_Ericson_in_July_2015-2.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *