Publicerad av .

 

Hon är 17 år gammal men har redan en meritlista som får de flesta att ligga i lä. SM-guld, landslagsspelare, nominerad till årets nykomling på Idrottsgalan är några av bedrifterna som är nedtecknade i Isabelle Haaks bok. Vi har fått en stund med detta stora framtidslöfte inom svensk volleyboll.

 

Hur kom det sig att det blev volleyboll du började med?

– Det började med att min mamma spelade volleyboll när hon var liten och när Anna min storasyster blev tillräckligt gammal började även hon spela i klubben där vi bodde i Perstorp.
Till en början fanns det inte träningar för min åldersgrupp så familjen spelade mycket i trädgården och där lärde jag mig mycket!

 

Vad är det som fått dig att fastna och fortsätta spela?

– Att det är en så annorlunda sport jämfört med många andra. Det är en ganska svår sport till en början men det är väldigt kul när man väl kan det. Att det är en lagsport gör det hela ännu bättre.

 

Berätta lite hur en vanlig träningsvecka ser ut för dig?

– En vanlig vecka ser ungefär ut så här:

Måndag: Träning 17-19.45 första timmen fys
Tisdag: Träning 18-20.30 + gym på morgonen.
Onsdag: Träning 19-21.45 första timmen fys
Torsdag: Gym
Fredag: Träning 16-18
Lördag: Lediga! Om det inte är match förstås.
Söndag: Morgonträning 1.5 h och sedan match.

 

Isabelle under Grand Prix turneringen 2015

 

Du har redan vunnit SM-guld och gjort landslagsdebut, vad är ditt nästa mål i karriären?

– Jag skulle säga att mitt nästa mål är att spela som startsexa i landslaget och så småningom kanske försöka ta steget att spela utomlands!

 

Om du helt själv fick välja hur ser drömscenariot ut för din volleybollkarriär?

– Att jag får börja spela i en lite mindre klubb i till exempel Frankrike. Sen att jag utvecklas mycket och sedan kan spela i större länder med bättre klubbar!

 

När du inte spelar eller tänker volleyboll, vad gillar du att göra då?

– Då gillar jag att träffa mina kompisar och ta en fika eller äta lunch. Eftersom jag inte hinner umgås med dem så mycket så är det de jag brukar göra när jag har tid över från volleyboll och skola!

 

Hur ser din uppladdning ut inför en viktig match?

– På hemmamatcher brukar jag alltid ladda upp på samma sätt; mamma gör frukost som innehåller omelett, smoothie, yoghurt med hallon, en macka och kaffe! Efter det en morgonträning och lunch med laget och sen drar jag hem och tar en nap på 20 minuter! Äter en obligatorisk banan och sen åker vi till hallen för match.

 

Har du några förebilder?

– Jag får ofta den frågan.. Men jag har inte någon särskild förebild skulle jag säga. Såklart blir jag inspirerad om jag ser någon duktig spelare men det finns ingen specifik.

 

 

Volleyboll är inte den största sporten i Sverige men den växer fort. Om du skulle locka folk till att börja spela volleyboll, hur skulle du göra då?

– Jag skulle berätta varför jag själv började och vad jag själv har fått vara med om under de åren jag har spelat, vilka erfarenheter det är att få spela i andra länder och med landslag, med alla olika kulturer det finns i varje land vilket är väldigt intressant att få uppleva. Sen försöka få de att vilja gå på några träningar och se om de tycker om det!

 

Till sist en koll på hur Isabelles helst avgör en match i 5 snabba:

Hård spike eller en perfekt pet? Hård spike!
En jämn 5-settare eller en 3-0 vinst? 3-0 vinst är alltid skönt.
Hopp- eller floatserve? Hoppserve
Fredag eller lördag? Fredag = fredagsmys!
Avicii eller Zara Larsson? Zara Larsson

 

 

Endast förordet är skrivet i Isabelles bok och vi på LSM Sport ser med glädje fram emot att få vara med och följa med när det vänds blad.

 

Landslag, foto: Robert Bohman.
Grand Prix, foto: Jakob Birgersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *