Publicerad av .

 

Vinnare av förra säsongens totala världscup i slalom och hon kan titulera sig som den bästa slalomåkaren i världen just nu.  Hon gör det i en ålder av 30 år vilket gör henne till den äldste i det svenska damlandslaget. Media vill gärna spegla det till att hon tagit sig till eliten i väldigt sen ålder trots att hon redan i gymnasiet fick tävla i europacupen och har sen dess tillhört en av de främsta i världen inom alpinskidåkning. Även fast hon varit med och tävlat mot eliten under en lång tid nu så driver hennes målmedvetenhet henne till att ta nya steg framåt för varje år. Idag är hon en av de hetaste aktiva alpina åkarna. Bli inspirerad av vår världscupsegrare Frida Hansdotter.

 

Frida var som många andra idrottsprofiler en riktig sporttjej som testat på de flesta idrotterna. Att hon drog sig mer åt det alpina spåret kanske inte är helt konstigt då hennes pappa representerat Sverige i just utförsåkning. 

-Jag höll på med fotboll, ridning, längdskidåkning och slalom tills jag gick i årskurs åtta då jag blev tvungen att välja mellan slalom eller längdskidåkning eftersom båda var under vinterhalvåret. Jag valde att fortsätta med slalom och satsade på att komma in på skidgymnasiet.

Frida hade till en början inte någon som helst tanke på att satsa på skidor för att leva på det utan det var något som växte fram under gymnasietiden.

-Jag förstod att jag hade potential och kände att det här ska jag satsa på. Det fanns inget juniorlandslag då utan bara några juniorträffar som jag fick åka på. Sen under trean i gymnasiet blev jag en utav de få som var födda 1985 som fick tävla i europacupen. 

 

 

Hur har det påverkat dig att media skriver att du nått eliten i en sen ålder?
-Ja, en del förstorar det eftersom jag egentligen slog igenom som ung. Samtidigt tycker jag att det är kul att jag får visa att jag jobbat hårt och att man kan lyckas när man går sin egen väg. 

Vad är din drivkraft?
-Det är glädjen till skidåkningen och att jag tycker det är så fantastiskt kul att testa mina gränser. Jag tänker ofta tillbaka på att det inte endast handlar om att åka käpp utan att det även handlar mycket om allt runt omkring. Det är så roligt i backen med kompisarna och där skapas det en drivkraft.

Hur är drivkraften hos de yngre skidåkarna?
-Det finns otroligt duktiga unga skidåkare i Sverige. Den största skillnaden nu mot när jag var ung är att då väntade man på snön. Nu åker alla till glaciärerna innan gymnasiet och man kör stenhårt från ung ålder.

Vad har du gjort för att nå sådan framgång?
Jag skulle vilja säga att det är tack vare att jag tagit små steg framåt hela tiden. Jag kollar efter varje säsong vad jag behöver göra för att bi bättre så att jag höjer min lägsta nivå. Jag har hittat den trygga positionen så att jag inte måste överprestera för att lyckas.

 

”Vad kan jag göra i fysväg för att få ut mer av mina svängar”

 

-Jag har suttit mig ned med de jag har runtomkring mig och tittat på vad jag kan utveckla ännu mer. Jag analyserar inte mig själv på film speciellt mycket utan försöker hitta den känslan jag hade på filmen och applicerar den i min åkning. Jag har analyserat grabbarna när de åker för att hitta något där som jag kan använda.
 

Under ett år kommer det nya modeller på ens skidor och Frida testar många under en säsong. I en tävling skiljer det endast några hundradelar om man slutar som vinnare eller ifall man hamnar utanför pallen vilket gör att många söker i materialet för hitta detaljer som kan göra att hundradelar försvinner. Det kan bli väldigt många tester då de testar olika skidor med olika bindningar med olika plattor.

-Jag tycker det är kul att testa olika material  men när jag har hittat en favoritskida så är det svårt att gå ifrån den. Om någon skida går lika bra som den jag har så byter jag inte, den måste vara snabbare. Det är en balansgång vart man ska lägga ner sin tid. Man måste även fokusera på teknik. Jag testar flest skidor under försäsongen jämfört med vintern under tävlingsperioden.

 

  

Vilka förhållanden passar dig bäst?
-Tuffa och isiga förhållanden passar mig bäst. Jag ser det som en utmaning och har en bra inställning. Sen tycker jag såklart att det är kul att åka i alla olika förhållanden och att alla har en utmaning i sig. Jag tänker inte så mycket på den mentala biten men många brukar säga att jag är en stark person. Jag tror det ligger i att jag är positiv som person och försöker att se möjligheterna snarare än problem i en utmaning. Jag har även fantastiska personer runtomkring mig som stöttar och hjälper mig.

Vad har du för mål?
-Jag har redan nått det största målet men mitt nästa mål är VM 2017. Just nu är jag bäst i världen men jag vill vara ännu bättre nästa år och även ta ett kliv framåt i storslalom. Jag nöjer mig inte än.  

Vad behöver du jobba med för att utvecklas?
-Jag har gjort mina fystester och kommer utgå ifrån dom. Det är mycket små detaljer man behöver arbeta med efter så här många år.  I slalom känner jag att jag behöver göra renare svängar. Jag ska titta på vad killarna gör och försöka att ta det till min egna åkning. Det är så fantastiskt med vår idrott att ingen kan komma och säga att du måste göra på ett visst sätt utan man måste hitta sin egen väg sen är det dom där hundradelarna som skiljer i slutet. 

Vilka förebilder har du haft och vad har de gjort för att bli det?
-När jag var liten var det Pernilla Wiberg. Hon var otroligt duktig men så var hon fantastisk på att ta sig tid med alla barn och ungdomar. Många barn ser ju upp till en och det har jag tagit med mig från Pernilla, att försöka att vara en bra förebild. 

Vad är dina tips till de som vill satsa på sin idrott?
-Ha kul! Är målet att bli bäst i världen så kommer det krävas mycket tid och kraft. Sen behöver man ju inte heller bli bäst i världen, gör det som du gillar!

Vem vill du att vi ska intervjua?
-Britta Kockum! Hon jobbar som sjukgymnast på Bosön och är full av energi och helt fantastisk när det kommer till rehab. Det finns så många personer som hjälper oss elitidrottare att prestera på topp och Britta är en av dom, säger Frida. 

Fridas drivkraft till att fortsätta att åka är glädjen till sin idrott. Hon var iväg 200 dagar 2015 och även om hon inte tycker att det är speciellt kul att resa och att packa så älskar hon det när hon väl är på plats. 
-Jag får åka skidor på fantastiska ställen!

 

 

Foto: Klas Rockberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *