Publicerad av .

 

Den 16:e april 2016 var det så återigen dags att beskåda Sveriges bästa innebandylag göra upp om den svenska mästartiteln. Den här gången var det dock en stor detalj som var annorlunda mot hur det brukar vara. Spelplanen hade riggats upp några hundra meter ifrån den ordinarie platsen i Globen. Nämligen i Tele2 Arena. Man byggde upp en enorm läktare och ringade in den lilla innebandyplanen i ena ändan av arenan. Det hela resulterade i världsrekord. Aldrig någonsin har så många människor sett en innebandymatch tillsammans. På damernas final var det inte färre än 13 456 åskådare och på herrarnas final så var det hela 18 166 stycken som beskådade showen. Inte undra på att det var en fantastisk atmosfär i arenan. Alla fyra finallagen, Pixbo Wallenstam, KAIS Mora, Storvreta IBK och Linköping IBK hade fantastiska klackar som gav lagen mycket support.

 

 width=

Bra tryck under finalerna i Tele2Arena med nytt publikrekord; 18 166 personer!

 

Om vi tar oss tillbaka till klockan 11.15 på lördagsförmiddagen så äntrade KAIS Mora planen med säkra steg. De utstrålade otroligt mycket fokus och disciplin och utförde hela uppvärmningen oerhört noggrant. Runt 11.30 började Pixbospelarna att droppa in en efter en för att köra igång med uppvärmningen även dem. Vi får se en extremt organiserad kollektiv uppvärmning från båda lagen och man börjar mer och mer känna att det är spelarnas viktigaste match för säsongen som står runt hörnet. Vi får höra Pixbos spelare klaga över att de fått för få bollar till uppvärmningen. Vi får se Moa Tschöp fläta den mytomspunna flätan på Anna Wijk och inte minst så får vi vara med om en extremt noggrann städning av planen genomförd av fem stycken män som även de arbetar otroligt organiserade. Innan spelarna i Pixbo går in i omklädningsrummet igen så tar coach Jonas Eliasson tillfället i akt till individuella peptalk med några av spelarna under den gemensamma stretchingen.

Klockan 12.15 var det så äntligen dags. Efter en lång säsong så stod där på ena planhalvan seriesegrarna Pixbo Wallenstam och på motsatt sida de regerande mästarna KAIS Mora. Vi fick se två lag med väldigt olika spelsätt. Det var KAIS Mora som såg ut att vilja ta kommandot direkt genom att spela väldigt kreativt och med mycket bollinnehav. Det resulterade i en tidig 1-0 ledning som dock inte höll sig speciellt länge. Trots att KAIS spelade en väldigt publikvänlig innebandy så gjorde de alltför många missar vilket gjorde det i princip omöjligt för det disciplinerade Pixbo att inte utnyttja det till slut. Under loppet av fyra minuter så gjorde man tre raka mål. KAIS reducerade till 2-3 genom Malin Andreasson några minuter innan halvtidsvilan.

Andra perioden fortsatte väldigt likt den första. Pixbo stängde igen väldigt skickligt och tog vara på chanserna som dök upp. Man spelade med en större tyngd och fick lite djupare press i anfallen än vad Mora lyckades med. Moras Anna Wijk och Moa Tschöp hittade varandra flera gånger på ett fantastiskt bra sätt och Tone Einstulen var väldigt kreativ i att hitta olika uppspelsmöjligheter från sin backposition. Målen fortsatte att rasa in och när period nummer två var över så stod det 5-4 till Pixbos fördel. Under slutet av den andra perioden blev det blött på samma del av planen flera gånger under en kort tid.

Anna Wijk skapade många bra chanser under finalen

Det blev flera spelavbrott och flera av spelarna tittade upp emot taket och såg undrande ut. Om det läckte in i arenans maffiga tak fick vi aldrig veta. Kanske, kanske inte. Matchen gick i alla fall att spela vidare och vi tog oss alla in i den tredje period med nerverna på helspänn. Dittills hade finalen nästan innehållit allt, förutom utvisningar vilket inte heller var något vi saknade. Vi hade få sett mängder av mål, otroligt hård kamp i varje situation och fantastisk vacker speluppfattning hos i princip varenda spelare något vi gång på gång fascinerades över.

Det är extremt vad skickliga innebandyspelare är när det gäller speluppfattning och kvickhet i besluten. Pixbo gick alltså ut till den tredje perioden med en ettmålsledning som de behöll fram till matchminut 49 då man utökade till 6-4 genom Caroline Böcker. KAIS tryckte på och till slut så smällde man dit reduceringen 5-6. Närmre än så kom man dock inte trots att man pressade Pixbo ordentligt under slutminuterna. Pixbo var för starka och höll undan och är alltså nyblivna svenska mästare?

Varför blev det just Pixbo som drog det längsta strået i denna tighta match undrar vi ju då? Vi tänkte att det vore kul att höra vad vinnarna hade för åsikt gällande den frågan så vi tog och frågade den 17-åriga tvåmålskytten Frida Ahlstrand.
-Jag tror att det var vi som hade mest vilja idag. Vi har tränat så hårt både försäsongen och under säsong. Vi ville verkligen visa att vi kan.

Hur gick snacket inne i omklädningsrummet inför period tre när ni hade ett måls ledning?
– Vi sa att vi skulle ta det lugnt och spela den innebandy som vi kan spela. Vi skulle helt enkelt gå in och visa att vi kan lira riktigt bra innebandy.

Tycker du att ni levde upp till det?
-Ja det tycker jag absolut att vi gjorde. Vi har ett riktigt bra försvar och det är något vi övat på väldigt mycket. Vi är väldigt diciplinerade och när vi gör det vi ska så går det väldigt bra.

Hur ser du på din egen insats idag?
– Jag är jättnöjd med det jag presterar men det är som lag vi lyckas idag.

Du är 17 år gammal och går in och gör två mål i SM-finalen mot regerande mästarna. Känns det som att det finns något som motiverar dig till att fortsätta spela innebandy nu?
-Jag tycker det är jätteroligt. Jag vill bara ha mer utmaningar och fortsätta att träna inför nästa säsong. VM nästa år är en motivation.

 

Frida Ahlstrand var en starkt bidragande faktor till att hennes Pixbo knep SM-guldet.

 

En annan spelare som var stor bidragande orsak att Pixbo knep guldet var målvakten Sara Hjorting som även vaktar kassen för det svenska landslaget. Vi tog en pratstund även med henne.

Vad är det som gör att ni vinner SM-guld idag?
– Jag tror det hänger på att vi går runt bra på tre femmor under hela matchen. Vi orkar att trumma på och trots att vi var skakiga vissa delar av matchen så klarade vi ändå av att ta tag i det. Vi har rest oss från så många underlägen den här säsongen och det har aldrig riktigt varit några problem. Vi vänder det och bara kör på. Det kändes som att vi orkade mer i slutet idag. Mora orkade inte riktigt vinna tillbaka bollen ifrån oss vilket gör det jobbigt för dem då vi är väldigt starka med boll. Det blev extra tungt för dem eftersom de bara spelade på två femmor. Inför sista perioden så körde vi på det vår kanadensiske fystränare brukar säga ”Nu kör vi vårt sista bästa”. Det var en fantastiskt tight match och det kunde gått hur som helst men jag kände ändå på mig att det skulle gå så här.

Hur ser du på din egen insats?
– För egen del så var det är en svår match idag. Det är ju inte jättemycket för mig att göra under stora delar av första och andra perioden men de kör sina volleychanser i bortre som man behöver vara med på. Första perioden kände jag att jag inte riktigt var tillräckligt allert. Några bollar som jag ändå är på slinker in. Ju längre matchen gick desto mer kom jag in i det. Sammanfattat: En svår match men en väldigt rolig match att spela.

 

 width=

 

Vad gör du för att hålla fokus när du inte får så mycket att göra?
– Jag fokuserar på spelet och tänker igenom potentiella situationer hela tiden. När det kan bli farliga lägen eller när de kan vända spelet och kontra. Jag ser till att vara alert hela tiden och stå på tårna ifall det blir snabba spelvändningar.

Vad är det som driver dig till att fortsätta spela innebandy?
– Det är det bästa som finns just nu. Jag har haft problem med knäna hela säsongen så jag måste få ordning på dem först. Får man spela med ett sånt här lag med de här personerna så är det inte så svårmotiverat att spela innebandy.

 

Det var knappt att guldserpentinerna hade hunnit bli bortsopade innan det så var dags för dagens andra final. Nu var det Storvreta och Linköping som skulle göra upp om guldet. På förhand hade mycket handlat om Storvretas överlägsenhet gentemot Linköping. Snacket som florerade var att laget redan spelat den moraliska finalen då man slog ut regerande mästarna Falun i semifinalen. Storleken på klacken blev också en upptrissad snackis när Storvretasupportrar och spelare slängde iväg gliringar gällande storleksskillnaderna på lagens klackar. Resultatet under finalen blev inte alls som snacket hade gått innan. Storvretas klack var absolut stor och engagerad men Linköpings mörkklädda supportrar i andra hörnet av arenan var inte mycket sämre dom. Och spelmässigt så var det väldigt ovisst vem som skulle vinna enda in i det sista även om det ett bra tag in i första såg ut att bli en så enkel resa för Storvreta som man hintat om. 1-0 kom lite oväntat efter att Linköping tryckt på och haft många bra lägen i början av första perioden. Linköping skapade också en straff efter tolv minuters spel som Tobias Gustafsson dock missade och där svängde även matchen. En minut efter straffmissen blev samme Gustafsson utvisad och Storvreta tog över mer och mer. 2-0 var ett faktum efter ett ruggigt backskott av Mattias Samuelsson. Storvreta gjorde det otroligt svårt för Linköping att ta sig igenom sitt tighta försvar och var otroligt duktiga på att själva hitta luckorna som Linköping släppte till.
Den andra perioden började väldigt svajigt från båda hållen. Båda lagen gjorde lite väl många chansningar vilket bidrog till att spelet öppnade upp sig. Det resulterade redan efter 39 sekunders spel i att Linköping reducerade. Glädjen blev dock kortvarig för östgötarna då Storvreta återigen lyckas få in ett mål inte långt efter. Linköping tappar lite väl enkelt i försvaret samtidigt som Storvretas andrafemma gjorde ett fantastiskt grovjobb.Något som inte gjorde det bättre för Linköping var att kaptenen och backbjässen Anton Karlsson skadade knäet i mitten av andra perioden. Men när man det mesta började att tala för Storvreta så smällde Linköping plötsligt in två kassar på mindre än en halv minut och matchen var kvitterad. Spelarna gick in till pausvila med ställningen 3-3.

 

Linköping kvitterar till 3-3 precis i slutet av andra perioden.

 

Tredje perioden började i ett väldigt högt tempo och Linköping tog kommandot. Martin Karlsson stänkte in ett till synes ganska löst långskott på en oskymd Klintsten. Glädjen var total och Martin kunde inte hålla sig från att springa ut till sina fans i Linköpingsklacken för att fira. Tyvärr för alla Linköpingssympatisörer så gjorde östgötarna precis som så många andra lag gjort vid ledning i viktiga matcher. Man backade hem. Det gör man inte ostraffat mot ett extremt vinstgirigt Storvreta som inte hade något annat än guld i sikte. Kvittering och ledningsmål i matchminut åtta och tio av Albin Sjögren och Mattias Samuelsson. Linköping gör mer än ett tappert försökt till att än en gång vända på steken men lyckas inte trots fantastiskt kreativa aktioner av bland annat Christian Mattson.

 

Robin Nilsberth firar guldet!

 

Trycket var enormt under hela finalen och atmosfären likaså.
Mitt i Storvretas segerfirande får vi tag på en av de främsta matchhjältarna för dagen, Mattias Samuelsson.

Vad är det som gör att ni tar hem det idag?
– Jag tycker att vi på något sätt tar över i sista perioden. Dom går hårt på två kedjor och deras förstakedja gör det väldigt jobbigt för oss. Men dom får jaga hela matchen och det tror jag tar ut sig i tredje. Vi kan växla upp ett snäpp till vilket är det som avgör enligt mig.

Hur ser du på din egen insats idag?
– Alltså, jag ville verkligen vinna idag och jag försökte göra allt för att vi skulle kunna göra det. Att jag gör två mål samtidigt som vi vinner SM är ett ganska roligt minne liksom säger Mattias och skrattar.

Det var mycket snack och gliringar om att ni var överlägsna inför dagens match. Var Linköping bättre än ni trodde?
-Ja det har varit en del snack men vi har inte snackat någonting internt i laget om att vi skulle vara överlägsna. Det har varit mycket snack om det men i en match kan allting hända. Vi hade full respekt för Linköping.

 

Mattias Samuelsson gjorde 2 mål för sitt Storvreta och blev utsedd till matchens lirare.

 

Vad säger du om att få spela under dessa fantastiska publikförhållanden?
– Jo det känns häftigt säger Mattias och skrattar. Det är så synd att man inte hinner suga in allting eftersom man är så fokuserad och inne i allt. Alla säger ju också att man ska gå in och njuta men jag har inte njutit ett piss. Jag har varit konstant nervös i två dagar. Nu ska jag försöka njuta och slappna av. Jag kommer somna vid nio ikväll för att jag är så slut. Det går inte att jämföra med en vanlig seriematch, det är som två helt olika världar.

Hur tränar man mentalt för att klara av en sådan här match?
– Man försöker bearbeta det innan. Vi visste om att det skulle bli en stor match. Jag tror nyckeln är att prata om det, att det kommer bli stort och mäktigt och att det kommer vara mycket runt omkring. Så det har vi gjort samtidigt som det är många av oss spelare som redan spelat många stora matcher vilket såklart är till hjälp.

 

Vi fick även några ord med Storvretas guldcoach Stefan Forsman mitt i segervimlet.

Hur gick snacket inför tredje perioden?
-Då pratade vi om det som hade hänt i Falun där vi tappade till 3-3 i matchserien. Då gick båda lagen gick in med samma insats och idag var det precis samma sak som gällde. Vi visste vad som behövde göras och jag tycker att laget pratade upp sig jättebra. Jag pratar alltid först i periodpauserna och sen pratar de ihop sig efteråt.

Hur kändes det då när Linköping gjorde 4-3 efter bara tre minuter?
– Det kändes som en riktig pungspark. Det var väldigt tufft då tycker jag. Linköping var riktigt bra under den perioden men eftersom vi haft en sån säsong som vi haft så kände vi att inget var omöjligt. Då var snacket vid bänken att vi vet att vi klarar ut det här och att det är bara är att gå för det. Det är nog det som har gjort att vi tagit oss igenom det här.

Hur viktigt är publikstödet?
-Hela inramningen idag är helt galen. Det är jättehäftigt. Det går inte att vara utan, det blir som en drog.

Hur gör man då som tränare för att man ska kunna hantera en sådan här final?
-Ja det är skillnad. Det man behöver göra klart för sig är att det handlar om två delar. En del är när man själv är på plan och spelar, då är det som vanligt. Det är alla förberedelser som är svårt att hantera. En finalmatch är svårspelad för den går så mycket i dalar. Då gäller det att man är mentalt stark och kommer ihåg ursprungsplan.

Hur skapar man den mentala styrkan?
-Det får man jobba med i gruppen under säsongen och vi har gjort det väldigt bra. Vi har klarat av olika utmaningar och många spelare har växt, gjort prestationer och kunnat utvärderat det. De har fått förtroende för varandra och växt som spelare. Det är så det funkar med grupper och det är den gruppkemin man måste bygga.

 

Sverige är världsledande i innebandy vilket 18 166 personer fick uppleva på plats i Tele2 Arena. Två matcher som innehöll allt. Det var spänning, geniala passningar, mentala påfrestningar, spektakulära mål och ett fantastiskt publikstöd. Vi ser fram emot nya rekord och mer inspiration under säsongen 2016/17.

 

 

 

Foto:

LSM Sport – Örjan Langborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *