Publicerad av .

Den före detta Malmö FF-spelaren Filip Stenström började sin fotbollskarriär i Västeråslaget Gideonsbergs IF. År 2007 gick han vidare till Västerås SK ungdomsakademi för att en säsong senare ta steget upp i A-laget. Där spelade han knappt en säsong innan Malmö FF fick syn på honom och köpte ner honom till Skåne. Ett frekvent medverkande i pojk och ungdomslandslagen, SM guld och champions league kval hanns med innan läkarna avrådde honom till att fortsätta fotbollskarriären. Flera gånger under karriären åkte han på grova hjärnskakningar vilket tillslut resulterade i ett allt för tidigt slut på en mycket lovande karriär.

 

 

Hur såg utvecklingen ut för dig dig, från pojklagsspelare till att få representera ett av Sveriges i dagsläget bästa fotbollslag?

– Det är svårt att säga exakt varför det var just jag av mina lagkamrater som lyckades ta sig till allsvenskan. Det handlar nog framför allt om inställning. Jag har alltid strävat efter att utvecklas och hatar samtidigt att förlora. Det har resulterat i att jag ofta tränade väldigt mycket extra då laget inte hade träning både ute på planen och i elljusspåren.

– Självklart handlar det inte bara om att träna så mycket som möjligt. Det är minst lika viktigt att träna på rätt sätt och på rätt saker. Under fotbollsträningarna som jag hade på gymnasiet så lades stor vikt och fokus på den individuella träningen. Vi tränade på att finslipa både våra bra och dåliga egenskaper. Det gäller bara att stå och nöta om och om igen. Ganska enformigt vilket många andra tröttnade ganska snabbt på.

– Utöver god inställning och ihärdig träning handlar det också om att ha tur och tålamod. Som ung spelare i ett seniorlag kommer man troligtvis att hamna på sidan många gånger och känna dig orättvist behandlad. Men förr eller senare kommer chansen och då måste du vara redo att ta den. I och med att chanserna troligtvis inte blir så många om inte tränaren är duktig på att se potential och ger unga spelare chansen ofta s är det väldigt viktigt att man alltid är redo.
 

En tränare som Filip anser stuckit ut och haft väldigt bra metoder är spanjoren Pep Clotet som tidigare var assisterande tränare i Malmö FF men nu är i Swansea. ”Han lade väldigt mycket större vikt vid bollinnehav och spelet med boll än de svenska tränarna som jag haft har gjort.

11351080_1067242123290367_706544638_o (1)

Vad har du för erfarenheter och upplevelser av dina landslagsuppdrag?

– Att få vara med i landslagets verksamhet har gett mig väldigt mycket på alla möjliga sätt. Det var dels väldigt nyttigt att få spela tillsammans med spelare som hade liknande ambitioner som mig själv. Under landslagslägren var det ofta fokus på saker som man inte tänkt på speciellt mycket tidigare så som mental träning och att träna ”rätt” typ av fysik vilket gav mig väldigt mycket. Sen var det såklart väldigt spännande att få resa runt i olika delar av världen då vi spelade landskamper.

 

Vad tror du man behöver jobba mer med inom svensk fotboll för att kunna mäta sig bättre internationellt?

– Jag tror att vi borde satsa ännu mer på den individuella utvecklingen. Spelare i tonåren borde lägga några timmar i veckan på att bara nöta specifika egenskaper. Jag tror även att de mindre klubbarna måste bli bättre på att se vilka spelare som behöver större utmaningar och vara snabba med att ge dem möjligheten att träna och spela med äldre lag i föreningen. Idag är det många som hamnar i de ”större” klubbarnas ungdomsakademier vilket absolut inte alltid är den miljön som passar bäst att utvecklas i för alla. Det är faktiskt relativt få som lyckas ta sig genom akademierna till A-lagen.

 

Hur ska man arbeta för att svensk fotboll ska nå till toppen?

– Det är svårt att säga exakt vad som ska ta svensk fotboll till toppen. Ett problem är ju att allsvenskan tappar i stort sett alla spelare som sticker ut på grund utav att andra ligor kan erbjuda så pass mycket högre löner. Det är tråkigt om allt ska handla om pengar. Jag tror att allsvenskan, alla dess spelare och i samma veva också landslaget hade gynnats om talangerna stannade kvar längre i Sverige.

– Dock tror jag faktiskt att vi kan vara på rätt väg just nu. Hur tråkigt jag än tycker att det låter så behöver allsvenskan en dominant som vinner år efter år. En klubb som vänjer sig vid att spela matcher i Europa och därmed höjer allsvenskans status och ranking. På så sätt ger man även tvåan i allsvenskan bättre chanser till att komma ut i Europa genom att vägen dit blir enklare.

 

 

 

Foto: Peter Lind

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *