Publicerad av .

 

Tjejen som dominerar jetskivärlden just nu är en svensk 19-åring vid namn Emma-Nellie Örtendahl. Två raka VM-guld, 19 år och bäst i världen! Hur kommer det sig och hur gör man för att ta sig dit undrar vi på LSM Sport.

 

Redan som barn var Emma-Nellie väldigt aktiv och höll på med både innebandy, jetski och ridning. När så skolan började ta mer tid var hon tvungen att först prioritera bort innebandyn och sedan även ridningen då hon bestämde sig för att göra en seriös satsning.
-Även om jag hållit på med ridning så länge jag kan minnas så var inte valet speciellt svårt. Jag ångrar inte alls att jag valt en sport som tar mig till nya och oftast varma ställen utomlands istället för att vara hemma i ett kallt ridhus mitt i vintern.
Emma-Nellies pappa Mats är även han aktiv och har länge varit en av de främsta jetskiförarna i Sverige så han är en stor bidragande orsak att Emma-Nellie är där hon är idag.
-Det är ju pappa som är anledningen till att jag började att köra jetski. Det var ju bara att haka på honom.

Hon beskriver jetski som en sport som innehåller det mesta. Fart, spänning, action och adrenalin samtidigt som det är väldigt få skador jämfört med många andra motorsporter eftersom man kör på vatten i jetski.

En jetski i GP1-klassen som Emma-Nellie kör är klassen med störst trim, de maskinerna går i ca 110km/h. Jetski är ungefär som motorcross fast på vatten. 2 till 4 heat beroende på tävling där alla startar samtidigt. Banorna är utmärkta med bojar som förarna ska följa och ibland finns det även däckhopp utplacerade på banan. Först i mål är det alltid som gäller.

 

 

Vad är det som ligger till grund för att du blivit så duktig?
-Jag har kört och tränat väldigt mycket. Pappa säger att han såg att jag hade känsla för jetski när jag var liten. Jag vann Junior VM 2011 som 13-åring så det var ju en fingervisning att jag var på rätt väg. Sedan är det extremt många timmar i vattnet som jag lagt på att svänga, svänga och återigen svänga för att hitta känslan i olika vattenförhållanden med vågor och andra rådande förhållanden. Jag har även tränat mycket på min grundfysik uppe på land och jag går ofta till gymmet där jag tränar kondition.

Jetski kräver en kropp som är allroundtränad så det går inte att bara bygga stora muskler då de istället blir ivägen när man bör vara smidig och snabb på banan. När jag blir starkare måste jag även bli uthålligare, annars funkar det inte med körningen.
Man kommer dock inte hela vägen till toppen bara genom hård träning utan behöver även något mer enligt Emma-Nellie
-Det krävs massor av motivation och passion om man ska lyckas. Det spelar egentligen ingen roll vilken sport det handlar om. Är man inte villig att göra jobbet så kan man lika gärna lägga ner. Just i mitt fall gällande jetski så behöver man självklart en bra maskin vilket betyder att det är en fördel att vara motorintresserad så att man kan ha hand om grejerna man kör på. Jag har otroligt tur som har min pappa då han är extremt intresserad och insatt i detta vilket gör att jag kan fokusera mer på min fysik och träning i min satsning.

Hur ser din träning ut?
-Jag  har varit i kontakt med otroligt duktiga tränare som har hjälpt mig hur jag ska lägga upp min träning. Utifrån det så väljer jag själv mitt träningsupplägg.
Det blir mycket egna träningspass på gymmet, en stor del träningspass på vattnet som jag och pappa kör så ofta vi hinner efter skola och jobb och även på helger. Teknikträning på maskinen hjälper min teamkompis Stian från norska Bergen mig med. Han kör samma VM som mig fast i herrklassen och vi har samma skrov och maskin så det är naturligt att ta hjälp av varandra. Han är en toppförare och en väldigt erfaren coach.
Gällande mental träning så har jag gått på många föreläsningar i ämnet. Idag träffar jag en coach/mental tränare som jag har samtal med vilket även det är en detalj som jag tror har stor inverkan på min prestation.

 

Emma-Nellie, i mitten, firar en utav många segrar.

 

Vad är det som driver dig till att lägga ner så mycket tid och kraft på detta?
-Det är viljan att bli bäst. Inte bara i tjejklassen utan även bland killarna så småningom. Min satsning formar även mig som person och jag vet att man utvecklas mycket genom att gå in för något så mycket som det krävs på den här nivån.

Hur coachar du någon som vill bli bäst i sin idrott?
-Du måste lägga timmar på det och verkligen jobba för att utvecklas. Det kommer inte att gå felfritt men de gånger allt stämmer är det värt det! Initiativet ska vara ditt och inte någon annans. Är det inte du som vill det på riktigt så kommer det aldrig gå hela vägen.

Hur går ditt idrottande ihop med skola och fritid?
-Skolan har fått ta mycket stryk på senare tid nu på gymnasiet men det är samtidigt ett val jag gjort. Eftersom det är jag som styr över träningstider och vilka pass som ska göras var så kan jag ofta pussla in det så det passar även mitt sociala liv. Sen så är det klart att många veckor spenderas utomlands på tävlingar vilket gör att jag missar mycket hemma men det jag får ut av mitt tävlande prioriterar jag högre nu när jag har fått chansen.

Emma-Nellie berättar om vad hon tänker kring idrottens effekt på individen.
-Jag tror det är viktigt att få folk att inse varför det är bra att idrotta. Inte bara för hälsoeffekterna utan även för det sociala och ens personutveckling. Det är viktigt att man får tillfälle att rensa sina tankar ibland och bara använda kroppen utan att tänka för mycket. Det är synd att idrottandet minskar i vårt samhälle då det både är otroligt kul och ger tillbaka så mycket!

Vad kan man då göra för att främja satsningar på mindre idrotter?
-Svår fråga. De flesta håller ju på med de ”stora” sporterna just för att det är enkelt då det redan är etablerat och organiserat. För att folk ska börja utöva sporten så tror jag att medieuppmärksamhet är viktigt. Kolla bara på tennisen efter Björn Borg, den blev extremt stor på grund av exponeringen. Ju fler utövare desto större intresse visas av kommuner, förbund och sponsorer som ekonomiskt kan möjliggöra bättre förutsättningar kring träning, klubbar och tävlingar. Men först och främst behöver man folkets intresse, det gäller alla mindre sporter.

 

 

 

 

Foton: www.aquabike.net

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *