Publicerad av .

 

Hon är en av Sveriges mest framgångsrika i freeskiing där hon tävlar i slopestyle. Emma är född 1992, har redan vunnit guld i X-games och fått flera fina placeringar i den totala världscupen, topp tre, tre år i rad. 2016 avslutade hon sista världscuptävlingen med en förstaplats vilket också gav henne en andra plats i den totala världscupen. Den snötokiga slopestyleåkaren från Torsby har siktet inställt på OS 2018 i Sydkorea. Under det senaste olympiska spelet i Sotji så hamnade hon på en femte plats.
Läs och bli inspirerad av Emma Dahlström!

 

Hur började allt?
-Jag har alltid varit snötokig. Det är en fantastisk känsla när första snön faller och man kan höra knastret under skorna. Hela min familj är skidintresserade vilket gjorde att det kom väldigt naturligt. Jag är yngst och fick följa med på många skidsemestrar. Jag började köra alpint men tyckte inte att det var något roligt att köra mellan portar. Jag byggde hellre hopp bredvid och valde att leka istället för att åka seriöst. Jag började åka snowboard när jag var åtta år men bytte tillbaka till skidor vid 12 års ålder. Skidor var mycket enklare och jag fick inte lika ont i rumpan säger Emma och skrattar.

Så fort Emma fick tid över så spenderades den i backen. Samtidigt så höll Emma på med de idrotter som erbjöds i Torsby. Till exempel fotboll, innebandy, friidrott, pingis, bowling, tennis och ridning.

-I Malung fanns ett gymnasium där jag kunde åka skidor på skoltid så det var där jag började min satsning på endast skidor. Jag fick en bra grund i styrketräning och kondition.  Det krävs mycket för att klara en hel vinter med massor av tävlingar. Under skoltiden så såg jag det inte som träning utan bara en möjlighet att få åka skidor. Vi älskade verkligen det vi höll på med. Skolan körde oss till backen och fanns där när vi ställde frågor. På skolan fick man möjlighet att åka med likasinnade vilket ledde till utveckling. Jag åkte min första internationella tävling 2010 och 2012 så kunde jag leva på det.  När jag gick på gymnasiet i Malung så kunde jag se flera klipp på de som var världsledande inom freeskiing. Jag såg att jag inte var så långt ifrån. Det var någon rotation som saknades kändes det som. Jag tog vara på tiden i Malung och lärde mig nya trick.

 

Emma i Mammoth, USA.

 

Hur förbereder du dig för ett nytt trick?
-Förr så var det mer att bara köra men ju äldre och bättre jag blivit desto mer kräver det. Konsekvenserna blir större vid ett stort hopp. Nu bestämmer jag mig dagen innan och laddar för det. Då får jag en bra känsla och både huvudet och kroppen är med.

Något som gjort Emma framgångsrik är hennes noggrannhet för varje trick. I tre år har hon försökt klara sin switch 1080. Hon försökte i januari under X-games i Aspen men misslyckades. Men bara för några veckor sedan så lyckades Emma äntligen men utan att bli nöjd.

Vad har du gjort för att tillhöra eliten inom slopestyle?
-Mitt bästa recept har alltid varit glädjen. Jag har alltid haft ett sug efter att åka skidor. Jag är väldigt hård mot mig själv och blir sällan nöjd. Stilen på ett trick är väldigt viktigt för mig. Det ska se bra ut och jag ska landa snyggt. Jag tror att det är framför allt det som jag får mest poäng för. Jag utstrålar en glädje för skidor. Ganska nyss så lyckades jag äntligen landa när jag försökte klara ett nytt trick, switch 1080. Det krävs ett stort hopp och jag har kämpat i tre år med att sätta det. När jag väl klarade det så åkte jag upp igen för att göra det bättre. Känslan att klara ett nytt trick är underbart men att veta att det inte var perfekt gör att jag fortsätter att nöta.

Vad är din drivkraft?
-Glädjen är prio ett och gemenskapen man har med alla som gör samma sak som en själv. Det är så otroligt kul att göra något som alla runt omkring en älskar. Det skapar en oerhört positiv stämning. Jag får chansen att utföra min idrott på en av de mest fantastiska platserna i världen. Jag älskar natur och det räcker med att jag står och tittar ut från backen så gör det min dag.  Schweiziska bergen är helt underbara men Kläppen är grymt också.

 

”Glädje är prio ett!”

 

Hur ser din träning ut?
-Under sommaren så är det mycket barmarksträning med kondition och styrka. Jag använder en hel del trampolin och vattenhopp för träning. Även yoga har hjälpt mig mycket med flexibiliteten och under vintertid så är det mängdträning på snö som gäller. Då behöver man resa dit det finns snö vilket det ofta är i USA, Saas-Fee, Australien eller Nya Zeeland under början av säsong. Sedan är det fullt tävlingsschema som gäller. Det blir väldigt långa dagar i backen vilket gör att man måste sköta sin kost och sömn noga. Det svåraste är att hålla styrkan under en hel säsong. Vi försöker åka så mycket skidor som möjligt för att hitta rätt känsla och flyt. Jag filmar väldigt mycket och analyserar mina tryck för att kunna utvecklas. Jag lägger som sagt stor vikt på stilen. Om en arm är på fel ställe så måste jag fixa det. Det är många andra som lägger upp klipp där man kan få inspiration till nya trick.

Emma har deltagit i en skidfilm som heter Shades of winter. Det var den mest påkostade skidfilmen i Europa under säsongen 13/14. En film där endast kvinnliga skidåkare var med.

Vad vill du åstadkomma?
-Först och främst vill jag visa vad skidåkning betyder för mig. Jag vill visa den glädjen det ger mig och vilken glädje den kan ge andra. Jag vill inspirera tjejer till sporten så att fler vågar åka. Jag var med i Shades of winter, det var otroligt kul att få jobba med bara tjejer. Förhoppningsvis så kommer det en uppföljare men det beror lite på snöförhållandena.

Hur ser din satsning ut inför OS 2018?
-Nu börjar det komma nära och jag har ett mål att först och främst ta mig dit. Jag kom femma i Sotji men var inte nöjd.  Jag var nöjd med min placering men inte med min prestation. Vi har gjort en utvecklingsplan som ska hjälpa mig med stöd inför OS. En del av planen är att jag ska ta det lugnare på tävling och försöka testa nytt under träning. Så jag kan finslipa på tävling och att min lägsta nivå successivt höjs. Det har funkat väldigt bra.

Tips till andra som satsar på sin idrott?
-Låt glädjen styra!
-Ge aldrig upp, det är värt det.

Vem vill du att vi ska intervjua?
-Jesper Tjäder!

 

För att utvecklas filmar/fotar Emma mycket av sina åk. Resultatet blir förutom utveckling, väldigt läckra bilder!

 

 

 

Bildkällor:

Profilbild – Tommy Andersson
”Grind” – Patric Nyberg
”I luften” – Emma Dahlström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *