Publicerad av .

 

Elin Rubenssons karriär började redan vid fem års ålder i Marieholms IS P93. Där spelade hon med killarna fram till 13 års ålder. Att hon spelade med killar var bara positivt enligt henne själv.
– Jag trivdes väldigt bra med att spela med grabbarna. Tempot var högre, närkamperna tuffare och allting gick generellt snabbare. De tränarna som jag hade under den perioden var väldigt duktiga på att se mig som den jag var och behandlade mig aldrig annorlunda på grund av att jag var tjej. Jag blev behandlad precis som vilken annan spelare i laget som helst.

 

Vid 13 års ålder bytte Elin lag till ett tjejlag i Stehag där hon sedan tog sig upp i damlaget som spelade i division 4. Där spelade hon tills året hon fyllde 16. När Elin skulle börja gymnasiet kontaktades hon av dåvarande LdB FC Malmö (nuvarande FC Rosengård). Efter överenskommelse så flyttade Elin ifrån tryggheten i lilla Marieholm till en liten lägenhet inne i Malmö. I samband med att hon började gymnasiet så skrev hon på kontrakt med Ldb FC Malmö där hon spelade i fem säsonger (2010-2014). Under den perioden vann hon fyra SM-guld och spelade Champions League.
2015 värvades Elin av Kopparbergs/Göteborgs FC där hon spelar idag och trivs otroligt bra.

När Elin var 15 år blev hon uttagen till flicklandslaget och har sedan dess vandrat sig uppåt genom alla ungdomslandslag upp till A-landslaget. Elins meritlista inom det svenska landslaget är lång redan nu:
A-landslagsdebut som 19 åring hösten 2012 i en landskamp mot Schweiz.
EM-guld med F19 landslaget 2012 där hon också blev utsedd till golden player och vann skytteligan.
Fick utmärkelsen ”årets genombrott” på fotbollsgalan 2012 som hon även var nominerad till 2011.
OS-silver 2016.

 

width=

 

-Hittills har jag haft väldigt mycket medgångar under min karriär. Jag har haft turen att få spela med flera av världens bästa spelare och samtidigt fått vara med och vinna titlar. Självklart har det funnits perioder då jag fått nöta bänk och saker och ting gått mig emot. Jag har gått igenom väldigt tuffa mentala perioder men har försökt jobba för att det ska vara något jag kan utvecklas av och lära mig utav.

Vad har du för tips till unga tjejer som drömmer om att nå långt med sin fotbollskarriär?
-Träna hårt. Det kommer alltid tillfällen då man är tvungen att prioritera. Jag valde alltid fotbollen, oavsett vad som erbjöds vid sidan om. Dock så är såklart det viktigaste av allt glädjen. Om det inte är kul så spelar det ingen roll hur mycket du tränar.

Idrottandet bland barn och unga har minskat drastiskt de senaste åren. Har du någon idé hur man kan få det att vända igen?
-Jag vet faktiskt inte riktigt vad man kan göra åt det problemet men personligen så tänker jag att barn och ungdomar nuförtiden sitter inne vid sina datorer och surfplattor mer än vad de gjorde för ett par år sedan. När jag var liten var vi ofta ute och spelade streetfotboll, streethockey osv vilket jag inte ser lika ofta längre. Så på något vis behövs det ju  ges möjligheter till utövandet av aktiviteter.

Vad betyder det att få representera det svenska landslaget?
-Det är en fantastisk känsla. Det har varit en dröm enda sedan barnsben. I 12-års åldern satte jag upp målet ”En dag ska jag spela ett stort mästerskap med A-landslaget”, och nu sitter jag här.

 

 

 

Foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Frankie_Brown,_Elin_Rubensson.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Swedish_WNT_17914_(2).jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *