Publicerad av .

2015 är ett år där det bland annat arrangeras världsmästerskap i ishockey, fotboll, skidor och brännboll. Björkarnas stad Umeå som stått värd för brännbollsyran sedan 1974 fick även VM-status 1997. Även i år arrangerades denna turnering i Umeå. Att det är just i Umeå som denna turnering håller till är inget konstigt, detta är brännbollens Mekka.  En turnering som får folk att köa på ängarna månader innan turneringen med hundratals bollar som ska nötas. När man träffar folk på stan pratar man inte om väder utan om vilket lag man tillhör.

 

Regnet ligger och väntar, VM i brännboll ska starta och 350 lag (3800 spelare) ska göra upp om att bli världens bästa brännbollslag. Bilar står parkerade längs vägarna, människor tar sig framåt i utklädnader/lagdräkter längs gräsmattor och cykelvägar. Gruppspelen är igång på 32 planer och vädret har inte hindrat fansen att ta sig till ängarna för att beskåda denna upplevelse. Det är faktiskt en upplevelse, den första dagen är en blandning av lag som är där för att umgås och andra lag som har tränat hela året för att ta hem segern. Här får man alltså både njuta av väl genomtänkta taktiska drag men samtidigt även hederligt grundskolespel. Efter första dagens spel är gruppspelet färdigspelat.

Den fuktiga gräsmattan från första dagen börjar sakta men säkert torka på vissa ställen då  vädret under andra dagen bjuder på en av de bästa vårdagarna. Musiken ljuder från olika högtalare, picknickfiltar delas och folk från alla åldrar beskådar, applåderar och hejar på deras lag. Under dessa dagar rör det sig ca 8000 personer runt planerna. Hejarklacksramsor och bengaler tänds, det är en folkfest!

Gustav Petterson som är ansvarig för mästerskapet berättar för oss att det bästa med brännbolls-VM är att det är unikt. Uppsala har valborg, Lund har karnevalen och Umeå har Brännbollsyran. Det är känt som den största och bästa festen i Norrland och är en härlig avslutning på året för studenterna. Kombinationen av lek och allvar med fantastiska utklädnader under dagarna och festen på kvällen är härlig.

 

Kommer det lag från andra länder?
Det gör det oftast. Det här året hade vi dock bara lag från Norge och Finland samt utbytesstudenter från hela världen. Dock har vi historiskt haft många lag från Tyskland. i Wursburg i Tyskland finns det en egen turnering och de har ofta kommit med lag till Umeå.

Ett lag som får många blickar och applåder (men även ramsor emot sig) är laget Salming som vunnit 3 år i rad som även detta år plockade hem titeln som världsmästare. Detta gör att dom skrivs in i historieböckerna!

Umeåsonen Eric Boström som är en av spelarna i det historiska vinnarlaget Salming berättar att laget är ett kompisgäng till han och hans bror. Spelarna har alla någon bakgrund inom idrott som utövas med en boll. Det är också en nyckel till att bli världens bästa brännbollslag.
-För att vinna brännbollsyran så tror jag att man måste ha en bra kombination av att dels ha en hyfsat bra idrottslig bakgrund, men framförallt att alla i laget brinner för brännboll och är beredda att träna det som behövs för att kunna bli bra, säger Eric.

 

Hur ofta tränar ni?
-I grova drag så kan man säga att vi brukar träna två gånger i veckan från en bit in i april till slutet av maj när brännbollsyran är. Under sommaren blir det väldigt lite träningar eftersom att årets brännbollshöjdpunkt redan har passerat. Vi brukar försöka att ha en eller två träningar innan cuperna som spelas under sommaren.

Har ni taktiska drag beroende på hur matchläget ser ut?
-Taktiken bland topplagen i brännboll är nog betydligt mer avancerad än vad folk utifrån tror. Allt ifrån motstånd, väder/vind, resultat och lagets egna skicklighet måste tänkas på i varje match. Vi försöker hela tiden att ha en tanke bakom vem som ska slå i varje läge i en match eftersom att spelarna har olika styrkor och man vill försöka få ut maximalt av sitt lag. När man är utelag så handlar det hela tiden om att försöka veta vart motståndarna brukar slå, så att man står så bra som möjligt för att kunna ta lyra på slagen som kommer.

Hur går era träningar till?
-Vi lägger ett stort fokus på slagträning eftersom att vi tycker att det är den viktigaste delen av brännboll. När vi är tillräckligt många spelare brukar vi även försöka spela träningsmatcher mot andra lag för att få matchliknande situationer. Vi försöker hela tiden att bli bättre för varje år som går och aldrig vara nöjda med den nivå vi är på. Jag tycker att vi har lyckats bra hittills med det och vi kommer sikta på att bli bättre även nästa år. För varje år som vi har vunnit tror jag att övriga lag blivit ännu mer taggade på att slå oss, så jag tror att det är ett måste att vi utvecklas för att vi ska kunna fortsätta vinna. Jag får känslan av att många i vårt lag gillar att bli ”jagade” och det gör motivationen att utvecklas ännu större.

 

Att Salming lägger stor fokus på slagträning är något som Gustav Petterson bekräftar.
Salming har en vansinnigt hög högstanivå. De har blivit utebrända en gång på fem år och det säger något om att de nästan aldrig missar bollen. I Brännbollsyran så har man från och med 16-delsfinalerna bara ett försök på sig och då är slagsäkerheten oerhört viktig. Sedan hade de marginalerna med sig. De vann semifinalen med en poäng och finalen med två poäng. I båda avslutade Salming som innelag då de vann lotten vilket är en klar fördel då du taktiskt kan kontrollera matcherna som avslutande innelag, säger Gustav.

Gustav berättar också att Salming tagit ett nytt grepp om sporten genom att värva de bästa spelarna från andra topplag. På två år har de värvat sex spelare och då är du bara 12 i ett brännbollslag. Det ska sägas till sist att ingen sedan 1974 har vunnit fyra år i rad. Det är helt makalöst.

Några anledningar till att dessa värvningar har skett är för att täcka upp skador och graviditet som drabbat Salming.

 

Till sist ger en av världens bästa brännbollsspelare några tips om hur man blir bäst!
-Tråkigt nog är väl det bästa ”tricket” jag kan ge att träna mycket om ni vill bli bra. Lägg fokus på att träna slagandet, för det är den klart viktigaste delen i brännboll. Sedan behöver man inte slå längst för att vara bäst, utan många tycker att träffprocenten ofta är den viktigaste egenskapen för att bli en bra spelare. Vill man bli riktigt duktig som lag så är taktik också någonting som man bör diskutera ganska mycket inom laget, säger Eric.

 

Huvudregler för brännboll:

Speltid & Spelplan

2×12 minuter rullande tid. Så länge tid återstår ska innelaget fortsätta spelet.
Vid oförutsedda händelser har domaren rätt att stoppa tiden.
Spelplanens storlek är 28 x 20m.Poäng innelag

1 poäng för inkommen spelare.

6 poäng för varvning på eget slag.Poäng utelag

1 poäng för bränning. (Bränd spelare till 1:a kon)

1 poäng för lyra (endast för giltiga slag) En lyra är när man fångar bollen utan att den tagit i marken, och bollen är i händerna/handen under kontroll.

5 poäng för utebränning av innelaget + poäng för eventuellt brända spelare.
Vid utebränning skall alla spelare återvända till slagplatsen.
s11057571_973468576018236_5655179505089796715_os11048724_973464839351943_4559939268305768661_o
10011556_10205883473219321_4664100540902547546_o (1)
Foto: Salming

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *