Publicerad av .

Nästan varenda svensk har någon gång testat på det fantastiska spelet bordshockey. Men trots detta så är det inte många som vet att för vissa så är denna klassiska leksak så mycket mer än något man bara plockar fram inför släktträffarna.

 

LSM Sport har intervjuat en av Sveriges främsta bordshockeyspelare Oscar Henriksson. Redan som 16-åring hade han representerat det svenska landslaget under VM i Ryssland och vid 17 år gick han och tog hem hela SM.

För Oscar så började allt med att pappa Lars visade honom några finter på bordshockeybordet. Lars har varit aktiv bordshockeyspelare sedan tidigt 80-tal. Oscar blev inspirerad att lära sig och satte snabbt upp målet att han skulle bli bäst i skolan. Han tyckte det var väldigt kul och han fortsatte att öva. Han visste att det gick att delta i SM vilket blev hans nästa delmål. Han tränade mycket inför mästerskapet 2011 där han utvecklades väldigt mycket och fick upp intresset ännu mer för bordshockeyn, en av världens snabbaste sporter. Enda sedan dess har han bara tränat mer och mer och under de två senaste åren så har han stigit 100 placeringar på världsrankingen. Från plats 119 till 19. I Sverige är han idag rankade tvåa bara några få poäng före hans pappa Lars.

 

DSCN3312 DSCN3323

 

 

Hur mycket tränar du och hur gör man när man tränar man bordshockey? Vad har du för tips för att bli bra?

Jag tränar minst 1 timme om dagen och brukar öka träningstiden strax före en turnering till ungefär 2 timmar om dagen.

När jag tränar så tränar jag oftast själv vilket är speciellt viktigt i början. Man sätter helt enkelt upp motståndarspelarna på samma sätt som det kan se ut under match. Sen är det bara att nöta kombinationer och olika finter. Självklart är det såklart viktigt att spela matcher också. Dels för att ha ett aktivt försvar att möta men även för att få öva försvarsspel vilket är lite svårt utan motståndare. Båda de delarna är viktiga om man vill bli riktigt bra.

 

Om du skulle beskriva din passion till bordshockey för en oinsatt, vad är det som får dig att lägga ner så mycket tid på det?

Bordshockey känns ju som en stor del av mitt liv. Det är mycket som är kul med bordshockey. Tävlingsmomentet, det sociala och att ständigt få utvecklas. Jag älskar att vinna men i längden så är det nog utvecklingen som jag ser som min största drivkraft.  Om jag inte skulle bli bättre och se framgång skulle jag  inte tycka att det var lika roligt. Det är roligt att ha ett mål som man jobbar för att nå. Sen är det som sagt också kul att bara få komma bort från andra vardagssysslor och få träffa bordshockeykompisar där alla har samma intresse och umgås.

 

DSCN3316

 

Lite fakta om bordshockey

  • Bordshockeyborden har utvecklats otaliga gånger från att ha varit otympliga plåtgubbar till dagens smidiga plastspelare. Dagens spel gör spelet väldigt varierande. Man kan nå pucken på många fler ställen än vad man kunnat på tidigare upplagor.
  • Bordshockey är en snabb och kreativ sport där man kan ha mängder av olika taktiker. Många av de duktigaste spelarna spelar ofta ett tight försvarsspel och försöker sedan att få fram pucken till centern som man kan ställa upp ostört för att sedan försöka finta bort målvakten. Anfallsglad bordshockey är dock det man oftast ser eftersom det är lätt att kontra snabbt och även att man kan anfalla från hela planen.
  • SM har spelats sedan år 1982 Det svenska företaget STIGA står för de officiella tävlingsspelen världen över.
  • Sverige är ett av toppländerna inom den internationella bordshockey där Ryssland dominerar. Även Lettland, Finland, Ukraina och Tjeckien med i världstoppen.
  • I Sverige så finns det över tusen spelare med på rankingen.

För mer info, gå in på http://www.bordshockey.net/

 

 

Foto: David Simonsson

 

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Oscar Henriksson om vad som driver honom | bordshockey.net

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *