Publicerad av .

 

Tjossa hör man det ropas lite varstans i lokalen. Slutsignalen ljuder och spelarna tar varandra i hand och tackar för matchen. Det är den klassiska fighten mellan Sverige och Finland som utspelar sig på över 40 bordshockeybord under fem intensiva minuter i Borlänge och Maserhallen. Den svenska eliten har åter igen samlats för att göra upp om säsongens viktigaste nationella titel. Vem ska bli svensk mästare i bordshockey år 2016?

 

Det är den 14 maj och det är dags för de svenska mästerskapen i bordshockey. Strax över 80 spelare har tagit sig till Borlänge för att mäta sina bordshockeykvaliteer mot varandra. Alla är välkomna, nybörjare som landslagsspelare.
Innan allt drar igång så samlas alla framför sekretariatet där Jimmy Mårdell drar en genomgång av regler och dagsupplägg. Sedan får var och en sitt spelsscheman där man ser vilken av de fyra grupperna man spelar i. Grupperna är seedade efter sverigerankningen.
Alla spelarna letar upp sina bord och motståndare och gör sig redo. De kommande fem minuterna kräver konstant koncetration, närvaro och kreativitet om man ska lyckas vinna. En musikslinga börjar spelas i högtalarna för att göra spelarna medvetna om att det är dags att ställa upp för tekning. Några sekunder senare ljuder tutan och matcherna är igång. Alla spelar alltså samtidigt vilket leder till en väldigt hög ljudnivå. Spakarna dras fram och tillbaka och varje minut rapporteras det från musikslingan hur lång tid det är kvar att spela.
I varje grupp är det ca 20 spelare där alla ska möta alla. Matcherna är fem minuter långa och mellan dem är det någon minuts paus innan man drar igång med nästa match igen.

Det finns mängder av olika taktiker vilket kan vara svårt för den oinbitne att förstå. De flesta menar att försvaret är det viktigaste och även det svåraste. Några spelar med högt tempo för att få motståndaren att inte hinna med. Andra spelar mer metodiskt och lugnt för att undvika enkla misstag. Dessa spelare utför sina uppspel med en väldigt precision för att inte ge bort pucken.
Man märker även att vissa är mer beroende av bra material än andra. Det finns de som bara ställer sig vid spelet och kör igång medan vissa tex har kalk med sig för att få bättre fäste på spakarna. några byter plats på sina spelare och någon lägger under en tillklippt bit under isen i ena sargkanten för att slippa ojämnheter i spelet. Här finns spelarna som representerar Sveriges landslag och samtidigt i samma turnering även de som gör sin första bordshockeyturnering. Det är en del av charmen med bordshockey att man som nybörjare får möjlighet att möta toppmotstånd. Sen är det så klart ett enormt spann där emellan.
Det är en fantastisk stämning i hallen trots att nästan alla verkar vara riktiga vinnarskallar.
De flesta spelar efter fair play reglerna men maskning är inte ovanligt då man försöker hålla undan i slutet av en match. Dock är reglerna sådana att du måste göra någonting kreativt med pucken inom fem sekunder vilket försvårar maskningen.

 

Fullt fokus under SM i bordshockey.

 

Efter att de fyra grupperna är färdigspelade så delas man upp i fyra olika slutspelsgrupper beroende på placering i gruppen. Till A-slutspel går de åtta bästa från varje grupp. Här börjar proceduren om igen och alla möter alla. När detta är avklarat så är det en spelare som utmärkt sig lite mer än alla andra under dagen. Hans Österman som är rankad etta i Sverige har dittills bara förlorat 3 av 50 spelade matcher.
Vi tog en pratstund med honom för att höra vad han hade att säga.

Beskriv hur din dag varit och varför har det gått så bra?
-Hela SM är som ett långt maratonlopp. Även om man varit med i hur många turneringar som helst innan så är det väldigt jobbigt. Det är inte speciellt mycket som skiljer de allra bästa åt. Egentligen kan man nästan säga att det blir som SM i koncentration istället. Om vi pratar lite om nivån ovanför vad som händer på planen så är det viktigt hålla sig lugn, minimera antalet felbeslut och hålla ett tight försvar. Det är ju det som är charmigt med bordshockey. För bara några veckor sedan när vi tävlade i Göteborg så förlorade jag mot allt och alla kändes det som och det hängde ihop med att jag inte rikgtigt var där mentalt på plats.
De är ju många som påstår att bordshockey inte är fysiskt påfrestande men de som säger så kan inte ha spelat. Att stå upp i tre dygn och koncentrera dig maximalt hela tiden och samtidigt hålla känslorna utanför är inte så enkelt. Börjar du tycka synd om dig själv i så bara en tiondel så är du rökt.
Om man summerar det jag sagt så tror jag alltså att det har gått bra idag tack vare mitt lugn och min koncentration. Jag har jobbat bra med försvaret och lugnet har lett till en lekfullhet att prova det lite mer oväntade. Ibland är det så att puckarna går in bara för att man inte tänker att den måste gå in.

Hur har du förberett dig inför detta SM?
-Nja, jag har spelat så länge så det finns inte riktigt utrymme för någong förberedelse på det sättet. Men uppenbarligen handlar det ju om att tycka att det är roligt när man är här och att kunna koncentrera sig under så lång tid. Visst spelar jag ju men det är mest hemma med mina två barn som även dem är med och spelar på tävlingarna nu. Vi är med i lokala träningstävlingar i stockholm nån gång i månaden också och det känns som en lagom frekvens för att man ska ha ett sug att stå på de stora tävlingar sen. Man kan ju tävla ihjäl sig så att det tillslut blir tråkigt.

 

Till vänster regerande mästare Lars Henriksson. Till höger Hans Österman.

 

Hur såg det ut för dig om vi tänker tillbaka några år då?
-Ja, om man kollar tillbaka på början/mitten av 90-talet där jag verkligen tränade. Då kunde det vara en sommar med hundratals träningstimmar. Man måste liksom grundlägga kunskapen någon gång. Om man lägger ihop timmarna som jag spelat turneringar under alla år så är det ju några dygn skulle jag tro.

Så du laddar alltså inte upp på något speciellt sätt inför en så här stor turnering?
Nej, inte mer än med kidsen. Det räcker långt! Oj, så ska jag ju inte säga. Vem vet, jag kanske åker ut direkt nu säger Hans och flinar.

Hur blir man bra på bordshockey?
-Då får man börja i den andra ändan. Jag har ju pratat om att koncentrationen är det viktigaste men det förutsätter att man redan kan en massa saker tekniskt och taktiskt. Om vi tar nybörjaren som exempel. Han eller hon som skjuter hårt från yttrarna men håller kvar ena handen konstant på målvakten. Då handlar det ju om att lära sig grunderna först, släppa målvaketn och att lära sig kombinationer mellan yttrar o center på olika sätt. Man ska inte fuska genom att ta genvägar. Det är ju bättre att ha en skyffel under backen i bortre i kombination med en skyffel över backen i första där båda är sådär jämfört med att du har en av dem som är väldigt bra o den andra är knackig. En spelare som spelat mycket läser dig på tre fyra försök annars. Om man möter någon duktig kommer man alltid att behöva använda sina svagaste kort. Så nyckeln är väl egentligenatt inte ha några svagheter. Lär dig allt jämnbra.

Vad anser du om arrangemanget här i Borlänge?
-SM har ju blivit ett monster att arrangera. Under 2,5 dag ska man anordna mängder av olika klasser. Det finns ju ingen primärt som vill arrangera utan det är vi som spelar som får ansvara för arrangemanget. Jag har själv haft hand om 5 stycken SM men är för tillfället inte där i livet att jag kan bidra med det. Man behöver en bra lokal,ett fungerande tidschema och massor med bordshockeyspel. Så en stor eloge till ingen nämd ingen glömd i Borlänge med hjälp av Jimmy Mådell och andra som fått detta att rulla. Det handlar väl lite om att ta en för laget för att kunna spela SM och bara vara med någon gång fram över.

 

 

Vem blir den svåraste motståndaren
Det är alltid så att den svåraste motståndaren finns inuti en själv. Man måste behålla lugnet, tycka att det är kul och inte tycka synd om sig själv när det går emot en. Sen är det klart att det finns svåra motståndare. Oscar Henriksson bevisligen med fler.

Skulle du säga att hans sätt att spela på är svårare att spela mot än andra?
-Ja det kan man väl säga men det handlar ju först och främst om att Oscar är bra. Och att han är bra på ett 2010-tals vis. Han är bra tränad, håller högt tempo och har en hög träffprocent.
Efter intervjuen med Hans så fortsatte slutspelet.

Efter att alla placeringsgrupper var färdigspelade så var det enda som återstod A-slutspelet. Här var dagens 16 bästa spelare samlade för att göra upp i bästa av sju matcher. Österman fortsatte att ösa på och tog sig enkelt vidare både från åttondel och kvart innan han ställdes mot spelaren som han nämnde som en av de svåraste, Oscar. Här blev det en tight historia men tillslut drog den sistnämnde det längsta strået och vann semifinalen med 4-2 i matcher. I finalen fick Oskar sedan möta Carl Bindekrans, rankad fyra i Sverige. Trots bindekrans enorma kvalité så fortsatte Oscar att mala ner sitt motstånd. Redan efter den femte matchen stod det klart att Oscar Henriksson stod som svensk mästare i bordshockey efter seger med 4-1 i matcher över Bindekrans. Han tar därmed över titeln från sin far Lars Henriksson som vann i fjol.

LSM Sport lämnar Borlänge med ett leende på läpparna och slitna fingertoppar. Inspirerade och laddade att sprida bordshockeyns fantastiska magi vidare ut i Sverige.

 

Vinnare av SM i bordshockey 2016: Oscar Henriksson!

 

 

Foto: LSM Sport

Trackbacks/Pingbacks

  1.  SM 2016: BHK Möllan Rouge överlägsna i lag-SM | bordshockey.net
  2.  Mediabevakning av SM | bordshockey.net

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *