Publicerad av .

 

Vissa idrottare har det där lilla extra. Talang är fel ord att använda enligt både U-21 förbundskaptenen Håkan Ericson och Sveriges genom tiderna bästa beachvolleybollspelare Karin Lundqvist. Det där lilla extra beskrivs istället med egenskapen att man besitter drivkraften för att bli bäst. Anna Holmlund är ännu ett exempel på en fantastisk idrottsutövare. Vid 15 års ålder hade Anna Holmlund vunnit guld i ungdoms SM inom alla aplina grenar och spelade samtidigt i flicklandslaget i fotboll. Idag har Anna Holmlund tagit totalt 18 världscupssegrar och brons i både VM och OS. Nu är det nya målsättningar och drömmar som ligger framför.

 

Hur kommer det sig att du valde skicross?
-När jag spelade fotboll så längtade jag tillbaka till skidbacken och jag kände att en satsning på traditionell åkning inte var det jag ville. Jag såg skicross på tv och visste om folk som åkte det. Jag kontaktade förbundet och fick sedan följa med på ett läger. Första tävlingen jag åkte var så sjukt roligt och fantastiskt, säger Anna.

Efter det så fastnade Anna för skicross. Hon beskriver det som en ordnad lek.

-Det innehåller så många moment, som när man åkte i skogen när man var liten med sina kompisar. Det finns hopp och det är man mot man.

Hur ser du på framtiden för skicross?
-Den ser väldigt ljus ut, det händer otroligt mycket positivt. Vi får mer TV-tid och samtidigt ökar tittarsiffrorna. Vi är ett litet lag så man får bra koll på de som är på gång under oss. När vi kan så följer vi med på barn- och ungdomstävlingar för att marknadsföra skicross.
Vi behöver mer och bättre resurser så att fler får chansen att testa på. Sverige är ett land som ligger i framkant men nu börjar det även att hända saker i fler europeiska länder. Så det håller på att bli större och större.

Vad har du gjort för att komma dit du är idag?
-Jag har tränat väldigt väldigt mycket och så har jag duktiga människor runt omkring mig som har gjort allt möjligt för mig. Jag har tävlat hela mitt liv och jag älskar att vinna, säger Anna.

Anna berättar om vikten av att Tommy Eliasson, tidigare sportchef, fick Anna att flytta till Östersund. Tommy som tävlade själv när Anna kom, ses som en pionjär inom skicross och fortsatte sedan efter sin egen karriär att träna henne.
-De gav mig en fantastisk grund på gymmet, Jonas Enqvist, vår fystränare är riktigt bra. Han är inspirerande, kan otroligt mycket och har många högskolepoäng inom området. Dom gör det väldigt enkelt för mig att träna och utvecklas. Dom ser hur jag åker och anpassar träningen utefter det. Kost, vila och träning, dom glömmer inget, säger Anna.

När Anna började tävla så gick det bra direkt vilket skapade en målmedvetenhet. Ju äldre hon blivit desto mer vet hon vart hon behöver sätta sitt fokus. Nu siktar hon mot OS-guldet.

 

 width=

 

Vad har du för mål?
-Jag vill vinna VM- och OS-guld och vara världens bästa skicrossåkare. Jag strävar hela tiden efter att bli bättre. Vi har en bra plan, jag följer ett schema och jag har alltid mina mål i åtanke men lever samtidigt i nuet.

Hur ser din träning ut?
-Träningen sker med landslaget genom att vi kör skidpass både på för- och eftermiddag samt ett gympass. Vi arbetar väldigt mycket med videoanalyser där vi både studerar mina konkurrenter och mina egna lopp. När det inte är säsong blir det två till tre gympass per dag och även konditionsträning, intervaller och långdistans.

Vad är din största styrka?
-Jag är en allround åkare som är bra på mycket men min största styrka är att jag är startsnabb.
 

”Åk under dina begränsningar, pusha dig själv men alltid med kontroll”

 

Vad är dina tips till unga skicross-åkare?
-Åk under dina begränsningar. Pusha dig själv men alltid med kontroll! Åk så mycket skidor som möjligt i alla olika former och åk mot varandra.
-Tävla mycket.
-Det jag rekommenderar mest är att komma på landslagets träningsdagar som vi anordnar för dom som vill bli bättre på skicross.

Vilken idrottsperson skulle du vilja att vi på LSM Sport intervjuade?
-Zlatan Ibrahimovic!

Denna intervju visar att målmedvetenhet kan leda till att man blir bäst i världen. Vi kan se vikten av duktiga tränare som vet hur man ska anpassa rätt träning till rätt person.

 width=

2 Kommentarer till “Anna Holmlund”

 1. Joar

  i intervjun säger Anna ”-Åk sönder dina begränsningar. Åk så mycket skidor som möjligt i alla olika former och åk mot varandra.”

  Men på Instagram och på startsidan står det ”-Åk UNDER din begränsningar…..”

  Mvh Joar

  Svara
  • Joel Magnusson

   Hej Joar!

   Tack för att du uppmärksammade detta. Har nu justerat till det korrekta i artikeln; Åk under dina begränsningar, pusha dig själv men alltid med kontroll.

   Joel
   LSM Sport

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *