Publicerad av .

 

Hon har tagit två OS-guld, tre VM-guld och sju EM-guld. Då har vi inte heller nämnt alla andra och tredje platser samt alla SM-guld hon vunnit. Hon är Sveriges genom tidernas bästa curlingspelare. Hon fick hela Sverige att sluta andas när hon curlade den sista och avgörande stenen i OS-finalen 2006 i Turin. Där skapades segerkyssen som sedan blev en klassisk kyss när guldet försvarades i OS-finalen 2010. Bli inspirerad av en svensk hjälte som under 2006 var regerande mästare i OS, VM, EM och SM men anser sig idag vara ännu bättre.  Hon har siktet inställt på OS 2018.

 

När vi ställer frågan vad Anette gjort för att nå alla dessa mästerskapsmedaljer så förstår vi att det återigen handlar om drivkraften att vilja utvecklas och att tycka det är roligt att träna.

Vad gjorde du för att bli en av genom tidernas bästa curlingsspelare?
-Att jag började spela curling tidigt berodde på att min mamma och pappa spelade. Jag höll på med andra idrotter som till exempel fotboll tills jag vid 14-15 år valde att endast spela curling. Vid den åldern så nådde jag en någon slags gräns. Jag var borta på all försäsongsträning med fotbollen eftersom jag var ute och tävlade med curlingen så jag gjorde ett val.  Jag valde det som var roligast vilket det har handlat om hela tiden. Jag tycker det är så roligt att träna och att utvecklas. Trots att jag efter alla dessa år fortfarande håller på så blir jag ständigt bättre. Eftersom att curlingen utvecklas hela tiden så behöver även jag fortsätta att utvecklas.

I OS 2018 så kommer det en ny OS-gren inom curling, mixed-dubbel. Där består laget av en man och en kvinna. Anette gör nu återigen en satsning för spela OS och lägger även mycket tid på sin dotters lag som nyligen blev 5:a under JVM.

-Jag gör en satsning med Vincent Stenberg. Det finns mycket man behöver diskutera så som teknisk träning, utveckling och fysträning. Det är fem lag i landslagstruppen just nu och den med bäst resultat kommer att representera Sverige i Sydkorea under OS 2018. Landslagstruppen kan ändras och det lag som representerar Sverige kan vara ett lag som kommer in senare i landslagstruppen.

Under två år hinner det hända mycket med utvecklingen inom alla idrotter och konkurrenterna hinner bli bättre.

Hur arbetade ni som lag för att försvara ert OS-guld när ni åkte till Vancouver?
-Inte så mycket annorlunda mot vad vi gjort tidigare. Vi kände varandra väl och nådde stora framgångar tillsammans. OS i Vancouver var ytterligare en av alla tävlingar och vi visste precis vad vi skulle göra. Vi tävlade under 10 års tid tillsammans och hade en ständigt pågående utveckling med varandra. Vi hade en bra kommunikation om vad vi skulle jobba med.  2002 så satte vi upp målet att ta OS-guld. Då identifierade vi det som behövdes göra för att nå det.

 

Team Anette Norberg högst upp på prispallen på OS i Vancouver 2010.

 

Till vardags så arbetar Anette som riskanalytiker där hon fattar logiska beslut utifrån den information hon har. Ofta kan de vara väldigt komplexa problem hon ska lösa. Något som även på planen är hennes främsta styrka.

Vad är din största styrka?
-Jag är en duktig strateg och riskanalytiker. Det har jag haft väldig nytta av på planen. Jag ställs ofta i situationer där jag måste välja mellan slag som jag sätter 8 av 10 eller 3 av 10. Det är mitt ansvar att ta dom besluten vilket också är min styrka. Vid en till två tillfällen per match kan vi samtala alla i laget. Medelåldern för en som spelar i min position är ganska hög. Det är något man måste träna på och kräver ett lugn. Du ska lyckas att göra rätt avvägningar under press vilket kräver träning. Den träningen får man genom att utsätta sig för de situationerna

Hur kommer det sig att Sverige levererat så bra i curling?
-Sverige är duktiga på lagsport där vi höjer varandra. Vi har haft många lag som varit duktiga vilket har gett en bra konkurrens. Det har drivit utvecklingen framåt. Just nu så är det en bra konkurrens på damsidan men lite sämre på herrsidan. Detta kan bero på att det inte är så många som utövar curling vilket kan resultera i lägre konkurrens vissa år.

Vad har du för drivkraft nu?
-Min stora drivkraft är att resa från ett ställe till ett annat. En utveckling. Därför var det så lockande att göra en satsning på mixed-dubbel. Det finns många problem där som behöver lösas vilket förhoppningsvis leder både till utveckling och stor glädje. Det känns som att alla unga drivs av mål just nu. Att man glömmer basen i sin idrott som krävs för att lyckas. Om man spelar tennis ska man ha hårdast serve, om man spelar curling ska man slå hårdast sten och så vidare. Man glömmer att nöta basen och viljan att utveckla den. Jag och några andra har en idé där vi vill hjälpa unga elitsatsande till att prata om vad vi anser varit nyckeln till vår framgång. Ingen resa är den samma men att hitta den röda tråden är viktigt. Alla är vi olika individer vilket betyder att det inte bara finns ett rätt svar. Därför är tanken att vi ska koppla flera olika framgångsrika tjejer till detta.

Vad är dina tips för att man ska lyckas inom sin idrott?
-Det är hårt arbete, det går inte att komma ifrån. Du behöver göra alla moment till 100 % och ta reda på vad varje del gör. Analysera. Du behöver ställa dig frågan varför du gör vissa saker och hur du gör dom.
Det måste vara roligt! Den dag det inte är det så är det bara att lägga ner. Man ska skratta och ha kul.

Vem skulle du vilja att vi intervjuade?
Anja Pärson och Peter Forsberg

 

 

Bildkällor:

Profilbild: Wikipedia commons – Frankie Fouganthin

Prisutdelning: Wikipedia commons – Samantha Mckay

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *