Publicerad av .

LSM SPORT har tippat Allsvenskan 2015

 

 1. Malmö FF

Segertåget har inte nått sin slutstation. Malmö FF kommer att kunna jämföras med Skellefteå AIKs guldbygge. Trots att flera nyckelspelare har lämnat kommer truppen med de nya tillskotten att leverera precis som Skellefteå AIK. Malmö FF gör att de andra klubbarna satsar mer, tränar hårdare och höjer konkurrensen om att bli Svenska mästare, vilket ger svensk fotboll en knuff i rätt riktning.

 

 1. Elfsborg IF

Med Magnus Haglund vid rodret för Elfsborg i år så bör de andar lagen tänka till om defensiven innan man ger sig in i kampen mot guliganerna. Med formationen 4-2-3-1 så kommer målproduktionen i Elfsborgslägret bli hög. Lasse Nilsson som aldrig gör allsvenskans publik besviken kommer troligtvis stortrivas tillsammans med nytillskottet Simon Lundevall. Man har även en hel drös med lovande talanger att skola in under säsongen. Det som Elfsborg framför allt måste jobba på i år är att inte ge bort poäng mot bottenlagen. Arber Zeneli är en ungtupp värd att hålla kikaren inställd på.

 

 1. AIK

Topp 4 placeringar de senaste fyra åren. Den bedriften kommer att fortsätta även i år men inte bättre än en tredje plats. Offensiven kommer att glänsa om nyförvärven Etuhu, Bangura och Brustad lyckas leverera. Dock kommer troligtvis de defensiva misstagen göra att de inte lyckas ta hela klivet till att bli Svenska mästare.

 

 1. IFK Göteborg

Laget som kom tvåa förra året ser vi inte av. Man har inte kunnat jobba långsiktigt med sitt lag utan nästan hela 50% av laget är utbytt i år. Sammanhållning i laget och samspelet på planen kommer vara det avgörande för att Göteborg inte tar sig in i topp 3. Förra årets skyttekung Vibe kommer vara fortsatt farlig vilket han bevisat i Svenska cupen och kommer föra laget tätt bakom AIK. Får man behålla sitt lag och fortsätta jobba med det så kommer även detta lag vara med och föra svensk fotboll framåt.

 

 1. Häcken BK

Tvillingparet Gustafson som är födda 1995 kommer att hålla i taktpinnen för ett Allsvenskt lag som strider om de högsta placeringarna. En intressant blandning på unga och rutinerade spelare som tillsammans kan skapa fin fotboll. En förhoppning för att laget ska vidareutvecklas och leverera högre upp i tabellen är att få behålla sina unga talanger. Lewicki och Sandeberg lämnade förra säsongen vilket var ett avbräck. Den kanske största transferbomben i hela allsvenskan var Diego Lugano som kommer och förstärker Häckens försvar.

 

 1. Hammarby IF

Nanne Bergstrands fotbollsfilosofi är viktigt för svensk fotboll, högt tempo med många målchanser som kommer ta Hammarby högt upp i tabellen redan första året. Resterande år kommer bli otroligt spännande att följa.

 

 1. Helsingborg IF

Helsingborg går in i en ny säsong med en trupp som absolut inte saknar kvalité. Det är snarare tvärtom, här finns mycket potential och kanske kan den nye mannen bakom rodret Henrik Larsson styra denna skuta mot bättre placeringar? Helsingborg har bevarat en starkt grund bakifrån där Pär Hansson styr och ställer. Det är en ung backlinje som anförs av Emil Krafth och Jere Uronen som på kanterna sätter fart bakifrån och kan tillsammans med det handplockade nyförvärvet på mittfältet Anton Vede ställa till oreda. Frågan är vem som ska ersätta förra årets gigant David Accam som levererade 17 av HIF:s mål senaste säsongen. Ajdarevic är en het värvning till anfallet och tillsammans med Mikael Dahlberg bildar de en stark men oprövad anfallsduo. Någon topplacering blir det antagligen inte för HIF denna säsongen då potentialen inte blommat ut ordentligt. Men med en Jordan (Henke Jr) Larsson på uppgång kan HIF få en dubbel Henke-effekt och bli ett vasst kort kommande säsonger!

 

 1. Djurgården IF

Det har värvats friskt till Djurgården inför stundande säsong. Trots en trytande ekonomi har en stabil förening lyckats knyta till sig en del intressanta namn. En av allsvenskans bäste målvakter Kenneth Höie vaktar även i år kassen och bidrar till ett tryggt försvarsspel. Kevin Walker kliver in på mittfältet efter en stark säsong i GIF Sundsvall. Från grannlandet i väster kommer Daniel Berntsen även han in på mittfältet och trots sina unga ålder så har han höga förväntningar på sig och försäsongen har hittills gett givande besked. Anfallet återstår att se hur rutinerade Pelle Olsson väljer att mönstra. Att Amadou Jawo kommer igång som säsongen 2013/2014 hoppas nog alla Djurgårdsfans på, kanske kan nyförvärvet Sam Johnson hjälpa till att få fart på det hela!

Djugården satsar som vanligt fullt och kan bjuda upp till hård kamp, men mot de riktiga favoriterna får de svårt.

 

 1. Kalmar FF

Körde totalt i botten förra säsongen och slutade på en bitter elfteplats efter många tidigare stabila säsonger. I år med Peter Swärdh auktoritära röst från båset så kommer man förhoppningsvis lyckas bättre. Man har många lovande nytillskott för att inte tala om Rasmus Elm. Hela Kalmar håller tummarna för att Rasmus ska kunna vara med och bidra under säsongen och blir han återställd så kan vi förvänta oss stordåd från honom.

 

 1. Halmstad BK

Betydande spelarförluster ställer till det för Halmstad som gjorde en fin fjolårssäsong. Trots att man blivit av med spelare som Baldvinsson och blomberg så kan man nog överträffa sig själva i år. Man har ett väldigt ungt och hungrigt lag och inte tala om lagets kanonskott. 15-årige Sead Haksabanovic som förhoppningsvis klarar av att hålla de förväntningar som redan har börjat läggas på honom trots hans unga ålder. Halmstad skräller och slipper en desperat höst med måstematcher.

 

 1. Örebro SK

Ett av lagen som kommer överraska de flesta av oss. Men på ett negativt sätt. På förhand har Örebro om och om igen lyfts upp mot skyarna inför denna säsong mycket tack vare sina fina insatser i Svenska cupen. Trots detta, eller snarare pågrund av detta så kommer inte året 2015 bli speciellt minnesvärt för örebroarna. När spelarna kommit tillbaka in i verkligen så klarar dem inte pressen. Ahmed Yassin kommer däremot bli svårstoppad även i år men det räcker nog tyvärr inte. Troligtvis tar det max 10 omgångar innan det går nerför i tabellen för Axéns grabbar.

 

 1. IFK Norrköping

Ett intakt gäng med både rutin och entusiasm. Men kommer man få spelarna att jobba åt samma håll? Tveksamt. Nyförvärvet från Brommapojkarna, Nicklas Bärkroth kommer få en ledande roll på mittfältet med sin individuella skicklighet och fantastiska spelförståelse. Om han får det att stämma i samspelet med passningsskickliga Alexander Fransson och Daniel Sjölund kan det bli riktigt bra. Tränare Janne Andersson tror på en bättre placering än i fjol då laget slutade på en tolfte plats. I år hoppas han att laget kommer att vara effektivare med avsluten inne i straffområdet.

 1. Åtvidabergs FF

Många spelartapp utan speciellt stor utfyllnad av någon kvalité värd att tala om. Åtvidabergslegenden Kristian Bergström räknas fortfarande av många experter som lagets bästa spelare trots sina 41 år. Det talar inte för laget då man behöver fler spelare som kan hjälpa till att leda laget. Det som talar för ÅFF i år är ju att ingen tror på dem och rutinerade Roar Hansen som varit med i blåsväder tidigare.  Har man jobbat lite hårdare på försäsongen i år så kanske man slipper att tappa onödiga poäng som man gjorde förra säsongen då man släppte in exakt hälften av alla baklängesmål under den sista kvartarna i både första och andra halvlek.

 

 1. Gif Sundsvall

Laget som tillsammans med Hammarby tog klivet upp mot Allsvenskan. Om vi jämför Sundsvalls totala antal avslut med Hammarbys så var Sundsvall mer effektiva eftersom de hade mycket mindre avslut på mål men samma andel procent som resulterade i mål. Kommer de vara lika (om inte mer) effektiva som förra året så kommer dom behålla en plats i Allsvenskan efter kval. Det bjuds inte lika mycket i Allsvenskan och dom måste ta vara på varje chans dom får. Det blir något att bita i för tränaren Roger Franzén.

 

 1. Gefle FF

I år går det inte längre för Gävlegänget. Nedflyttningen kommer vara ett faktum som man troligtvis kommer behöva göra sig van vid redan fram i sommar halvvägs genom serien. År efter år slickar dem nedflyttningsstrecket men lyckas på något märkligt vis skriva nytt kontrakt år efter år. Saknaden av Simon Lundevall kommer vara påtaglig. Utan några klara nyförvärv så känns det nästan som att man sparar in redan nu för att bygga nytt och starkt under en kommande säsong i superettan. Man hoppas att rutinerade Oremo tillsammans med Bertilsson ska lyckas producera och leda laget. Tillsammans med den trogne mittbacken Anders Wikström har coach Sandberg ett tungt lass att dra i år.

 

 1. Falkenberg FF

Ett lag som kommer att falla tillbaka till Superettan. Falkenberg kommer att via tränare Hasse Eklunds taktik att hänga med långt in i matcherna men inte tillräckligt. Få matcher kommer vinnas och för många matcher slutar troligtvis med delad pott. Dock kommer unga killar att ta ett par steg framåt och få bättre klubberbjudanden i Allsvenskan. Kamal Mustafa och Gustaf Nilsson ser vi inom några år i någon annan allsvensk klubb.

 

 

Foto:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/MFF-Helsingborg.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *